Suurvaltojen nokittelu heijastuu nyt osake­markkinoihin – Viime päivien tapahtumat kiteyttävät Yhdysvaltojen ja Kiinan välien tulehtumisen, sanoo ekonomisti - Talous | HS.fi
Talous|Pörssit

Suurvaltojen nokittelu heijastuu nyt osake­markkinoihin – Viime päivien tapahtumat kiteyttävät Yhdysvaltojen ja Kiinan välien tulehtumisen, sanoo ekonomisti

Huolia osakemarkkinoilla lisäävät suurvaltojen kiristyneet jännitteet ja Yhdysvaltojen odotettua huonommat työttömyyslukemat.

Markkinoilla seurataan jännityksellä USA:n ja Kiinan nokittelua.

Julkaistu: 24.7. 11:52, Päivitetty 24.7. 23:06

Vielä alkuviikosta osakemarkkinat näyttivät toipuneen koronakevään aiheuttamasta rojahduksesta ja jopa ylittäneet alkuvuoden lukemat.

Viimeistään perjantaina kuukausia jatkunut nousuputki näytti kuitenkin kääntymisen merkkejä.

Yhdysvallat määräsi Kiinan konsulaatin Texasin Houstonissa suljettavaksi aiemmin tällä viikolla, minkä jälkeen Kiina vastasi määräämällä Yhdysvallat sulkemaan konsulaattinsa Chengdun kaupungissa Sichuanin maakunnassa.

Torstaina Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo julisti, että Kiinan Houstonin-konsulaatti oli vakoilukeskus. Puheessaan hän viittasi useita kertoja kylmään sotaan.

Perjantaina Aasiassa markkinoiden sulkeutuessa esimerkiksi Shanghain pörssin yleisindeksi oli vaipunut 3,9 prosenttia pakkaselle, ja Shenzhenissä se puolestaan osoitti 5,3 prosentin miinusmerkkisiä lukemia. Molemmat ovat kuitenkin edelleen selvästi korkeammalla tasolla kuin vielä alkuvuodesta.

Myös Euroopassa osakkeet halpenivat.

Yleisindeksi laski Frankfurtissa noin 2,0, Pariisissa 1,5 ja Lontoossa noin 1,4 prosenttia. Helsingissä yleisindeksi heikentyi noin 0,8 prosenttia. Suurimpien ja vaihdetuimpien yritysten osakekursseja seuraava Euronext 100 -indeksi laski noin 1,8 prosenttia.

Lasku oli aiemmin päivällä jyrkempää, mutta perjantaina julkistetut ostopäälliköiden indeksin ennakkotiedot antoivat viitteitä suhdanteen tuntuvasta parantumisesta heinäkuussa euroalueella. Yhdysvaltojen osalta huolta taas loivat odotettua suuremmat työttömyyskorvaus­hakemusten määrät.

Myös Yhdysvalloissa keskeisimmät osakeindeksit sulkeutuivat laskussa. S&P 500 laski 0,62 prosenttia, Dow Jones 0,68 prosenttia ja Nasdaq 0,94 prosenttia.

Konsulaattien sulkemisten voi ajatella kiteyttäneen välien tulehtumisen eri rintamilla, katsoo Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu. Kiinan välit ovat koronapandemian aikana kiristyneet paitsi Yhdysvaltojen, myös Intian ja Australian kanssa.

”EU:ssa keskustelu selvästi on kiihtynyt samaan suuntaan. Nyt puhutaan avoimesti, että ehkä talouden ei pitäisi ratkaista kaikkea.”

Tämä laajempi ja pitkäaikaisempi kehitys selittää Koivun mukaan sitä, että myös osakemarkkinat reagoivat uutisiin.

”1990- ja 2000-luvuilla työt kanavoitiin vähän eri tavalla ja tehokkaammin koko maailman mittakaavassa. Globalisaation on tutkimuksissa arvioitu kiihdyttäneen muutamalla prosentin kymmenyksellä vuosittaista maailmantalouden kasvua”, Koivu sanoo.

”Jos tämän kehityksen etumerkki kääntyy nyt pitkäksi aikaa negatiiviseksi, se on aikamoinen tekijä muiden joukossa madaltamassa maailmantalouden kehitystä pitkäksi aikaa eteenpäin. Pelko on, että tuotantoketjuja joudutaan miettimään uudestaan, niitä joudutaan ehkä hajauttamaan, ja sitä kautta tehokkuus kärsii.”

Monet katsovat, että Kiina pelaa kansainvälisillä markkinoilla eri säännöillä kuin muut ja että suunta on ollut viime aikoina pahenemaan päin. Näin sanoo tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitokselta.

”Monien yhdysvaltalaisten, eurooppalaisten, ja japanilaisten yritysten mukaan kiinalaiset toimijat ovat olleet pitkään hyvin aggressiivisia hankkimaan laittomillakin keinoilla liikesalaisuuksia tai tietoa yritysten sisäisistä prosesseista ja tekniikasta. Tähän ei voida olla tyytyväisiä, jos vielä näyttää siltä, että se on julkisen vallan hyväksymää tai jopa rohkaisemaa joissakin tapauksissa”, hän sanoo.

Vakoilusyytösten ja immateriaalioikeuksien ohella jännitteitä suurvaltojen välille ovat luoneet muun muassa koronavirus, Hongkongin tilanne kuin sotaharjoitukset Etelä-Kiinan merellä – ja kauppasota.

”Kiinan johto ei osoita eikä varmaan pysty osoittamaan mitään heikkouden merkkejä. Se on tuonut vuoden 2019 kesästä lähtien lisää kierroksia”, Nordean Koivu sanoo.

Viime vuoden lopulla Kiina ja Yhdysvallat pääsivät kauppasodassa yhteisymmärrykseen ensimmäisen vaiheen sopimuksesta, jossa Kiina sitoutui ostamaan amerikkalaisia tuotteita 200 miljardilla dollarilla kahden vuoden aikana.

”Nyt koronakriisin iskettyä näyttää siltä, että niistä tavoitteista kyllä jäädään. Niitä on käytännössä mahdoton saavuttaa tänä vuonna. Tietysti vähän riippuu siitä, miten Yhdysvallat tämän käsittelee sisäisesti ja onko koronakriisi heidän mielestään riittävä syy sille, että sovittuihin dollarimääriin ei vielä tänä vuonna päästä”, Korhonen sanoo.

Jos suurvaltojen välinen kauppasota ottaisi askeleita huonompaan suuntaan, talouden elpyminen koronapandemian jäljiltä voisi hidastua.

Nordean Koivu muistuttaa, että ensimmäisen vaiheen kauppasopimus henkilöityi voimakkaasti Yhdysvaltojen istuvaan presidenttiin Donald Trumpiin.

”Nyt on hirmuisen vaikea sanoa, mitä Trump tekee Kiinan ja EU:n suuntaan kauppapolitiikassa viime metreillä. Pitääkö sekoittaa koko pakka, aiheuttaa lisää hajaannusta ja kaaosta, vai yritetäänkö saada talous raiteille ja pikemminkin vakauttaa sitä tilannetta ja sitä kautta pyrkiä vaalivoittoon.”

Osaltaan nokkapokkaa voivat ruokkia Yhdysvaltojen lähestyvät presidentinvaalit ja istuvan presidentin Donald Trumpin asema.

Suhtautuminen Kiinaan on kuitenkin kysymys, jossa demokraatit ja republikaanit ovat varsin samanmielisiä.

”Kuka tahansa marraskuussa voittaa, ongelmat eivät varmaankaan mene mihinkään”, Korhonen sanoo.

Oikaisu kello 12.18: Shenzhen Composite on Shenzhenin yleisindeksi, ei komponentti-indeksi.

Suurvaltasuhteet|Lähestyvät presidentin­vaalit selittävät Kiinan ja Yhdysvaltojen alati pahenevaa riitelyä: Bidenin voitto luultavasti liennyttäisi välejä, mutta Trumpin jatko­kausi voisi hyödyttää Kiinaa

Diplomatia|Yhdysvallat määräsi Kiinan sulkemaan Houstonin-konsulaatin: Kiina uhkaa vasta­toimilla, jos päätöstä ei peruta

Yhdysvallat|Yhdysvaltain Pompeo: Suljettavaksi määrätty Kiinan edustusto Houstonissa oli vakoilukeskus

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous