Viikko päättyi vaisuihin tunnelmiin USA:n ja Euroopan pörsseissä teknologiayhtiöiden hyvistä tuloksista huolimatta - Talous | HS.fi
Talous|Pörssit

Viikko päättyi vaisuihin tunnelmiin USA:n ja Euroopan pörsseissä teknologiayhtiöiden hyvistä tuloksista huolimatta

Teknologiajätit Apple, Amazon ja Facebook onnistuivat jopa kasvattamaan tuloksiaan toisella vuosineljänneksellä, mutta tulosparannukset jäivät muiden taloushuolien alle.

Kasvomaskein varustautuneet turistit ohittivat New Yorkin pörssitalon keskiviikkona.

Julkaistu: 31.7. 21:08, Päivitetty 31.7. 22:27

Yhdysvalloissa keskeisimmät osakeindeksit laskivat perjantaina suurten teknologiayhtiöiden hyvistä tuloksista huolimatta. S&P 500 -indeksin ja Dow Jones -indeksin kehityksessä näkyi huoli koronaviruspandemiasta ja sen talousvaikutuksista.

Markkinoilla oli epävarmuutta myös siitä, millaisia toimia Yhdysvallat aikoo seuraavaksi tehdä elvyttääkseen taloutta.

S&P 500 oli koko päivän laskusuunnassa. Kaupankäynnin lopuksi indeksi nousi 0,09 prosenttia. Dow Jones laski 0,23 prosenttia.

Myös Euroopassa kurssit laskivat. Kaikkiaan 17 maan osakkeita sisältävä Stoxx 600 -indeksi oli kaupankäynnin lopuksi laskenut 0,9 prosenttia huolimatta muun muassa Nokian kurssinoususta. Tuoreen tilaston mukaan bruttokansantuote euroalueella laski toisella vuosineljänneksellä 12,1 prosenttia, mikä on odotettua enemmän.

Teknologiajätit Apple, Amazon ja Facebook onnistuivat jopa kasvattamaan tuloksiaan toisella vuosineljänneksellä, mutta niiden menestys koronaviruspandemian aikana on jäänyt muiden taloushuolien alle.

Älypuhelinyhtiö Apple nousi 7,3 prosenttia ja kiilasi maailman arvokkaimmaksi pörssiyhtiöksi öljy- ja energiayhtiö Saudi Aramcon ohi.

Verkkokauppayhtiö Amazonin kurssi pomppasi 4,2 prosenttia yhtiön raportoitua parhaan tuloksensa 26-vuotisen historiansa aikana. Sosiaalisen median yhtiö Facebook nousi 7,6 prosenttia, sillä sen tulos oli paljon odotettua parempi, kertoo uutistoimisto Reuters.

Googlen emoyhtiö Alphabet oli poikkeus teknologiayhtiöiden joukossa odotettua heikompien myyntilukujensa takia, ja osake laski 4,7 prosenttia.

Teknologiajätit muodostavat lähes viidenneksen S&P 500 -yhtiöiden markkina-arvosta. Teknologiayhtiöiden arvostuksesta kertoo se, että niiden osakekurssit ovat nousseet indeksissä selvästi muita yhtiöitä enemmän.

Torstaina vahvistetut luvut toivat kuitenkin esiin Yhdysvaltain bruttokansantuotteen jyrkän supistumisen toisella vuosineljänneksellä. Maa on vajonnut taantumaan.

Kauppaministeriön torstaina julkaisemien ennakkotietojen mukaan Yhdysvaltojen bruttokansantuote supistui huhti–kesäkuussa 9,5 prosenttia edellisvuodesta.

Työttömien määrän nousu viittaa myös siihen, että työmarkkinoilla varovaisesti käynnistynyt elpyminen on pysähtynyt. Työttömyyskorvauksen hakijoita oli 1,4 miljoonaa.

Ensi viikolla Yhdysvalloissa on luvassa talouden tarkistuspiste: koronakriisin vuoksi myönnettyjä laajennettuja työttömyyskorvauksia maksetaan perjantaina viimeistä päivää, ja maanantaina ilman avustuksia jäävät amerikkalaiset joutuvat maksamaan vuokria ja lyhentämään asuntolainoja.

Suhdanteet|Euroalueen ja Yhdysvaltojen tuoreet kasvuluvut kertovat historiallisesta romahduksesta, mutta niihin sisältyy myös aavistus paremmasta

Suhdanne|Euroalueen talous syöksyi ennätykselliseen laskuun

Osavuosikatsaukset|Maailman kärvistellessä pandemian kourissa Facebook, Amazon ja Apple kasvattivat tulostaan – vain Googlen emoyhtiön tulos kutistui

Suhdanne|Yhdysvaltojen talous romahti keväällä historiallisen pahasti

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous