Metsähallitus pyytää kerääjiltä apua: Hyvälaatuisista männynkävyistä maksetaan 1,20 euroa litralta - Talous | HS.fi

Metsähallitus pyytää kerääjiltä apua: Hyvälaatuisista männynkävyistä maksetaan 1,20 euroa litralta

Tarkoituksena on täydentää siemenhuollon varmuusvarastoa Pohjois-Suomessa.

Männynkäpyjä.­

23.9. 10:49 | Päivitetty 23.9. 12:24

Metsähallitus kertoi keskiviikkona täydentävänsä männyn siemenhuollon varmuusvarastoa Pohjois-Suomessa. Siksi Metsähallitus kertoi ostavansa kerääjiltä hyvälaatuisia männynkäpyjä ja maksavansa niistä 1,20 euroa litralta. Käpyjä ostetaan metsänhoitoyhdistysten kautta, kertoo Metsähallitus tiedotteessaan.

”Muutaman suotuisan kesän jälkeen Pohjois-Suomen metsiin on kehittynyt laadultaan ja määrältään hyvä männyn siemensato. Metsähallitus aloittaa Pohjois-Suomen siemenhuollon varmuusvarastoa täydentävän kävynkeruun osassa Lapin maakuntaa.”

Edellisen kerran käpykeräys järjestettiin vuosina 2002–2004. Etelä- ja Keski-Suomessa kävyt tulevat siemenviljelmiltä eivätkä keräyksistä.

Käpyjen ostopisteitä on Kemijärvellä, Kittilässä, Kolarissa, Pelkosenniemellä, Pellossa, Ranualla, Rovaniemellä, Sallassa, Savukoskella, Sodankylässä ja Ylitorniolla. Keräys ulotetaan mahdollisesti myös Koillismaalle ja Kainuuseen.

Keräys aloitetaan lokakuun alussa ja käpyostot pian tämän jälkeen. Keräystä jatketaan tarpeen mukaan maaliskuulle asti. Tavoitteena on saada kerätyksi 950 000 litraa käpyjä.

Metsähallitus muistuttaa, että käpyjen kerääminen puista ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Keruu toisen maalta, mukaan lukien valtion maat, on luvanvaraista. Maahan pudonneita käpyjä saa kerätä ilman lupaa, mutta niitä Metsähallitus ei osta.

Metsähallituksen erikoissuunnittelija Ilkka Vaara kertoo, että Metsähallituksella on tietyt kriteerit ostamilleen kävyille. Niiden pitää esimerkiksi olla terveitä ja pituudeltaan vähintään kolme senttimetriä. Vanhat kävyt eivät käy.

Kävyillä voi saada mukavat lisäansiot. Esimerkiksi heinäkuussa Iltalehti kertoi, että marjoista on maksettu 2,5–5 euroa kilolta. Petäjävesi-lehti taas kertoi heinäkuussa, että puhdistamattomista mustikoista maksettiin kaksi euroa kilolta.

Ilkka Vaaran mukaan 1,20 euron litrahinta on määritelty aiempien keräysten perusteella. Hän pitää hintaa käypänä.

”Kerääjillä on hyvät mahdollisuudet päästä hyviin päiväansioihin, jos kerää 70–80 litraa päivässä. Kerääjillehän tämä on verotonta ansiota”, Vaara muistuttaa.

Hän on kuitenkin huolissaan siitä, löytyykö enää riittävästi kerääjiä, kun aiemmin aktiiviset käpymetsästäjät alkavat olla jo melko ikääntyneitä.

”Nyt tarvittaisiin uutta kerääjäsukupolvea.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous