Konkurssien määrä väheni koronakriisistä huolimatta – syksyllä tilanne muuttuu, uskotaan ravintola-alalla - Talous | HS.fi

Konkurssien määrä väheni koronakriisistä huolimatta – syksyllä tilanne muuttuu, uskotaan ravintola-alalla

Esimerkiksi ravintola-alalla moni yritys lopettaa toimintansa ilman konkurssia, muistuttaa alan järjestö.

Konkurssien määrä on vähentynyt tammi–elokuussa myös ravintola-alalla.­

16.9. 11:01 | Päivitetty 16.9. 13:13

Vireille pantujen konkurssien määrä väheni tammi–elokuussa vuodentakaiseen verrattuna, kertoi Tilastokeskus keskiviikkona. Samaan aikaan henkilökunnan määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä kuitenkin kasvoi.

Tammi–elokuussa 2020 pantiin vireille 1 591 konkurssia. Se oli 149 konkurssia ja 8,6 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Henkilökunnan määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 8 598. Se oli 396 henkilöä ja 4,8 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Vireille pantujen konkurssien määrä kasvoi teollisuuden ja kaivostoiminnan päätoimialalla. Sen sijaan niiden määrä väheni maa-, metsä- ja kalatalouden, rakentamisen, kaupan, kuljetuksen ja varastoinnin, majoitus- ja ravitsemistoiminnan sekä muiden palveluiden päätoimialoilla.

Lukumääräisesti eniten konkurssit vähenivät rakentamisen päätoimialalla.

Tilastokeskus muistuttaa, että aina konkurssin vireille tulo ei tarkoita, että yritys varsinaisesti menee konkurssiin, sillä konkurssimenettely voi keskeytyä.

Koronakriisin aikana konkurssien määrää on yritetty vähentää paisti erilaisilla yrityksille suunnatuilla tuilla myös esimerkiksi väliaikaisella lakimuutoksella, jonka eduskunta hyväksyi huhtikuun lopulla. Velallista ei nyt oleteta maksukyvyttömäksi yhtä helposti kuin normaalitilanteessa. Ajatus on, että koronaviruspandemia aiheuttaa monille yrityksille taloudellisen ahdingon, joka ei jää pysyväksi.

Yritystoiminta voi loppua luonnollisesti myös muutoin kuin konkurssin kautta. Siksi konkurssien määrä kertoo ylipäätään vain rajallisesti siitä, missä määrin yritykset ovat kärsineet koronakriisin aikana.

Esimerkiksi koronarajoituksista huomattavasti kärsineellä majoitus- ja ravintola-alalla yrityksiä on suljettu ja tullaan sulkemaan kannattamattomina ilman, että se näkyisi konkurssitilastoissa, sanoo matkailu- ja ravintola-alaa edustavan Maran toimitusjohtaja Timo Lappi.

Muun muassa isoimmat henkilöstöravintolaketjut karsivat verkostoaan koronan vuoksi huomattavasti, Lappi kertoo.

”Tiedän, että osa niistä joutuu lopettamaan useita kymmeniä ravintoloita kannattamattomina. Yritys jatkaa siis toimintaa. Se ei näy missään konkurssitilastoissa, mutta ihmisiä jää työttömäksi huomattavasti.”

Lapin mukaan konkurssien vähäinen määrä tähän mennessä ei ole yllättävää.

”Kun kriisi alkoi, ajateltiinkin, että ne tulevat syksyn tai talven aikana”, hän sanoo.

Tähän saakka monia yrityksiä ovat auttaneet muun muassa kertyneet omat pääomat, valtion tuet, lisälainat ja vuokranantajien vastaantulo. Nämä keinot on nyt Lapin mukaan kuitenkin käytetty kokonaan.

Hänen mukaansa konkursseja nähtäneen lähiaikoina esimerkiksi Lapin matkailussa ja Pohjois-Suomessa. Matkustusrajoitukset ovat Maran mukaan hallituksen uusien, matkustusrajoituksia höllentäneiden linjauksien jälkeenkin sellaisella tasolla, että yritykset kärsivät huomattavasti.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous