Yhdysvaltain pörssissä paras neljännes yli kahteenkymmeneen vuoteen – ”Tartuntojen kasvun pitäisi heijastua jollain tavoin kursseihin” - Talous | HS.fi
Talous|Pörssit

Yhdysvaltain pörssissä paras neljännes yli kahteenkymmeneen vuoteen – ”Tartuntojen kasvun pitäisi heijastua jollain tavoin kursseihin”

Kolmen kuukauden aikana S&P 500 -indeksi nousi lähes 20 prosenttia, eniten sitten vuoden 1998.

Osakevälittäjillä on ollut kiireinen vuosi New Yorkin pörssissä.

Julkaistu: 1.7. 9:16

Yhdysvalloissa on koronakriisi ja lähes 50 miljoonaa uutta työttömyyskorvaushakemusta. New Yorkin pörssi voi silti indeksilukujen valossa hyvin: kulunut neljännes oli pörssin paras sitten vuoden 1998.

Kolmen kuukauden aikana S&P 500 -indeksi nousi lähes 20 prosenttia. Vielä tiistainakin kurssit kallistuivat 1,5 prosenttia.

Dow-indeksi nousi neljänneksen aikana 17,5 prosenttia ja teknologiayrityksiin painottuva Nasdaq 30 prosenttia, uutistoimisto Reuters kertoi.

Dow-indeksin nousu oli suurin sitten vuoden 1987, jolloin se kipusi ensimmäisen neljänneksen aikana 21 prosenttia.

Nasdaqin edellinen vastaava loikka tapahtui vuonna 1999, jolloin viimeisellä neljänneksellä se nousi huikeat 48 prosenttia.

Kurssiheilunta on jatkuvasti suurta. Tiistaina lentokonevalmistaja Boeingin kurssi romahti 5,75 prosenttia, kun lentoyhtiö Norwegian kertoi peruuttaneensa 97 koneen tilauksen. Maanantaina Boeingin kurssi oli noussut 14 prosenttia.

Pörssikurssien hurjaa nousua selittää osin, että osakekurssit olivat maaliskuussa koronaviruspandemian käynnistymisen takia alhaisimmillaan. Tuolloin valtiot sulkivat rajojaan ja talouden toiminta hiipui.

Sen jälkeen sijoittajat ovat luottaneet siihen, että viruksen osalta pahin alkaa olla jo ohi. Keskuspankit ovat elvyttäneet ja uutisissa kerrotaan mahdollisista rokotteista koronavirusta vastaan. Kesäkuussa amerikkalaiskuluttajien luottamus nousi selvästi odotuksia enemmän.

Nyt Yhdysvalloissa pörssikurssien kestävyyttä sitten mitataan tilanteessa, jossa tautitilanne on kääntynyt useassa osavaltiossa uudelleen pahempaan suuntaan. Taloutta piti jo avata, mutta esimerkiksi Teksas ja Florida ovat joutuneet ottamaan jälleen rajoituksia käyttöön.

Kesäkuussa S&p 500 -indeksin nousu jäi vain kahteen prosenttiin, ja vuoden alusta indeksi on neljä prosenttia miinuksella.

Tiistaina Yhdysvaltain keskuspankin Fedin pääjohtaja Jerome Powell muistutti, että talouden suunta on ”hyvin epävarma”.

Tiistaina Yhdysvaltojen allergia- ja tartuntatautiviraston johtaja Anthony Fauci varoitti, että maassa saattaa tulla jopa 100 000 uutta tartuntaa päivässä, jos käyttöön ei oteta oikeita toimia ja uusia rajoituksia.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema analyytikko Patrick O’Hare kyseenalaisti markkinoiden uskon talouden elpymiseen pandemian kynsistä. Toisaalta O’Hare arvioi sijoittajien laskevan sen varaan, että paikalliset rajoitustoimet riittävät taudin hillitsemisessä.

“Näyttää siltä, että jokainen uskoo tautitapausten määrän laskevan ilman, että koko Yhdysvaltain talous pitäisi jälleen sulkea.”

Yahoo Finance -sivuston haastattelema Tom Essaye sanoi nousuputken taustalla olevan paljon positiivista uskoa.

”Olemme edistyneet pitkän matkan sitten maaliskuusta. Mutta nyt tartuntojen määrä on jälleen nousussa, ja uskon että sen pitäisi heijastua jollain tavoin myös osakekursseihin.”

Pörssi|Kaksi kuukautta suljettuna ollut New Yorkin pörssi avautui jälleen meklareille

HS-analyysi: Täysi romahdus vai V-muotoinen toipuminen? Pörssien notkahdus sai sijoittajat laskemaan korona­viruksen talous­vaikutuksia

Osakkeet|”Kaikkien aikojen vihatuin pörssinousu” – Osakekurssit nousevat talous­kurimuksen keskellä, ja se hämmentää jo Suomen suurimpia sijoittajiakin

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous