Valmetin toimitus­johtaja sättii aikeita myydä venttiili­yhtiö Neles ruotsalais­omistukseen: ”Surullista, jos oma suku­polveni on luomassa tytär­yhtiö­taloutta” - Talous | HS.fi
Talous|Yrityskaupat

Valmetin toimitus­johtaja sättii aikeita myydä venttiili­yhtiö Neles ruotsalais­omistukseen: ”Surullista, jos oma suku­polveni on luomassa tytär­yhtiö­taloutta”

Neles irrotettiin Metsosta heinäkuun alussa, kun Metson murskaus- ja kaivostekniikka yhdistettiin Outoteciin. Markkinoilla Valmetinkin tavoittelemasta Neleksestä odotetaan tarjouskilpailua.

Alfa Lavalin pääkonttori Lundissa.

Julkaistu: 13.7. 10:51, Päivitetty 13.7. 17:33

Ruotsalainen muun muassa lämmönvaihtimia, pumppuja ja venttiilejä valmistava Alfa Laval ilmoitti maanantaina tarjoavansa heinäkuun alussa Metsosta irrotetusta venttiilinvalmistaja Nelesistä 1,7 miljardia euroa. Se on lähes 33 prosenttia enemmän kuin yhtiön hinta oli Helsingin pörssissä perjantaina.

Neleksen kohtalosta on kuitenkin muodostumassa mielenkiintoinen peli. Paperikoneita ja polttokattiloita valmistava Valmet osti kesäkuussa yllättäen valtion vajaan 15 prosentin osuuden yhtiöstä kahdeksan euron osakehinnalla.

Valmetin toimitusjohtaja Pasi Laine arvostelee Helsingin Sanomien haastattelussa jyrkästi Neleksen hallituksen toimintaa. Valmetin suunnitelmissa oli kasvattaa omistusosuutta vähitellen.

Valmetin toimitusjohtaja Pasi Laine.

”Olen itse toiminut Neleksen johdossa aikanaan kahdeksan vuotta ja tunnen sen erittäin hyvin. Yhtiöllä on hyvät tuotteet ja hieno henkilöstö. Yritystä on kehitetty tähän mennessä 60 vuotta ja nyt hallituksella oli kaksi viikkoa kärsivällisyyttä sen jälkeen, kun yhtiö listattiin pörssiin. Mielestäni yhtiön hallitus on tehnyt erittäin hätiköidyn päätöksen”, Laine sanoo.

Laineen mukaan myynti ei olisi Neleksen eikä myöskään sen osakkeenomistajien edun mukainen. Eikö edes yli 30 prosentin preemion kanssa?

”Ei 30 prosenttia ensimmäisten kahden viikon kurssista ole mikään preemio. Valmet aloitti aikanaan 6–7 euron hinnalla ja nyt osakkeen hinta on 23 euroa. Hinta tällä hetkellä ei anna lainkaan oikeaa kuvaa siitä, mikä on Neleksen oikea markkinapotentiaali”, Laine sanoo.

Laineen mielestä on surkeaa, jos suomalaista osaamista myydään taas ulkomaille.

”On surullista, jos oma sukupolveni on luomassa tytäryhtiötaloutta. Meidän pitäisi rakentaa Suomea niin, että seuraavallekin sukupolvelle jää hyviä yhtiöitä, mitä kehittää. Me haluaisimme olla kehittämässä Nelestä niin, että se säilyy hyvänä suomalaisena teknologiatoimijana, suomalaisessa omistuksessa”, Laine sanoo.

Sitä, miten Alfa Lavalin ostotarjoukseen reagoidaan, Valmet ei Laineen mukaan ole päättänyt. Tilannetta harkitaan.

”Omalla osuudellamme emme pysty fuusiota pysäyttämään, mutta toivomme että on muitakin omistajia, jotka eivät tätä hyväksy.”

Hän myös ihmettelee, että Alfa Laval ei ollut suurimmaksi omistajaksi tulleeseen Valmetiin edes yhteydessä.

Neleksen seuraavaksi suurimmat omistajat Valmetin ja Cevianin jälkeen ovat suomalaisia eläkeyhtiöitä.

Alfa Laval teki Neleksen osakkeenomistajille julkisen ostotarjouksen, jonka on tarkoitus alkaa elokuun puolivälissä ja kestää noin kaksi kuukautta.

Neleksen osakkeen hinta nousi maanantaina pörssissä lähes 38 prosenttia ja maksoi päivän päätteeksi 11,91 euroa eli selvästi yli ostotarjouksen hinnan.

OP-ryhmän analyytikon Anssi Raussin mukaan hinnan nousu yli Alfa Lavalin tekemän tarjoushinnan viittaa siihen, että Neleksestä odotetaan syntyvän kilpailevia ostotarjouksia.

Neles syntyi vasta heinäkuun alussa, kun Metson kaivos- ja kivenmurskausliiketoiminta yhdistettiin Outoteciin. Neles oli 1950-luvulla perustetun venttiiliyhtiön alkuperäinen nimi ennen kuin se päätyi osaksi Metsoa fuusioiden seurauksena.

Alfa Lavalin toimitusjohtaja Tom Erixon kertoo Helsingin Sanomille, että Neleksen ostoa alettiin valmistella jo vuosi sitten. Heti, kun suunnitelma Metson pilkkomisesta julkistettiin 4. heinäkuuta.

Alfa Level ei keksinyt Nelestä lehtien palstoilta, vaan asialla oli tunnetun ruotsalaisen pääomasijoittajan Christer Gardellin johtama sijoitusyhtiö Cevian. Gardell on ollut yli vuosikymmenen ajan voimahahmo kaikkien Metson ympärillä tapahtuneiden järjestelyjen taustalla.

”Cevian oli meihin yhteydessä. He näkivät, että Neles sopisi erinomaisesti yhteen Alfa Lavalin liiketoiminnan kanssa”, Erixon sanoo.

Cevianin rahastot omistavat Neleksestä 10,9 prosenttia. Cevianin tavoitteena on myydä omistuksensa eteenpäin mahdollisimman suurella voitolla.

Alfa Laval tutki Nelestä ja neuvotteli tarjouksesta yhtiön johdon ja hallituksen kanssa. Hallitus puoltaa yksimielisesti tarjouksen hyväksymistä. Yhtiöt ovat allekirjoittaneet maanantaina yhdistymissopimuksen.

Neleksen suurimmat omistajat ovat aikanaan Metsosta irrotettu Valmet 14,9 prosentin osuudella ja ruotsalaisen pääomasijoittaja Cevianin rahastot 10,9 prosentin osuudella.

Ostotarjouksen toteutuminen on ehdollinen sille, että kaksi kolmasosaa Neleksen osakkeenomistajista hyväksyy sen. Cevian on jo sitoutunut hyväksymään tarjouksen.

Valmet osti oman osuutensa valtion omistusyhtiö Solidiumilta heinäkuun alussa kahdeksan euron hintaan. Kauppaan sisältyi Solidiumin tiedotteen mukaan mahdollisuus lisähintaan ”eri tilanteissa kolmen vuoden ajan”. Valmet tarvitsee vuoden ajan myös Solidiumin suostumuksen Neles-osakkeidensa myyntiin.

Solidiumin toimitusjohtajan Antti Mäkisen mukaan ehdot tarkoittavat, että Solidium saisi osan kahdeksan euroa ylittävästä kauppahinnasta, jos kauppa Alfa Lavalille toteutuisi.

”Otamme myyntiin kantaa, jos pyyntö Valmetilta tulee. En tiedä onko sellaista tulosta”, hän sanoo.

Myös Mäkinen ihmettelee, miksi Neleksen hallitus on päätynyt myyntiin näin pian Metsosta erkaantumisen jälkeen.

”Olisin odottanut vähän pidempää taivalta pörssissä niin olisi nähty, miten yhtiön arvo kehittyy. Jollain perusteilla hallitus on kuitenkin päätynyt tähän ratkaisuun.”

Valmet vaati heti osakekaupan jälkeen Nelestä kutsumaan kokoon ylimääräisen yhtiökokouksen, jossa hallituksen kokoonpanoa olisi muutettu. Valmet on kertonut haluavansa kasvattaa omistusosuuttaan Neleksestä, mutta tarjouskisaan lähteminen olisi riskialtista.

Toimitusjohtaja Laineen mukaan Alfa Laval ei ollut Valmetiin ostotarjouksesta lainkaan yhteydessä.

”Olisi odottanut, että suurimpaan omistajaan olisi oltu yhteydessä.”

Tilanne on OP:n Raussin mukaan Valmetille hankala.

”Rahoitus varmasti järjestyisi jotenkin, mutta hinta alkaa olla niin korkea, että arvonluonti Valmetin nykyisten osakkeenomistajien kannalta olisi haasteellista. Valmet on sanonutkin, että synergiat nykyisten toimintojen kanssa olisivat aika rajalliset”, hän sanoo.

Neleksen hallituksen puheenjohtajan Jukka Moision mukaan Alfa Lavalin tarjousta on arvioitu monilla kriteereillä.

”Arvostuksen arvioinnissa käytettiin kahdeksaa–yhdeksää eri mekanismia, muun muassa sitä, miten muiden toimialan yhtiöiden arvostus on kehittynyt ja miltä yhtiön liiketoiminnan tulevaisuus näyttää. Niiden pohjalta tarjous näytti erittäin kilpailukykyiseltä ja reilulta kaikille osakkeenomistajille”, Moisio sanoo.

Moisio muistuttaa, että kun yhtiöstä tehdään ostotarjous, hallituksen on otettava siihen kantaa osakkeenomistajien ja yhtiön edun näkökulmasta. ”Näin on tehty.”

Arvioinnissa painavat muutkin tekijät kuin hinta.

”Hallituksen pitää arvioida, onko tarjouksen tekijä vakavamielinen yhtiö ja onko sillä suunnitelmaa, jolla kohdeyhtiötä viedään eteenpäin. Alfa Lavalilla on erittäin pitkä historia ja sillä on erittäin hyvät suunnitelmat siitä, miten liiketoimintaa kasvatetaan. Suomi on tärkeä osa yhtiön suunnitelmaa. Kaikki nämä asiat on otettu arvioinnissa huomioon”, Moisio sanoo.

Alfa Lavalin toimitusjohtaja Tom Erixon perustelee kauppaa yhtiöiden erinomaisella yhteensopivuudella.

Alfa Lavalin toimitusjohtaja, ruotsalainen Tom Erixon.

”Tässä on kyse pitkän aikavälin kasvutarinasta eikä siitä, että etsisimme lyhyellä aikavälillä kustannussäästöjä synergioita purkamalla”, Erixon sanoo.

Alfa Lavalille Valmetin tulo Neleksen suuromistajaksi oli ikävä yllätys, joka nopeutti tarjousaikataulua.

”Se oli yllätys meille kaikille. Valmetin osakeosto ei vaikuttanut hintaan, mutta se kiihdytti tarjouksemme julkistamista”, Erixon sanoo.

Hän vakuuttaa, että Neles jatkaisi toimintaansa Alfa Lavalinkin alla pitkälti omalla organisaatiollaan ja omilla tuotteillaan Suomesta käsin.

”Meillä ei ole organisaation tai tuotannon suhteen mitään muita suunnitelmia kuin, mitä Neleksen omalla johdolla on. En usko, että joukko ruotsalaisia olisi parempia johtamaan suomalaista yhtiötä kuin nykyinen johto”, Erixon sanoo.

Sen sijaan hän luettelee pitkän listan hyötyjä, jotka Neles saisi Alfa Lavalin maailmanlaajuisesta organisaatiosta.

”Neles saisi käyttöön resurssimme. Meillä on globaali palveluverkosto ja automatisoidut tuotevarastot kolmessa maanosassa. Meillä on resursseja panostaa tuotteiden kehittämiseen. Meillä on paljon yhteisiä asiakkaita erityisesti energiasektorilla”, Erixon luettelee.

Alfa Lavalilla ja Neleksellä ei ole juurikaan päällekkäisyyksiä. Alfa Laval tekee entuudestaan venttiilejä lähinnä elintarvike- ja juomateollisuudelle, Neleksen asiakkaat ovat etenkin raskaassa teollisuudessa ja energiantuotannossa.

Oikaisu 17.30: Poistettu kohta, jossa sanottiin millä ehdoilla Alfa Laval voisi yhdistää Neleksen itseensä.

Neles

Syntyi heinäkuun alussa, kun venttiililiiketoiminta irrotettiin Metson muusta liiketoiminnasta.

Nimi on peräisin alkuperäiseltä Neles-yhtiöltä, jonka Antti Nelimarkka ja Eino Santasalo perustivat vuonna 1956. Yhtiö päätyi fuusioiden kautta osaksi Metsoa.

Liikevaihto viime vuonna 660 miljoonaa euroa. Henkilöstöä Neleksellä on 2 900.

Jatkoi Helsingin pörssissä Metson vanhalla listauksella, kun Metson muut osat ja Outotec yhdistyivät heinäkuun alussa.

Alfa Laval

Ruotsalainen pörssiyhtiö, jonka liikevaihto oli viime vuonna noin 47 miljardia kruunua eli noin 4,7 miljardia euroa. Liikevoittoprosentti oli 17,2.

Työntekijöitä 17 500.

Tuottaa muun muassa lämmönvaihtimia ja erilaisia nesteiden käsittelyyn ja erotteluun tarvittavia laitteita ja niihin liittyviä palveluja teollisuudelle.

Suurin omistaja vajaan 30 prosentin osuudella Tetra Laval Group, joka on ruotsalaisen Ruben Rausingin aikoinaan perustama perheyhtiö. Nykyiset omistajat, jotka ovat perustajan lapsenlapsia, asuvat Britanniassa. Yhtiön juridinen pääkonttori on Sveitsissä.

Yritykset|Miksi Suomesta tuli kaivosteknologian suurvalta? Heinäkuun alussa aloittava Metso-Outotec on alansa jätti koko maailmassa

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous