Yhdysvaltojen keskus­pankki varoittaa koronavirus­tartuntojen kasvun vaarantavan talouden orastavan elpymisen - Talous | HS.fi
Talous|Rahapolitiikka

Yhdysvaltojen keskus­pankki varoittaa koronavirus­tartuntojen kasvun vaarantavan talouden orastavan elpymisen

Keskuspankki pitää ennakko-odotusten mukaisesti ohjauskoron ennallaan.

Yhdysvaltojen keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell edustajainhuoneen kuulemistilaisuudessa kesäkuun lopussa.

Julkaistu: 29.7. 21:16, Päivitetty 29.7. 23:02

Yhdysvaltojen keskuspankin näkemys talouden lähiajan näkymistä on entistä synkempi. Se varoittaa koronavirustartuntojen kasvun uhkaavan talouden orastavaa elpymistä.

”Talouden polku [eteenpäin] riippuu merkittävästi viruksesta. Nykyinen kansanterveydellinen kriisi rasittaa voimakkaasti taloudellista toimintaa, työllisyyttä ja inflaatiota lyhyellä aikavälillä, ja se aiheuttaa huomattavia riskejä keskipitkän aikavälin talousnäkymille.”

Uutistoimisto Reutersin mukaan koronavirus on aiheuttanut Yhdysvalloissa jo yli 150 000 ihmisen kuoleman, mikä on enemmän kuin missään muussa valtiossa.

”Olemme havainneet viime viikkoina, että tartuntojen määrän kasvu ja uudet toimet niiden hillitsemiseksi ovat alkaneet rasittaa taloudellista toimeliaisuutta”, sanoi pääjohtaja Jerome Powell lehdistötilaisuudessa.

Rahapolitiikasta päättävä avomarkkinakomitea päätti ennakko-odotusten mukaisesti pitää ohjauskoron ennallaan 0–0,25 prosentin vaihteluvälissä. Sen lisäksi se ilmoitti jatkavansa valuutanvaihtosopimuksia muiden keskuspankkien kanssa ensi vuoden maaliskuun loppuun saakka.

Valuutanvaihtosopimuksilla vaihdetaan kahdessa eri valuutassa olevia rahamääriä tai -tuloja. Valuutanvaihtosopimuksilla voi hankkia rahoitusta ulkomaan valuutassa ilman valuuttakurssiriskiä.

Keskuspankki painotti taas kerran, että se on valmis käyttämään kaikkia mahdollisia keinoja talouden vahvistamiseksi.

Avomarkkinakomitean lausunnon ja pääjohtajan lehdistötilaisuuden jälkeen S&P 500 -osakeidenksi vahvistui runsaan prosentin ja dollari heikkeni suhteessa useisiin muihin valuuttoihin.

Avomarkkinakomitea varoitti jo kesäkuussa edellisen kokouksensa jälkeen, että kansanterveydellinen kriisi rasittaa voimakkaasti Yhdysvaltojen taloutta. Keskiviikkona julkaistu lausunto oli kuitenkin sanamuodoiltaan selvästi synkempi.

Keskuspankki on kevään aikana yrittänyt lukuisin keinoin hillitä koronaviruspandemian talouteen aiheuttamia vaurioita.

Maaliskuun lopussa se ilmoitti ostavansa markkinoilta liittovaltion joukkolainoja ja asuntovakuudellisia arvopapereita ilman ennalta määriteltyä enimmäismäärää. Toisin sanoen se on valmis ostamaan niitä määrättömästi lisätäkseen rahan tarjontaa. Vastaavaa päätöstä se ei ole tehnyt koskaan aikaisemmin.

Arvopapereita ostamalla keskuspankki lisää rahan tarjontaa yrittäessään pitää huolta siitä, että taloudellisissa vaikeuksissa olevat yritykset ja kotitaloudet saisivat lainaa.

Keskuspankki arvioi kesäkuussa julkaisemassaan suhdanne-ennusteessa, että Yhdysvaltojen supistuu tänä vuonna 6,5 prosenttia. Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) ennustaa, talous romahtaa tänä vuonna kahdeksan prosenttia.

Toiveita Yhdysvaltojen talouden elpymisestä on lisännyt etenkin työttömyyden väheneminen. Työttömyysaste oli huhtikuussa työministeriön mukaan 14,7 prosenttia, toukokuussa 13,3 prosenttia ja kesäkuussa 11,1 prosenttia. Vähenemisestä huolimatta työttömyys on yhä poikkeuksellisen suurta.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous