Twitter ryhtyi toimiin salaliitto­teorioita levittävää QAnon-liikettä vastaan, vaikutukset ulottuvat yli 150 000 tiliin - Talous | HS.fi
Talous|Sosiaalinen media

Twitter ryhtyi toimiin salaliitto­teorioita levittävää QAnon-liikettä vastaan, vaikutukset ulottuvat yli 150 000 tiliin

QAnon-liikkeen edustajat ovat levittäneet salaliittoteorioita ja valheellisia tietoja sosiaalisen median kanavissa. Nyt Twitter yrittää saada ilmiön hallintaan.

Presidentti Donald Trumpin kannattaja heilutti QAnon-lippua Mount Rushmore -muistomerkin luona heinäkuun alussa.

Julkaistu: 22.7. 9:37

Sosiaalisen median yhtiö Twitter on kertonut aloittaneensa toimet poistaakseen QAnon-liikkeeseen liittyviä tilejä ja sisältöjä alustaltaan.

Uutiskanava NBC:n mukaan Twitter on sulkenut yli 7 000 liikkeeseen yhdistettyä tiliä viime viikkojen aikana. Suljetut tilit ovat Twitterin mukaan rikkoneet sen kohdistetun häirinnän sääntöjä.

Yhtiön tiedottaja kertoo NBC:lle, että toimet vaikuttavat kaikkiaan noin 150 000 käyttäjätiliin. NBC:n mukaan Twitterin edustaja ei halunnut esiintyä omalla nimellään. Huolena on sosiaalisen median yhtiöiden työntekijöihin kohdistettu häirintä.

Tilien sulkemisen lisäksi Twitter alkaa seuloa sisältöjä niin, että QAnoniin liittyvien sisältöjen ja suositusten leviäminen hidastuu.

Twitter esimerkiksi kieltää QAnon-sisältöihin liittyvien URL-osoitteiden jaon ja QAnon-verkkosivujen näkymisen alustalla. Lisäksi yhtiö aikoo pysyvästi kieltää sellaiset tilit, jotka hyödyntävät toiminnassaan useita käyttäjätilejä.

Samoja toimia voidaan Twitterin mukaan soveltaa myös muihin ryhmittymiin, jos ne syyllistyvät kohdistettuun häirintään.

Oikeistotaustainen QAnon lähti liikkeelle loppusyksystä 2017. Tuolloin nimimerkki Q julkaisi salamyhkäisiä viestejä 4chan-kuvafoorumin alasivulla, jossa keskustellaan politiikasta.

Nimimerkki käynnisti liikkeen, joka pitää presidentti Donald Trumpia jonkinlaisena messiaana. Nimimerkin mukaan Valkoista taloa hallitsisivat pahuuden voimat, joita olisivat oletetusti entinen presidentti Barack Obama sekä entinen ulkoministeri ja presidenttiehdokas Hillary Clinton.

HS kertoi liikkeen toiminnasta ja taustoista laajassa artikkelissa kesäkuussa.

Lue lisää: ”Väärässä oleminen ei haittaa maailmanlopun ennustajia” – Näin läjästä salaliittoteorioita syntyi tuomiopäivän uskonto, joka pitää Trumpia messiaana

QAnon oli myös Pizzagate-salaliittoteorian taustalla. Salaliittoteorian mukaan Clintonin kampanjapäällikkö John Podesta olisi pyörittänyt salaista rinkiä, joka välitti lapsia seksuaalisen väkivallan uhreiksi.

Teoria on täysin valheellinen.

Esimerkiksi julkkiskokki ja malli Chrissy Teigen ja hänen puolisonsa, muusikko John Legend vedettiin mukaan salaliittoteoriaan. Teigen on kertonut estäneensä ison osan seuraajistaan ja poistaneensa kymmeniä tuhansia twiittejä, jotka syyttävät häntä edelleen Pizzagateen liittyen. Teigenin mukaan häirintä on levinnyt myös Instagramiin.

Presidentti Donald Trumpin kannattajat esittelivät QAnon-teemaisia kylttejään Trumpin puhetilaisuudessa Floridassa kesällä 2018.

Keväällä 2019 julkisuuteen vuoti FBI:n sisäinen muistio, jonka mukaan QAnon muodostaa kotimaisen terrorismin uhan. FBI varoittaa Yahoo Newsin julkaisemassa muistiossa ”salaliittoteorioiden lietsomista ääriliikkeistä” ja mainitsee QAnonin nimeltä.

Twitter sanoi BBC:n mukaan toivovansa, että sen toimet auttavat estämään QAnonin toiminnan ”offline-haittoja”. Salaliittoteorioihin liittyen on jo tapahtunut useita väkivaltaisia tekoja ja niiden yrityksiä.

Vastikään QAnoniin liittyvät käyttäjät levittivät Twitterissä, Redditissä ja Tiktokissa valheellista tietoa siitä, että huonekaluyhtiö Wayfair salakuljettaisi lapsia. Taustalla oli yhtiön tuotteiden yhtäkkinen hinnannousu. Wayfair nousi 10. heinäkuuta Yhdysvaltain ykkösaiheeksi Twitterissä.

Huonekaluyhtiö julkaisi asiasta tiedotteen, jossa se kertoi, että osa yhtiön tyynyistä oli hinnoiteltu väärin teknisen häiriön vuoksi. Väärät tiedot jatkoivat leviämistään Tiktokissa, jossa monet eivät tienneet niiden olleen lähtöisin QAnonilta.

Myös Reddit on kieltänyt toiminnan, jossa tiettyyn yhteisöön liittyvät käyttäjät kohdistavat häirintää toiseen yhteisöön.

New Yorkin pörssiin listattu Twitter julkistaa ensimmäisen vuosipuoliskonsa tuloksen torstaina.

Liikkeet|”Väärässä oleminen ei haittaa maailmanlopun ennustajia” – Näin läjästä salaliittoteorioita syntyi tuomiopäivän uskonto, joka pitää Trumpia messiaana

Trumpista leviää Yhdysvalloissa sala­liitto­teoria, jolla on seuraajia myös Suomessa – kaksi asiaa tekee siitä poikkeuksellisen

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous