Presidentti Trump ilmoitti kieltävänsä Tiktok-video­sovelluksen Yhdysvalloissa – kommentit jäädyttivät sovelluksen myyntisuunnitelmat Microsoftille - Talous | HS.fi
Talous|Yhdysvallat

Presidentti Trump ilmoitti kieltävänsä Tiktok-video­sovelluksen Yhdysvalloissa – kommentit jäädyttivät sovelluksen myyntisuunnitelmat Microsoftille

Mahdollisuutta Tiktokin kieltämiseen on väläytelty Trumpin hallinnossa jo aikaisemmin.

Donald Trumpin mukaan suosittu Tiktok-sovellus tullaan kieltämään Yhdysvalloista.

Julkaistu: 1.8. 6:41, Päivitetty 2.8. 9:01

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti aikovansa kieltää suositun Tiktok-sovelluksen Yhdysvalloista. Uutistoimisto AFP:n mukaan Trump ilmoitti syyksi huolen siitä, että Kiinan tiedustelu voisi käyttää palvelua hyväkseen.

Tiktok on nuorten suosima mobiilisovellus, jossa ihmiset jakavat lyhyitä, yleensä musiikin tahdittamia videoita. Sovelluksella on arviolta miljardi käyttäjää ympäri maailmaa.

”Mitä Tiktokiin tulee, kiellämme sen Yhdysvalloista”, Trump sanoi toimittajille perjantaina paikallista aikaa.

Hän lisäsi ryhtyvänsä kieltämistoimiin välittömästi.

”Voin tehdä sen toimeenpanomääräyksellä tai sillä toisella”, hän sanoi viitaten kiireellisiin taloudellisiin valtuuksiin.

On kuitenkin epäselvää, kuinka määräys voitaisiin panna täytäntöön.

Perustuslain takaamia kansalaisoikeuksia puolustavan ACLU-järjestön mukaan Trumpin suunnitelma vaarantaa ilmaisunvapauden.

”Se että kiellettäisiin sovellus kuten Tiktok, jota miljoonat amerikkalaiset käyttävät viestiäkseen toisilleen, vaarantaa ilmaisunvapauden ja on teknisesti epäkäytännöllistä”, järjestö tviittasi perjantaina.

Muun muassa uutistoimisto Reutersin ja sanomalehti The New York Timesin mukaan teknologiajätti Microsoft on neuvotellut Tiktokin ostamisesta. Trump ilmoitti kuitenkin, ettei hän kannata Tiktokin ja Microsoftin kauppaa.

Talouslehti The Wall Street Journalin mukaan Microsoftin ja Tiktokin omistajan Bytedancen neuvottelut sovelluksen Yhdysvaltojen toimintojen ostamisesta on pantu toistaiseksi jäihin.

Lehden mukaan päätöksen taustalla on presidentti Donald Trumpin perjantaina ilmaisema vastustus kaupalle.

WSJ:n mukaan ilman Trumpin kommentteja molemmat yhtiöt uskoivat, että kaupan isoimmista linjoista olisi saatu sovittua jo maanantaina. Lehti kertoi tietojen olevan peräisin asiaa tuntevilta tahoilta, mutta ei nimennyt lähdettä sen tarkemmin.

Tiktok kieltäytyi aiemmin kommentoimasta mahdollista pakkomyyntiä muutoin kuin toteamalla, että se on varma pitkäaikaisesta menestyksestään. Yritys ilmoitti aiemmin viikolla sitoutuvansa läpinäkyvyyteen ja sallivansa muun muassa algoritmien tarkistamisen käyttäjien ja viranomaisten vakuuttamiseksi.

”Me emme ole poliittisia, emme hyväksy poliittista mainontaa eikä meillä ole mitään agendaa -- ainoa tavoitteemme on pysyä elinvoimaisena ja dynaamisena foorumina, josta kaikki voivat nauttia”, Tiktokin toimitusjohtaja Kevin Mayer sanoi.

Mahdollisuutta Tiktokin kieltämiseen on väläytelty Trumpin hallinnossa jo aikaisemmin. Vain tunteja ilmoitustaan aikaisemmin presidentti oli sanonut, että Tiktokin tilanne on toistaiseksi tutkittavana.

Heinäkuun alkupuoliskolla Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo puolestaan kertoi, että Yhdysvallat harkitsee Tiktokin ja muiden kiinalaissovellusten kieltämistä.

Tiktokin Yhdysvaltain pääjohtaja Vanessa Pappas puolusti yhtiötään lauantaina sovelluksessa.

”Emme aio mennä mihinkään”, käyttäjille näkynyt viesti kuului.

Yhtiö ilmoitti aiemmin heinäkuussa aikovansa palkata 10 000 uutta työntekijää Yhdysvalloissa vastalauseena muun muassa Pompeon kommenteille.

Nykyisin yhtiö työllistää Yhdysvalloissa noin 1 400 ihmistä. Tiktokin mukaan se on tänä vuonna jo kolminkertaistanut Yhdysvaltojen henkilöstönsä määrän.

Lue lisää: Trumpin hallinto yrittää kieltää Tiktokin, yhtiö vastaa palkkaamalla Yhdysvalloissa 10 000 uutta työntekijää

Sosiaalinen media|Bloomberg: Trump harkitsee Tiktokin kiinalaisomistajalle määräystä luopua omistuksesta – NYT:n mukaan Microsoft käy neuvotteluita yhtiön kanssa

Yhdysvallat|Some­käyttäjät väittävät sabotoineensa Trumpin vaali­tilaisuutta: esiintyminen ulkona peruttiin kokonaan vähäisen osallistuja­määrän takia

Teknologia|Tiktokin omistava yhtiö nousi maailman arvokkaimmaksi startupiksi, sitten epäilykset heräsivät – ”Halusimme nähdä sellaisen kuvan Kiinasta, jota ei ollut olemassakaan”

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous