Neste vaihtoi öljybisneksen uusiutuvaan energiaan, ja siksi sadat saattavat menettää työpaikkansa – yksi graafi kertoo, miksi ”maailman kauneinta jalostamoa” uhkaa sulkeminen - Talous | HS.fi

Neste vaihtoi öljybisneksen uusiutuvaan energiaan, ja siksi sadat saattavat menettää työpaikkansa – yksi graafi kertoo, miksi ”maailman kauneinta jalostamoa” uhkaa sulkeminen

”Suunnitelmat, joita maanantaina esittelimme, tähtäävät nimenomaan tulevaisuuteen ja tulevaisuuden kyvykkyyksien kehittämiseen”, sanoo Nesteen Hannele Jakosuo-Jansson.

Samuli Virtanen Keravalta tankkasi Nesteen polttoainetta Porvoossa. Neste Suunnittelee Suomen jalostamotoimintojen uudelleenjärjestelyjä ja aloitti maanantaina yt-neuvottelut.­

16.9. 2:00 | Päivitetty 16.9. 9:40

”Haaste, joka meillä on edessä, on valtava. Uusia innovaatioita tarvitaan, jotta ilmastonmuutosta voidaan hidastaa”, sanoo Nesteen uusiutuvien tuotteiden yksikön johtaja Matti Lehmus.

Kun energiayhtiö Neste perustettiin vuonna 1948, maailma pyöri öljyllä. Yrityksen alkuperäinen tehtävä oli vastata Suomen kansallisesta öljyhuollosta. Öljynjalostuksen Neste aloitti Naantalissa vuonna 1957. Nesteen historiikissa ”Brezhnevin katoksessa ja muita juttuja Nesteestä” Naantalin jalostamosta käytetään jopa nimitystä ”maailman kaunein öljynjalostamo”. Tupavuoren laelta avautuu hieno näkymä Turun saariston suuntaan.

Kymmenen viime vuoden aikana Neste on panostanut yhä enemmän uusiutuviin polttoaineisiin. Neste kertoi maanantaina aloittavansa yt-neuvottelut öljytuotteet-liiketoimintayksikössään ja sen tukitoiminnoissa Suomessa. Yhtiö suunnittelee Naantalin jalostamotoimintojen lakkauttamista. Mahdollista on, että jopa 470 työpaikkaa lakkautetaan.

Lue lisää: Neste aikoo lakkauttaa lähes 500:n työpaikat – ”Ei näitä pysty estämään”, sanoo elinkeinoministeri Lintilä Nesteen yt-neuvotteluista

Nesteen henkilöstö-, turvallisuus- ja hankintajohtaja Hannele Jakosuo-Jansson sanoo, että fossiilisten öljytuotteiden käyttö vähenee radikaalisti tulevina vuosina.

”Emme usko, että fossiilisten öljytuotteiden käyttö palautuu pandemiaa edeltävälle tasolle.”

Nesteen tilannetta kuvaa hyvin yksi graafi.

Nesteen öljynjalostuksen liikevoitto on painunut tänä vuonna jo pakkaselle, kun taas uusiutuvat tuotteet ovat yhä voitollisia. Vuoden 2020 toisella vuosineljänneksellä Nesteen uusiutuvat tuotteet tekivät 314 miljoonan euron vertailukelpoisen liikevoiton, öljytuotteiden tehdessä 60 miljoonaa euroa tappiota.

”Suunnitelmat, joita maanantaina esittelimme, tähtäävät nimenomaan tulevaisuuteen ja tulevaisuuden kyvykkyyksien kehittämiseen. Tätä kautta voimme käyttää yhä erilaisempaa raaka-ainepohjaa myös meidän perinteisessä jalostustoiminnassamme.”

Koronaviruspandemia ei ole kuitenkaan se, mikä on polkaissut muutoksen käytiin öljytuotteiden osalta vaan energiamurros on ollut näkyvissä jo pitkään, Jakosuo-Jansson sanoo.

”Pandemia oli yksi tekijä, joka tuli muutosajurina mukaan palapeliin. Viimeisten ennusteiden mukaan muutos voi tapahtua nopeastikin.”

Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä sanoo, että Neste on osoittanut kykynsä siinä, että yritys on pystynyt strategisesti siirtymään uusiutuvien öljyjen puolelle.

”Yritys on siellä markkinajohtaja ja saanut kannattavaa liiketoimintaa aikaan. Se skenaario, että maailma ottaa tosissaan ilmastonmuutoksen, johtaa siihen, että öljyn käyttö vähenee radikaalisti.”

Ennusteet öljynkäytön tulevaisuudesta ovat muuttuneet. Aina on ajateltu, että öljyn kulutus kasvaa kehittyvien maiden mukana, Leskelä sanoo.

”Nyt ennusteet ovat kääntyneet siihen, että öljynkulutuksessa tullaan alaspäin ja kysymys on lähinnä siitä, että kuinka nopeasti.”

Leskelän mukaan teknologisen kehityksen myötä kilpailukyky korostuu: jos näyttää siltä, että sähköauto on kilpailukykyisempi kuin polttomoottoriauto, niin muutos tapahtuu markkinoiden kautta.

”Arvioiden mukaan sähköauto on edullisempi vuonna 2025 ja pystyy kaikkeen samaan kuin fossiilivetoinen auto. Aiemmin on ollut huolta siitä, onko latausinfrastruktuuria riittävästi. Nyt kantamat riittävät pidemmälle ja hintaerot ovat pienentyneet.”

Öljynjalostus ja autoteollisuus ovat suurimpia teollisuuden aloja. On kyse molempien muutoksesta yhtä aikaa ja sillä tulee olemaan valtavia vaikutuksia, Leskelä kertoo.

Ennusteet ovat herkkiä talouden muuttujille. ”Suomen hallituksen tavoite on puolittaa öljyn käyttö ja liikenteen päästöt vuoteen 2030 mennessä. Suomen oma kysyntä pienenee”, Leskelä sanoo.

Leskelä uskoo, että Naantalin jalostamon mahdollinen sulkeminen on osa strategiaa.

”Suomessa Nesteen investoinnit keskittyvät Porvooseen. Viimeisen puolen vuoden aikana öljyn kysyntä on tipahtanut kun liikkuvuus maailmassa on vähentynyt.”

Nesteen Lehmus sanoo, että Suomessa Porvoon jalostamo jatkaa sekä fossiilisten että uusiutuvan dieselin jalostajana.

”Uusiutuvia tuotteita tuotetaan myös isoilla uusiutuvan dieselin jalostamoilla Singaporessa ja Rotterdamissa.”

Naantalin jalostamo on ollut yksi tuotantolinja jalostamoiden kokonaisuudessa, Jakosuo-Jansson sanoo.

”Naantalin yksi pääasiallisimmista rooleista on ollut syöttää raaka-ainetta tuotantolinjalle Porvoossa.”

”Ylikapasiteetti liittyy murrokseen. Kun uusiutuvat energiaratkaisut valtaavat kulutusta, samaan aikaan on rakenteilla uusia investointeja. Tästä syntyy myös haaste, jonka välillä tulee tasapainotella.”

Jakosuo-Jansson sanoo, että se, kuinka paljon tuotantoa fossiilisista öljytuotteista siirtyy uusiutuviin tuotteisiin riippuu teknologisesta kehityksestä. Tällä hetkellä Nesteen henkilöstöstä globaalisti noin 1 500 ihmistä työskentelee öljytuotteiden ja noin 800 työntekijää uusiutuvien tuotteiden parissa.

”Se, kuinka nopeasti uudet teknologiat ovat kaupallisesti kannattavia, vaikuttaa. Tämä on kuin Rubikin kuutio, jossa palaset vaikuttavat toisiinsa.”

Ilmastonmuutokseen liittyen Lehmuksen mukaan ollaan liikuttu oikeaan suuntaan viime vuosina.

”Paljon on tapahtunut niin lainsäädännössä kuin yrityksissä. Ilmastonmuutoksen vakavuus on ymmärretty laajasti, mutta samaan aikaan työ jatkuu.”

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous