Koronaviruspandemia hidasti HK Scanin tuloskehitystä, mutta yritystä on siivittänyt se, että kuluttajat ovat tehneet enemmän ruokaa kotona - Talous | HS.fi
Talous|Osavuosikatsaukset

Koronaviruspandemia hidasti HK Scanin tuloskehitystä, mutta yritystä on siivittänyt se, että kuluttajat ovat tehneet enemmän ruokaa kotona

Yhtiö kertoo, että liiketulosta paransi muun muassa vähittäiskauppamyynnin vahva kasvu.

HKScanin liiketulos parani 6,7 miljoonalla eurolla.

Julkaistu: 16.7. 8:41, Päivitetty 16.7. 20:17

Elintarvikeyhtiö HK Scanin liiketulos parani 6,7 miljoonalla eurolla huhti–kesäkuussa ja oli 0,1 miljoonaa euroa voitollinen. Vuosi sitten samaan aikaan liiketulos oli 6,6 miljoonaa euroa tappiolla.

Vertailukelpoinen liiketulos parani 3,1 miljoonalla eurolla ja oli 0,6 miljoonaa euroa voitollinen.

Yhtiön liikevaihto oli huhti–kesäkuussa viime vuoden tasolla noin 440,9 miljoonassa eurossa.

HK Scanin mukaan liiketulosta paransi vähittäiskauppamyynnin vahva kasvu. Koronaviruspandemia on kuitenkin hidastanut konsernin tulosparannusta.

”Koronaviruspandemia on asia, jota emme osanneet ennakoida, kuten ei moni muukaan toimija. Olemme iloisia siitä, että olemme päässeet eteenpäin tuloksellisesti kaikesta huolimatta ja asiat etenevät yhtiössä oikeaan suuntaan”, sanoo HK Scanin toimitusjohtaja Tero Hemmilä.

HK Scanin tiedotteen mukaan yhtiö on onnistunut varmistamaan tuotantonsa jatkuvuuden koronapandemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa.

Koronaviruspandemia vaikutti kuitenkin yhtiön suoritukseen kaikilla markkina-alueilla.

”Pandemia heikensi liikevaihtoa, minkä ohessa arviomme mukaan pandemian välitön vaikutus vertailukelpoiseen liiketulokseemme oli huhti–kesäkuussa noin kaksi miljoonaa euroa”, HK Scan kertoo.

HK Scanin mukaan pandemian myötä kuluttajakysyntä kohdistui kokonaisuutena matalamman jalostusasteen tuotteisiin.

Kysynnän kohdistuminen kotona tapahtuvaa ruoanlaittoa palveleviin perustuotteisiin siipikarjanlihassa, sian- ja naudanlihassa sekä lihavalmisteissa ovat turvanneet yhtiön poikkeustilanteessa, yhtiöstä kerrotaan.

”Kaiken kaikkiaan kuluttajakysynnän rakenne muuttui kokonaisvaltaisesti hetkessä koronaviruspandemian takia. Food service -kanava eli ravintolat, hotellit ja julkisen sektorin ruokailupaikat olivat pääosin kiinni. Silloin kuluttajien kysyntä kohdistui kotona tapahtuvaan ruuanlaittoon”, Hemmilä sanoo.

Suomessa tulosparannuksen taustalla vaikutti erityisesti siipikarjaliiketoiminnan myönteisen tuloskehityksen jatkuminen.

”Myynnin lasku oli dramaattinen keväällä ja alkukesällä hotelleissa ja ravintoloissa. Syöminen on kuitenkin lisääntynyt ruokaa itse tehden kotona eli enemmän on mennyt tavaraa kotitalouksille”, Hemmilä sanoo.

HK Scania on painanut erityisesti Raumalle rakennettu huippumoderni broileritehdas, joka osoittautui alibudjetoiduksi. Tammikuussa yhtiö kertoi, että se poistaa Rauman surullisenkuuluisan broileritehtaan teurastuslinjaston ja korvaa sen uudella.

”Rauman investointi alkaa loppuvuodesta ja sen tuloksia joudumme vielä odottamaan. Odotamme edelleen tulosparannusta siipikarjaliiketoimintaan Suomessa”, Hemmilä sanoo.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous