Vakuutusyhtiöt kehottavat siirtämään tai kiinnittämään pihoilta kaikki tavarat, kun Suomeen iskee vuoden pahin myrsky: ”Trampoliinit voivat rikkoa ikkunoita” - Talous | HS.fi

Vakuutusyhtiöt kehottavat siirtämään tai kiinnittämään pihoilta kaikki tavarat, kun Suomeen iskee vuoden pahin myrsky: ”Trampoliinit voivat rikkoa ikkunoita”

Vakuutusyhtiöiden mukaan tärkeää on kuvata vauriot mahdollisimman pian niiden sattumisen jälkeen.

Mies purki trampoliinia talonsa pihalta lähestyvän syysmyrskyn varalta Helsingissä keskiviikkona.­

15.9. 19:20 | Päivitetty 17.9. 7:08

Suomeen iskee lähipäivinä vuoden rajuimmaksi ennakoitu myrsky. HS:n haastatteleman meteorologin mukaan myrskystä odotetaan jopa niin rajua, että torstaina kannattaa pääkaupunkiseudulla pysyä mahdollisuuksien mukaan sisätiloissa.

”Turhaa ulkoilua voi olla hyvä välttää”, sanoo päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa.

Lue lisää: Vuoden rajuimmaksi ennakoitu myrsky iskee lähi­päivinä, meteorologi suosittelee jopa sisällä pysyttelemistä

Myös vakuutusyhtiöt varoittelevat suomalaisia varautumaan myrkyn mahdollisesti aiheuttamiin vaurioihin. If ja Lähitapiola kehottavat tiistaina lähettämissään tiedotteissa huolehtimaan etenkin siitä, että grillit, ulkokalusteet ja muu pihapiirien irtaimisto kerätään pihoilta varaston suojaan. Vesistöjen lähistöllä asuvien tai mökkeilevien kannattaa varmistaa myös se, että veneet on kiinnitetty kunnolla.

”Pihoilta kannattaa nyt laittaa kaikki irtonaiset tavarat varastoon tai kiinnittää ne siten, ettei tuuli pääse niitä lennättämään. Nykyisin vahinkoja aiheuttavat myös trampoliinit, jotka voivat lentää tuulessa esimerkiksi naapurin pihaan tai rikkoa ikkunoita. Myös pihakalusteet kannattaa nyt laittaa talvisäilöön”, sanoo tiedotteessa korvausjohtaja Marko Tolonen Lähitapiola Pääkaupunkiseudulta.

”Rankkasateen varalta on hyvä varmistaa, että vesikourut vetävät ja katolta tulevat sadevedet ohjautuvat pois talon vierustoilta. Poista lisäksi roskat ja esteet sadevesikaivojen päältä”, sanoo vakuutusyhtiö Ifin korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtanen.

Yhtiöt kehottavat muun muassa varmistamaan asuintalojen ja mökkien pihoissa sijaitsevien puiden kunnon vielä ennen myrskyn iskemistä. Myös autot ja muut ajoneuvot kannattaa siirtää riittävän kauas mahdollisesti kaatuvista puista.

”Ennakointina ennen seuraavia syysmyrskyjä ja talvea kannattaa arvioida koti- tai mökkipihassa olevien puiden kunto ja tarvittaessa pyytää asiantuntija paikalle kaatamaan huonokuntoiset puut. Erityisesti tulisi kiinnittää huomiota puihin, jotka voivat kaatuessaan ulottua rakennusten, sähkölinjojen tai pysäköintialueen päälle”, Virtanen sanoo tiedotteessa.

”Eniten omaisuusvahinkoja myrskyissä aiheutuu yleensä puunkaatumisista. Myös itse tuuli ja sadevesi aiheuttavat jonkin verran vahinkoja. Jos myrsky iskee alueelle, jossa puut pääsevät kaatumaan sähkölinjojen päälle, voi seurauksena olla pitkiäkin sähkökatkoja. Tällöin pakasteet saattavat sulaa ja lisäksi jännitevaihtelu voi rikkoa elektroniikkaa tai muita laitteita”, sanoo korvauspäällikkö Jussi Korpelainen Lähitapiolan tiedotteessa.

Jos myrsky pääsee aiheuttamaan tuhoja, ne kannattaa yhtiöiden neuvojen mukaan kuvata. Niistä voi olla hyötyä, kun vahingoista ilmoittaa vakuutusyhtiölle.

”Jos vahinko vaatii välitöntä kiinteistön korjausta, eli esimerkiksi vesikatto on rikki, on hyvä olla pian yhteydessä vakuutusyhtiöön. Pienemmissä vahingoissa ei tarvitse kiirehtiä”, Ifin Virtanen kertoo.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous