Teslan perustaja Elon Musk ohitti miljardöörilistalla sijoittaja Warren Buffettin – Tältä näyttää maailman rikkaimpien kärkikymmenikkö - Talous | HS.fi
Talous|Rikkaat

Teslan perustaja Elon Musk ohitti miljardöörilistalla sijoittaja Warren Buffettin – Tältä näyttää maailman rikkaimpien kärkikymmenikkö

Elon Musk on markkina-arvoltaan yksi maailman rikkaimmista miehistä. Iso osa Muskin rahoista on kiinni Teslan osakkeissa, joiden hinta on noussut hämmästyttävästi.

Myös SpaceX-yhtiön perustanut Elon Musk juhlistaa veljensä Kimbal Muskin (vasemmalla hattu päässä) kanssa Falcon 9 -raketin onnistunutta laukaisua toukokuun lopussa.

Julkaistu: 11.7. 17:45

Amerikkalaisesta sarjayrittäjästä Elon Muskista tuli perjantaina nettovarallisuudeltaan maailman seitsemänneksi rikkain ihminen, ilmenee Bloombergin kokoamasta miljardööri-indeksistä.

Muskin varallisuus kasvoi 6,07 miljardilla dollarilla eli noin 5,4 miljardilla eurolla perjantaina, koska sähköautoyhtiö Teslan pörssikurssi pomppasi 10,8 prosenttia.

Musk ohitti miljardöörilistalla sijoittaja Warren Buffettin, joka aiemmin tällä viikolla lahjoitti sijoitusyhtiönsä Bershire Hathawayn osakkeita hyväntekeväisyyteen 2,9 miljardin dollarin edestä. Maailman rikkain mies on edelleen Amazonin perustaja Jeff Bezos, jonka jälkeen listalla tulevat Microsoftin Bill Gates ja Facebookin Mark Zuckerberg. Buffet on tällä hetkellä listan kymmenentenä. Listan koko kärkikymmenikkö näyttää tältä:

1. Jeff Bezos, 189 miljardia dollaria

2. Bill Gates, 116 miljardia dollaria

3. Mark Zuckerberg, 93 miljardia dollaria

4. Bernard Arnault, 92,6 miljardia dollaria

5. Steve Ballmer, 76 miljardia dollaria

6. Larry Page, 72 miljardia dollaria

7. Elon R Musk, 70, 5 miljardia dollaria

8. Sergey Brin, 70,4 miljardia dollaria

9. Mukesh Ambani, 70,2 miljardia dollaria

10. Warren Buffett, 69,2 miljardia dollaria.

Teslan osakkeen hinta on moninkertaistunut kuluneen vuoden aikana. Heinäkuun alussa Tesla nousi markkina-arvoltaan maailman arvokkaimmaksi autoyhtiöksi. Kymmenen vuotta pörssissä ollut Tesla ohitti tuolloin japanilaisen Toyotan.

Sen jälkeen osake on kallistunut entisestään, ja perjantaina pörssin sulkeuduttua osakkeesta sai maksaa jo 1 542 dollaria.

Sijoittajat ovat innostuneet Muskin visioista Teslasta sekä robottiautoilun tulevaisuudesta. Torstaina Musk totesi, että Tesla pystyy kehittämään täysin itseohjautuvan auton vuoden loppuun mennessä.

Miljardööri Musk ei ole mikään tavanomainen toimitusjohtaja. Tällä viikolla hän lanseerasi Teslan verkkosivuilla myyntiin punaiset, hyvin lyhytlahkeiset satiinishortsit, joiden etuosaa koristaa Teslan logo ja takapuolella lukee S3XY.

Jo loppuunmyytyjen shortsien hinta oli 69,420 dollaria.

Tuoteuutuudella pilkattiin Teslan osakkeen shorttaajia eli lyhyeksi myyntiä harrastavia sijoittajia. Shorttaajat pyrkivät hyötymään osakkeen kurssilaskusta.

Omaperäisen Muskin omaisuuden todellinen arvo kiinnostaa monia. Toukokuussa Musk ilmoitti Twitterissä aikeistaan myydä lähes kaiken fyysisen omaisuutensa. Heti perään hän jatkoi, että hänen tyttöystävänsä, muusikko Grimes eli Claire Boucher on hänelle vihainen.

Muutama päivä tämän jälkeen Musk kertoi saaneensa lapsen yhdessä Boucherin kanssa. Sekä Musk että elektronisen musiikin tähti Grimes ovat tunnettuja omalaatuisesta tyylistään ja ilmaisustaan. Pariskunta ilmoitti antaneensa lapselle nimen X Æ A-12. Nimeä jouduttiin muuttamaan Kalifornian lain mukaisesti niin, ettei se sisällä numeroa 12 vaan roomalaisen numeron XII. Uusi nimi on siis X Æ A-Xii Musk.

Ilmoituksensa jälkeen Musk pani kolme Kaliforniassa olevista kartanoistaan myyntiin. Niiden yhteishinnaksi on ilmoitettu 75 miljoonaa dollaria eli 68 miljoonaa euroa. Myöhemmin toukokuussa talouslehti The Wall Street Journal kertoi, että Musk aikoo luopua myös neljästä muusta talosta Los Angelesin Bel-Airin kaupunginosassa.

”Tämä on mitä suurimmassa määrin henkilökohtainen valinta, enkä ole suosittelemassa sitä laajemmalti”, Musk kertoi Wall Street Journalille.

”Jos joku haluaa ostaa tai rakentaa ison talon ja se tekee hänet onnelliseksi, sehän on hieno homma.”

Muskin myyntiin laittama 1 500 neliömetrin kartano Bel-Airissa on WSJ:n mukaan myyty kesäkuussa kiinalaisen miljardöörin William Dingin nimissä olevalle yritykselle 29 miljoonalla dollarilla.

Vaikka omaisuudesta voi hankkiutua eroon, Musk ei ole halunnut myydä osakkeitaan. Osakkeiden myynti heikentäisi hänen valtaansa Teslassa. Vastahakoisuus luopua osakkeista selittäisi, miksi hänellä voi olla puute käteisestä. Musk kuitenkin sanoi WSJ:lle toukokuussa, ettei myy talojaan rahapulan takia, vaan yksinkertaistaakseen elämäänsä.

Musk omistaa Teslasta noin 20 prosentin osuuden, jonka turvin hän voi torjua kaappausyrityksen tai jonkun muun toimen, josta hän ei pidä. Esimerkiksi Facebookin ja Googlen perustajilla on olemassa järjestely, joka antaa perustajille ylivoimaisen äänivallan tavallisiin osakkeenomistajiin verrattuna. Tällainen järjestely ei ollut yleinen vuonna 2010, jolloin Tesla listattiin pörssiin.

Muskin on pystyttävä pitämään iso osa osakkeistaan myös siksi, että osakkeiden myynti voisi johtaa isoon laskuun osakkeen hinnassa.

”Jos hänen on pakko muuttaa omistustaan rahaksi, paine kurssilaskuun on suunnaton”, sanoi Delawaren yliopiston professori ja yritysten hallinnoinnin asiantuntija Charles Elson WSJ:lle.

Musk on itse pyrkinyt puhumaan Teslan osakkeen hintaa alemmas. Toukokuun alussa osakkeen hinta oli 755 dollaria, jonka Musk twiittasi olevan ”liian korkea”. Kommentilla ei ollut kuitenkaan laskuvaikutusta hintaan.

Musk kommentoi omaisuuttaan Joe Roganin podcast-haastattelussa, jossa hän sanoi omaisuuden tekevän hänet haavoittuvaksi hyökkäyksille henkilöään vastaan.

”Ihmiset näyttävät niputtavan yhteen tuhlaamisen ja rahan luomisen menestyksellisessä yritystoiminnassa”, Musk sanoi.

”Viime vuosina miljardööristä on tullut haukkumasana, aivan kuin jokin paha asia, eikä siinä useimmissa tapauksissa ole minusta mitään järkeä.”

Yrittäjät|Teslamiljardööri Elon Muskin lompakko tyhjeni – nyt hän kauppaa omaisuuttaan

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous