Koronakriisi ei kohtele kaikkia aloja samoin – osa yrityksistä pärjäsi paremmin kuin odottikaan - Talous | HS.fi
Talous|Pörssiyritykset

Koronakriisi ei kohtele kaikkia aloja samoin – osa yrityksistä pärjäsi paremmin kuin odottikaan

Lääkeyhtiö Orion, maalivalmistaja Tikkurila ja kauppakonserni Kesko ovat antaneet hiljattain positiiviset tulosvaroitukset.

Tikkurila antoi positiivisen tulosvaroituksen ja rajusti vahvistuneesta liikevoitosta huhti–kesäkuussa 2020.

Julkaistu: 10.7. 16:54

Ruoka, maalit ja lääkkeet ovat käyneet kaupaksi koronakriisin keskellä. Näitä tuotteita myyvät yritykset ovat viime päivinä antaneet tulosvaroituksia eli kertoneet, että liiketoiminta sujuu odotuksia paremmin.

Suomalaisten kotona viettämän ajan lisääntyminen on näkynyt esimerkiksi siinä, kuinka hyvin remontointiin ja kotien kunnostukseen liittyvät tuotteet ovat käyneet kaupaksi.

Tästä on hyötynyt maali- ja lakkavalmistaja Tikkurila. Se antoi torstaina positiivisen tulosvaroituksen ja kertoi merkittävästä kannattavuuden kohenemisesta.

Yhtiön oikaistu liiketulos kasvoi huhti–kesäkuussa 47 prosenttia ja oli 34,1 miljoonaa euroa. Tikkurilan osakkeen kurssi vahvistui torstaina yli kymmenen prosenttia Helsingin pörssissä.

Myös lääkeyhtiö Orion kertoi keskiviikkona pärjänneensä odotettua paremmin koronakriisin aikana. Yhtiö paransi arviotaan kuluvan vuoden taloudellisesta näkymästä ja arvioi liikevoittonsa kasvavan hieman viime vuodesta, jolloin se oli 253 miljoonaa euroa.

Orion arvioi, että sen valikoimassa olevien, muiden lääkeyhtiöiden tuotteiden heikko saatavuus ei vaikuta koko vuoden myyntiin ja liikevoittoon niin negatiivisesti kuin aikaisemmin oletettiin. Yhtiö arvioi myös liiketoiminnan kulujen jäävän jonkin verran oletettuja pienemmiksi.

Myös ruokakaupassa on ollut koronakriisin aikana vilkasta.

Kesko antoi perjantaina positiivisen tulosvaroituksen: yhtiö arvioi nyt koko vuoden jatkuvien toimintojen vertailukelpoiseksi liikevoitoksi 430–510 miljoonaa euroa. Aikaisempi arvio oli 400–450 miljoonaa euroa.

Talouden hyvät uutiset tulevat etenkin aloilta, joilla yksityinen kulutus on jatkunut tai jopa lisääntynyt poikkeustilasta huolimatta.

Päivittäistavarakaupassa kehitys on ollut vahvaa koko kevään ajan. Nyt tilanteen palautuminen kohti normaalia alkaa näkyä myös muilla aloilla.

”Yksityinen kulutus on toipunut selvästi nopeammin kuin pahimmissa skenaarioissa arvioitiin”, sanoo pääekonomisti Pasi Kuoppamäki Danske Bankista.

Hänen mukaansa esimerkiksi Tanskassa kotien remontointi-into on näkynyt selvästi korttimaksuissa. Muutenkin Pohjoismassa korttimaksuista ilmenee, että kulutuskysyntä on palaamassa lähelle normaalia.

Tästä kertovat myös S-ryhmän myyntitilastot.

S-ryhmä kertoo, että sen myynti kasvoi kesäkuussa erityisen voimakkaasti käyttötavaroissa, joihin kuuluvat esimerkiksi vaatteet ja harrastusvälineet. Niitä myydään esimerkiksi Sokos-tavarataloissa ja Prisma-hypermarketeissa.

Kesäkuussa käyttötavaroiden myynti oli 13,6 prosenttia suurempaa kuin edellisen vuoden kesäkuussa. SOK:n pääjohtajan Taavi Heikkilän mukaan kyse voi olla osittain patoutuneesta ostotarpeesta, kun moni kuluttaja on päässyt kauppoihin kuukausien tauon jälkeen.

Tavaratalo- ja erikoisliikekauppa oli tammi–kesäkuussa kuitenkin lähes 25 prosenttia heikompaa kuin viime vuonna.

Päivittäistavarakauppa S-ryhmän kaupoissa on käynyt kauppa keväällä vilkkaasti: maaliskuussa alkanut kasvu on pysynyt kuukausittain kymmenen prosentin tuntumassa.

”Kesäkuu oli meillä koko vuoden vahvin kuukausi päivittäistavarakaupassa, eli kasvu on jatkunut hyvänä”, Heikkilä sanoo.

Teollisuudessa tilanne on sen sijaan heikompi: Tilastokeskus kertoi perjantaina, että teollisuuden uusia tilauksia tuli toukokuussa 28,4 prosenttia vähemmän kuin edellisen vuoden toukokuussa. Kyseessä oli jo viides peräkkäinen kuukausi, jolloin teollisuuden tilaukset laskivat.

Kuoppamäen mukaan teollisuudesta ei voi silti nimetä kokonaisia aloja, joilla kaikilla yrityksillä menisi heikosti. Esimerkiksi metalliteollisuudessa odotukset ovat olleet markkinatilanteen vuoksi vaisuja, mutta alan suurista yrityksistä Valmet kertoi vielä huhtikuussa ennätyksellisen suurista tilausluvuista.

”Alojen sisällä on suuria yrityskohtaisia eroja, ja yritykset ovat tällä hetkellä varovaisia kertomaan tulevaisuudennäkymistä”, Kuoppamäki sanoo.

Hänen mukaansa myös yksityinen kulutus voi heikentyä nopeasti, jos vientiteollisuudella alkaa mennä nykyistä heikommin.

Yritykset|Keskolta positiivinen tulosvaroitus koko vuodelle – odottaa myös toisen vuosineljänneksen liikevoiton nousevan

Teollisuus|Teollisuuden näkymät synkkenivät toukokuussa: uudet tilaukset romahtivat runsaan neljänneksen

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous