Miksi isot rahoitus­alan yhtiöt takoivat ennätys­tuloksia markkinoiden heiluessa? ”Korona­kriisi on lähtöisin rahoitus­sektorin ulkopuolelta” - Talous | HS.fi
Talous|Rahoitusala

Miksi isot rahoitus­alan yhtiöt takoivat ennätys­tuloksia markkinoiden heiluessa? ”Korona­kriisi on lähtöisin rahoitus­sektorin ulkopuolelta”

Perinteiset pankit murehtivat luottotappioistaan samaan aikaan kun osa rahoitusalan toimijoista kääri ennätystuloksia.

New Yorkissa pääkonttoriaan pitävä Goldman Sachs kasvatti liikevaihtoaan 41 prosenttia huhti–kesäkuussa.

Julkaistu: 27.7. 2:00, Päivitetty 27.7. 11:03

Koronakriisi pakotti kansalaiset kuukausiksi kotisohvalle, mutta rahan liikettä se ei ole pysäyttänyt.

Useat kansainväliset varainhoitoyhtiöt ovat peitonneet markkinaodotukset koronakevään tuloksillaan. Amerikkalaiset Blackrock ja Goldman Sachs sekä sveitsiläinen Julius Bär ovat hyötyneet markkinoiden myllerryksestä ja lisääntyneestä kaupankäynnistä.

Samaan aikaan perinteiset suomalaiset pankit, kuten Nordea ja OP-Ryhmä ovat raportoineet luottotappioiden noususta ja tulosten heikkenemisestä. Myös Suomen Pankki varoitti toukokuussa pankkien luottotappioiden kasvusta. Luottotappioiden määrä kasvaa, jos rajoitusten kestoa pidennetään ja talous vajoaa pitkäaikaiseen taantumaan.

Suomen Pankin vanhempi ekonomisti Eero Tölö sanoo, että investointipankkitoiminnan ja arvopaperikaupankäynnin palkkiot riippuvat asiakasmääristä, joita koronakriisi on kasvattanut. Etenkin Yhdysvalloissa toiminta on ollut kannattavaa.

”Asiakkaat esimerkiksi asemoivat uudestaan portfolioitaan nopeasti liikkuvassa tilanteessa”, Tölö sanoo.

”Sen sijaan heikentynyt taloustilanne heijastuu jo nyt luottotappiovarausten myötä perinteisen pankkilainauksen kannattavuuteen.”

Varainhoitajien ja yksityispankkien liiketoiminta eroaa perinteisistä pankeista. Varainhoitajien ei tarvitse varautua luottotappioihin, koska niiden hallinnoimat sijoitukset sekä mahdolliset voitot ja tappiot kuuluvat itse sijoittajalle eli asiakkaalle.

”Koronakriisin yhteydessä on myönnetty maksuhelpotuksia, joista ainakin osassa tapauksista on tehtävä varauksia mahdollisten luottotappioiden varalta. Tämä heikentää pankkien tulosta tällä hetkellä”, Finanssialan johtava lakimies Jari Virta sanoo.

Rahoitusalan yhtiöillä on kuitenkin omia painotuksiaan eri liiketoiminta-alueilla, mikä vaikuttaa tuloksiin eri tavoin. Myös perinteisillä pankeilla on varainhoitopalveluja.

Tölön mukaan rahoitusyhtiöiden kaupankäyntituotot paranevat tavallisesti silloin, kun markkinoiden heilunta lisääntyy.

”Ilmiö itsessään ei ole uusi. Nyt se kuitenkin korostuu, kun uutta hintoihin vaikuttavaa informaatiota on tullut jatkuvasti”, Tölö toteaa.

Maailman suurimpiin varainhoitajiin lukeutuva Blackrock peittosi analyytikkojen odotukset. Se kertoi vuoden toisen neljänneksen lopussa hallinnoivansa 7,32 biljoonan dollarin eli noin 6,32 tuhannen miljardin euron arvosta varoja. Vuotta aiemmin summa oli noin 5,9 biljoonaa euroa. Sijoittajat ovat olleet kiinnostuneita Blackrockin tarjoamista korkosijoitustuotteista. Yhtiö ja sen rahastot ovat suuria omistajia myös suomalaisissa pörssiyhtiöissä.

Blackrock on yksi maailman isoimmista varainhoitajista. Yhtiön sijoituspalveluilla oli runsaasti kysyntää koronakevään ailahtelevilla markkinoilla.

Blackrockin toimitusjohtaja Larry Fink arvioi Reutersille, että yhtiö on ollut puolen vuoden sisällä keskusteluissa asiakkaidensa kanssa vilkkaammin kuin viime vuosina yhteensä.

Sveitsiläinen Julius Bär on erikoistunut rikkaiden yksityisasiakkaiden varainhoitoon. Yksityispankki kertoi tehneensä 491 miljoonan Sveitsin frangin eli noin 457 miljoonan euron nettotuloksen tammi–kesäkuussa, mikä oli pankin historian paras vuosipuoliskon tulos. Osakekohtainen tulos kasvoi 45 prosenttia noin 2,12 euroon. Tulot kasvoivat välitys- ja merkintäpalkkioiden lisääntymisen myötä.

Yhtiön mukaan kaupankäynnin tahti hidastui touko–kesäkuussa kovimpien kurssiliikkeiden ja valtioiden koronatoimien vakiintumisen jälkeen.

”Kun katsotaan poliittista riskiä ja elvytyksen vaikutuksia [ympäri maailmaa], tulemme näkemään melko [epävakaan] toisen vuosipuoliskon. Se lisää markkinan ailahtelevaisuutta ja on hyvä asia kaupankäynnille”, Julius Bärin toimitusjohtaja Philipp Rickenbacher kertoi Financial Timesille.

”Siinä mielessä osaltani voi aistia jonkin verran optimismia”, Rickenbacher sanoi.

Kaupankäynnin katteet nousevat, kun arvopaperin osto- ja myyntihinnassa on iso ero.

”Epävarmuudella on taipumus lisätä tätä eroa”, Tölö toteaa.

Vuonna 1869 perustettu Goldman Sachs on yksi maailman suurimmista liikepankeista. Nykyisin se tekee suurimman osan liikevaihdostaan pörssiin linkittyvistä toiminnoista, kuten osakekaupasta ja muusta arvopaperitoiminnasta. Yhtiön liikevaihto oli huhti–kesäkuussa sen historian toiseksi suurin eli noin 11,5 miljardia euroa, kun kasvua syntyi 41 prosenttia. Korkosijoituksissa liikevaihto nousi yhdeksän vuoden ja osakekaupankäynnissä 11 vuoden ennätykseensä.

Goldman Sachs peittosi markkinoiden odotukset sekä liikevaihdon että tuloksensa suhteen.

Maaliskuussa osakemarkkinoilla nähtiin pahaenteinen vapaapudotus, kun koronaviruspandemian aiheuttamat pelot realisoituivat markkinoilla ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kielsi matkat Euroopasta.

Suomessa, Euroopan suurissa pörsseissä ja Yhdysvalloissa pörssit sukelsivat kymmenen prosenttia jatkaen jo aiemmin alkanutta alamäkeä. Romahduksen jälkeen pörssit Euroopassa ja Yhdysvalloissa ovat elpyneet muun muassa keskuspankkien ja valtioiden mittavan elvytyksen johdosta.

”Moni rahasto meni nurin maaliskuussa, mutta sen jälkeen varanhoitajien kannattavuutta on parantanut hallinnoitavien varojen kasvu, kun markkinat ovat elpyneet nopeasti ja esimerkiksi moniin indeksirahastoihin on virrannut lisää sijoituksia”, Tölö sanoo.

Sveitsiläinen yksityispankki Julius Bär on erikoistunut hyvin varakkaiden yksityisasiakkaiden varainhoitoon.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ennusti kesäkuussa, että maailmantalous supistuu 4,9 prosenttia tänä vuonna. Ensi vuodelle ennusteessa on 5,4 prosentin kasvu. Koronakriisi on täysin toisenlainen talouskriisi kuin esimerkiksi vuosien 2008–2009 finanssikriisi, joka alkoi rahoitussektorin kriisinä. Maailmantalous supistui 0,1 prosenttia vuonna 2009.

”Verrattaessa vuoden 2008 finanssikriisiin, on merkittävää että koronakriisi on lähtöisin rahoitussektorin ulkopuolelta”, Tölö toteaa.

Finanssikriisin jälkeen erilaisia vakavaraisuusvaatimuksia on kiristetty. Se näkyy muun muassa siinä, miten pankkien on varauduttava luottotappioihin. Finanssikriisin jälkien korjaamisen ansiosta maailman pankki- ja sijoituslaitokset ovat Tölön mukaan nyt paremmin varautuneita.

”Finanssikriisiin verrattuna positiivista on se, että rahoituslaitokset ovat sääntelyn myötä paremmin pääomitettuja”, Tölö sanoo.

Koronakriisi on ollut odottamaton ja äkillinen. Myös toipumisen odotetaan olevan melko nopeaa, mikäli pandemia pysyy hallinnassa. Toisaalta esimerkiksi luottotappiot realisoituvat hitaammin kuin esimerkiksi pörssikurssit tai öljyn ja kullan hinta.

”Emme vielä tiedä, mikä koronakriisin kokonaisvaikutus eri toimijoille tulee olemaan”, Tölö sanoo.

”Lopullinen tilanne selviää sitten myöhemmin, kun selviää, mikä on yksittäisen lainan tilanne”, Virta toteaa.

Oikaisu 27.7.2020 kello 10.53. Blackrockin toimitusjohtajan nimi on Larry Fink, ei Flink, kuten artikkelissa aiemmin virheellisesti luki.

Pankkitoimintaa vai varainhoitoa?

Pankki ottaa taseeseensa talletuksia ja muuta varainhankintaa, joita vastaan se myöntää lainoja. Lainanottaja vastaa pankille ja pankki vastaa tallettajille takaisinmaksussa. Jos lainanottaja ei maksa takaisin, pankki kärsii vahingon luottotappiona.

Pankin tuotto tulee annettujen lainojen ja pankin itselleen ottaman velan välisestä korkoerosta.

Varainhoitajat hoitavat asiakkaan sijoituksia tämän puolesta. Sijoitukset sekä mahdolliset voitot ja tappiot kuuluvat asiakkaalle. Varainhoitajan ansainta tulee perittävistä palkkioista.

Osakekurssien lasku ei suoraan vaikuta varainhoitajan tulokseen, vaan menee asiakkaan tappioksi. Kurssinousu hyödyttää asiakasta, mutta myös rahastoa, jonka palkkio on usein verrannollinen sijoituksen arvoon.

Jos hoidettavan omaisuuden määrä pienenee, palkkiotuotot pienenevät.

Pankit voivat tehdä varainhoitoa ja pankkitoiminnassa on erilaisia palkkiotuottoja.

Maailmantalous|IMF synkensi ennustettaan: maailmantalous sukeltaa syvemmälle kuin aiemmin ennustettiin

Talousvaikutukset|Pörssit ovat vapaassa pudotuksessa, mutta vaikuttaako koronavirus­epidemia työpaikkoihin ja asuntojen hintoihin? Näin ekonomistit kommentoivat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous