Euroopan keskuspankki päätti pitää rahapolitiikkansa ennallaan: varoittaa myös suuresta epävarmuudesta - Talous | HS.fi
Talous|Rahapolitiikka

Euroopan keskuspankki päätti pitää rahapolitiikkansa ennallaan: varoittaa myös suuresta epävarmuudesta

Ohjauskorkojen pitäminen ennallaan tarkoittaa, että perusrahoitusoperaatioiden korko on edelleen 0,00 prosenttia, maksuvalmiusluoton korko 0,25 prosenttia ja pankkien talletuskorko –0,50 prosenttia.

Euroopan keskuspankin päärakennus Frankfurtissa huhtikuussa.

Julkaistu: 16.7. 14:51, Päivitetty 16.7. 16:01

Euroopan keskuspankin (EKP) neuvosto päätti ennakko-odotusten mukaisesti pitää torstaina ohjauskorot ennallaan, eikä ilmoittanut uusista poikkeustoimista.

Kesäkuussa EKP kasvatti koronaviruspandemian takia aloittamansa uuden hätärahoituksen 750 miljardista eurosta 1 350 miljardiin euroon.

Ohjauskorkojen pitäminen ennallaan tarkoittaa, että perusrahoitusoperaatioiden korko on edelleen 0,00 prosenttia, maksuvalmiusluoton korko 0,25 prosenttia ja pankkien talletuskorko –0,50 prosenttia.

”Uudet tiedot kesäkuun alussa pidetyn rahapoliittisen kokouksemme jälkeen kertovat, että euroalueen taloudellinen toimeliaisuus on alkanut palautua, vaikka se on pysynyt selvästi alle koronaviruspandemiaa vallinneen tason ja näkymät ovat edelleen erittäin epävarmat”, sanoi pääjohtaja Christine Lagarde lehdistötilaisuudessa.

Neuvosto arvioi ohjauskorkojen pysyvän nykyisellään tai sitä matalampina, kunnes inflaationäkymät palautuvat vankasti riittävän lähelle hieman alla kahta prosenttia.

Pandemian takia EKP aloitti jo maaliskuussa uuden 750 miljardin euron hätärahoituksen, jossa se ostaa markkinoilta pääosin eurovaltioiden ja yritysten joukkolainoja.

Vastikkeeksi pankit ja muut sijoittajat saavat keskuspankkirahaa, jonka turvin ne voivat lisätä muista sijoituksiaan ja lainanantoaan yrityksille ja kotitalouksille.

Rahapolitiikka|Euroopan keskuspankki kasvattaa koronaviruspandemian hätärahoituksensa 1 350 miljardiin euroon ja ennustaa talouden romahtavan liki yhdeksän prosenttia tänä vuonna

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous