Sijoittajat arvioivat Nokian liikevoitosta haihtuneen keväällä 150 miljoonaa euroa, eikä syy ole vain koronavirus - Talous | HS.fi
Talous|Osavuosikatsaukset

Sijoittajat arvioivat Nokian liikevoitosta haihtuneen keväällä 150 miljoonaa euroa, eikä syy ole vain koronavirus

Yhtiö julkaisee huhti–kesäkuun osavuosikatsauksensa perjantaina kello 8.

Perjantaina julkaistava osavuosikatsaus on viimeinen, jonka Rajeev Suri esittelee yhtiön toimitusjohtajana. Kuva maaliskuulta.

Julkaistu: 30.7. 19:22

Verkkolaitteita valmistavan Nokian vaikeudet tuskin ovat hellittäneet huhti–kesäkuussa.

Yhtiöllä on vaikeuksia viidennen sukupolven (5g) matkapuhelintekniikassa, ja koronaviruspandemia on todennäköisesti muutenkin lisännyt pulmia. Nokia julkaisee osavuosikatsauksensa perjantaina kello 8.

Sijoittajat arvioivat, että Nokian liikevaihto olisi ollut huhti–kesäkuussa 5,3 miljardia euroa ja liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä 304 miljoonaa euroa. Viime vuonna samalla ajanjaksolla liikevaihto oli 5,8 miljardia euroa ja liikevoitto 451 miljoonaa euroa.

Jos arviot pitävät paikkansa, Nokian liikevaihto olisi supistunut viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta 7 prosenttia ja liikevoitto 33 prosenttia. Osavuosikatsauksessa huomio kiinnittyy pääasiassa siihen, mitä yhtiö kertoo edistymisestään 5g-tekniikassa ja markkinoista ylipäätään.

Ennakkoarvioiden perusteella Nokia olisi jäämässä kannattavuudessa jälkeen ruotsalaisesta kilpailijastaan Ericssonista. Sen liikevaihto oli huhti–kesäkuussa 55,6 miljardia kruunua eli 5,2 miljardia euroa ja liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä 4,5 miljardia kruunua eli 423 miljoonaa euroa.

Perjantaina julkaistava osavuosikatsaus on myös viimeinen, jonka Rajeev Suri esittelee yhtiön toimitusjohtajana. Elokuun alussa toimitusjohtajana aloittaa Pekka Lundmark, joka siirtyy Nokiaan energiayhtiö Fortumin toimitusjohtajan tehtävästä.

Syyskuun alussa vaihtuu myös talous- ja rahoitusjohtaja: tehtävässä aloittaa konepajayhtiö Wärtsilästä siirtyvä Marco Wirén.

Ylimääräistä epävakautta verkkolaitteiden markkinoilla on aiheuttanut myös kauppapolitiikka.

Yhdysvallat on hyökännyt voimakkaasti alan suurinta yhtiötä Huaweita vastaan, ja monet valtiot ovat uutistoimisto Reutersin mukaan häätämässä sen teleoperaattoreiden verkoista.

Tietoliikenne|Ericssonin liike­voitto kasvoi tukevasti – Ruotsalais­yritystä haastavalta Nokialta odotetaan sen sijaan heikennystä

Nokia paikkaa virheitään ja sijoittaa Ouluun – HS:n lähteet kertovat kompuroinnin syistä

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous