Irtisanomistahti hidastuu Yhdysvalloissa, mutta talouden ongelmat eivät ole läheskään ohi - Talous | HS.fi
Talous|Suhdanne

Irtisanomistahti hidastuu Yhdysvalloissa, mutta talouden ongelmat eivät ole läheskään ohi

Rajoitusten avaaminen on hidastanut työttömyyden kasvuvauhtia, mutta samalla uusien koronavirustartuntojen määrä on lähtenyt kasvuun useissa osavaltioissa.

Yhdysvalloissa kymmenet miljoonat ihmiset ovat joutuneet hakemaan työttömyyskorvauksia koronarajoitusten takia.

Julkaistu: 9.7. 17:59

Yhdysvalloissa jätettiin viime viikolla 1,3 miljoonaa uutta työttömyyskorvaushakemusta, kertoo uutistoimisto AFP. Viranomaisten julkaisemien tietojen mukaan lomautusten ja irtisanomisten tahti hidastui. Edellisellä viikolla korvaushakemuksia tuli liki 100 000 enemmän.

Vielä huhtikuun alussa uusia työttömyyskorvauksien hakijoita oli Yhdysvaltain työministeriön mukaan viikossa noin 6,6 miljoonaa. Nyt viikkokeskiarvo neljältä viime viikolta on hidastunut 1,44 miljoonaan uuteen työttömyyskorvaushakemukseen.

Uutistoimisto Reutersin mukaan hakemusten määrän laskuun vaikutti muun muassa Yhdysvaltain itsenäisyyspäivä 4. heinäkuuta.

”Korvaushakemukset saattoivat vähentyä pyhien takia, mutta älkää antako sen hämätä. Talouden ongelmat eivät ole vielä ohi, eivät läheskään”, pankkikonserni MUFG:n New Yorkin pääekonomisti Chris Rupkey sanoo Reutersille.

Uusien hakemusten määrän laskuun vaikuttaa myös Yhdysvaltain talouden avautuminen tiukkojen koronarajoitusten jälkeen. Maaliskuussa asetettuja rajoituksia liikkumiselle ja liiketoiminnalle on ryhdytty avaamaan kesäkuussa.

Useissa osavaltioissa koronavirustartuntojen määrät ovat kuitenkin nousussa, mikä on johtanut rajoitusten jatkamiseen tai avaamissuunnitelmien muuttamiseen.

AFP:n mukaan Yhdysvalloissa yhteensä noin 18 miljoonaa ihmistä sai työttömyyskorvauksia kesäkuun viimeisellä viikolla.

Työllisyys|Rajoitusten avaaminen auttoi Yhdysvaltain työllisyyttä elpymään, mutta pandemiaa edeltävä taso on vielä kaukana

Yhdysvallat|Yhteiskunnan suoja­verkkoja on purettu, ja nyt korona­kriisi kurittaa entistä rajummin Kalifornian köyhiä – ”Oikeastaan enää vain koulut ovat jäljellä”

Konkurssit|Brooks Brothers vaatetti lähes kaikki USA:n presidentit ja loi kaksi vuosisataa miestenmuodin malleja – Korona ajoi ikonisen yrityksen konkurssiin

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous