Nokia-puhelimia valmistava HMD Global laajentaa toimintaansa Suomessa ostamalla ohjelmistoyhtiön - Talous | HS.fi
Talous|Yrityskaupat

Nokia-puhelimia valmistava HMD Global laajentaa toimintaansa Suomessa ostamalla ohjelmistoyhtiön

Yhtiö aikoo kehittää ohjelmistoliiketoimintaa ja palveluiden kehittämistä Tampereelle.

Julkaistu: 2.7. 2:00, Päivitetty 2.7. 18:13

Nokian tuotemerkillä puhelimia valmistava HMD Global ostaa suomalaisen ohjelmistoyhtiö Valona Labsin liiketoiminnan. Valona Labs on erikoistunut pääasiassa tietoturvaohjelmistoihin. Yhtiöt eivät julkista liiketoimintakaupan arvoa.

Kaupassa HMD Globalin palvelukseen siirtyy viisi työntekijää. Yhtiön suunnitelmissa on kasvattaa ohjelmisto- ja palveluliiketoimintaa Tampereella voimakkaasti lähiaikoina.

”Kaupan seurauksena vahvistamme toimintaamme Suomessa perustamalla Tampereelle uuden tuotekehitysyksikön. Tavoitteena on kehittää matkapuhelimien tietoturvaa entisestään, mutta myös keskittää ohjelmistoliiketoimintamme ja uusien palveluidemme kehittämistä yhä enemmän Tampereella”, sanoo HMD Globalin tuotejohtaja Juho Sarvikas.

Hänen mukaansa Suomessa on Nokian matkapuhelinliiketoiminnan jäljiltä runsaasti osaamista, joka kiinnostaa HMD Globalia. Sarvikas ei halua arvioida täsmällisesti, kuinka monta työntekijää HMD Global aikoo uuteen tutkimus- ja tuotekehitysyksikköön palkata.

”Karkeasti arvioiden voin sanoa, että suunnitelmissa on moninkertaistaa työntekijöiden määrä Tampereella, jossa on paljon osaamista etenkin turvallisuus-, kuva- ja ääniteknologioissa.”

Ensimmäisten uusien työntekijöiden palkkaamisen Tampereelle yhtiö aloittaa hyvin pian. Tampereen tuotekehitysyksikköä johtaa Valona Labsista siirtyvä Ari Heikkinen. Ensimmäisessä vaiheessa Tampereelle jatketaan HMD:n globaalin verkkovierailupalvelun kehittämistä.

Yhtiön mukaan palvelu (HMD Connect) helpottaa tiedonsiirtoyhteyksien käyttöä ja tästä koituvien kustannusten hallintaa ulkomailla.

”Tampere on meille luonteva paikkakunta investoida. Meille on tärkeää hyödyntää alueen osaamista ja alamme etsiä yhteistyömahdollisuuksia alueen yritysten ja Tampereen yliopiston teknologiayksiköiden kanssa”, Heikkinen sanoo.

HMD Global aloitti liiketoimintansa vuonna 2016. Sitä ennen Nokia oli myynyt tappiollisen puhelinliiketoimintansa 5,4 miljardilla eurolla ohjelmistoyhtiö Microsoftille huhtikuussa 2014. Yhtiö on lisensoinut puhelimiinsa Nokian tuotemerkin ja lukuisia Nokian patentoimia keksintöjä.

Viime vuonna yhtiön taloudelliset vaikeudet pahenivat. Sen liikevaihto oli 1,7 miljardia euroa ja nettotulos 295 miljoonaa euroa tappiollinen.

Markkinatutkimusyhtiö Strategy Analyticsin mukaan HMD Global myi viime vuonna 21,5 miljoonaa älypuhelinta ja sen markkinaosuus älypuhelimissa oli 1,5 prosenttia.

Oikaisu 2.7.2020 klo 18.11: HMD Globalin tuotejohtajan nimi on Juho Sarvikas, ei Juha, kuten uutisessa virheellisesti kerrottiin.

Yritykset|Nokia-puhelimien suomalaisen valmistajan tappiot kasvoivat tuntuvasti

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous