Turpeen kysyntä romahti ”yllättävän nopeasti” – Vapo tekee yli 100 miljoonan euron alaskirjauksen ja käynnistää yli 180:tä ihmistä koskevat yt-neuvottelut - Talous | HS.fi

Turpeen kysyntä romahti ”yllättävän nopeasti” – Vapo tekee yli 100 miljoonan euron alaskirjauksen ja käynnistää yli 180:tä ihmistä koskevat yt-neuvottelut

Valtion energiayhtiö Vapo-konserni tekee yli 100 miljoonan euron alaskirjauksen energiaturpeen kysynnän voimakkaan laskun takia.

Turpeennostoa Kalliosalon nevalla Seinäjoella 29. elokuuta 2019.­

16.11.2020 10:26 | Päivitetty 16.11.2020 13:08

Valtion energiayhtiö Vapo-konserni tekee yli 100 miljoonan euron alaskirjauksen energiaturpeen kysynnän voimakkaan laskun takia. Alaskirjaus tarkoittaa käytännössä arvonalennusta. Alaskirjauksesta 80 miljoonaa euroa kohdistuu tuotantoalueiden sulkemiseen, Vapo kertoo tiedotteessaan.

Vuosi sitten vastaava arvonalennus oli 40 miljoonaa euroa, mutta se ei riittänyt.

Arvonalennus kohdistuu nyt erityisesti sellaisille energiaturvetuotantoalueille, joilta ei ole enää taloudellisesti kannattavaa tuottaa energiaturvetta.

Vapon mukaan energiaturpeen kysyntä Suomessa laski viime vuonna 20 prosenttia vuoteen 2018 verrattuna. Tämän vuoden aikana lasku on jatkunut saman tasoisena. Ennusteiden mukaan kysynnän lasku jatkuu edelleen.

Energiaturpeen tuotantoalueiden määrä on laskenut voimakkaasti. Viime vuonna Vapo tuotti energiaturvetta Suomessa yli 300 tuotantoalueella. Tänä vuonna alueita on yli 150 ja ensi vuonna käytössä on suunnitelmien mukaan alle 50 tuotantoaluetta.

Vapon arvion mukaan vuonna 2025 yhtiön energiaturpeen tuotanto on enää 30 prosenttia vuoden 2019 tuotannosta.

Maanantaina Vapo kertoi myös aloittavansa säästöohjelman. Konserni tavoittelee 25 miljoonan euron säästöjä kahden kolmen vuoden aikana. Säästöt kohdistuvat Suomen energiaturpeen tuotanto-organisaatioon, polttoaineliiketoimintaan ja konsernin tukitoimintoihin.

Osana säästöohjelmaa yhtiö käynnistää 182:ta ihmistä koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Yt-neuvotteluiden seurauksena työt menettää enintään 25 ihmistä.

Neuvottelut koskevat energiaturpeen tuotannosta vastaavaa SCM-organisaatiota, polttoaineliiketoimintaa ja konsernin tukitoimintoja. Yhtiö pyrkii vähentämään irtisanomisten määrää esimerkiksi eläköitymisten ja konserninsisäisten siirtojen avulla.

Lue lisää: Turve kuuluu monella mittarilla menneisyyteen, mutta Suomessa sen energiakäyttöä ei ole vieläkään kielletty. Miksi? HS seurasi turpeennostoa Pirkanmaan Parkanossa.

Vapon toimitusjohtaja Vesa Tempakka sanoo tiedotteessa, että energiaturpeen kysynnän väheneminen on ”yllättänyt kaikki” nopeudellaan. Tuotannon pienentyessä yksikkökustannukset nousevat voimakkaasti.

Yllätyksellä Tempakka tarkoittaa sitä, että vielä kaksi vuotta sitten ja vuosikin sitten polttoturpeen käytön vähentymisvauhti ei näyttänyt yhtä nopealta.

”Etenkin päästöoikeuksien hinnat ovat olleet rajussa nousussa, mikä on vähentänyt polttoturpeen käyttöä, ja sen sijaan on poltettu puuta. Kun hallitus on kaavaillut, että energiaturpeen käyttö puolittuu vuoteen 2030 mennessä, nyt näyttää siltä, että se tapahtuu jo vuoteen 2025 mennessä”, Tempakka arvioi HS:lle.

Tempakan mukaan on realistista arvioida, että energiaturpeen tuotanto on vuonna 2025 enää alle kolmasosa vuoden 2019 tasosta.

Laskua kiihdyttää Tempakan mukaan myös maan hallituksen budjettiriihen päätös energiaturpeen veron korotuksesta. Päätökseen sisältyneen niin sanotun lattiahintamekanismin myötä turpeen verotus kiristyy lisää, jos päästöoikeuksien hinnat ovat liian matalalla.

”Pyrimme kaikin keinoin pehmentämään henkilöstöön kohdistuvaa painetta hakemalla edelleen säästöjä kaikesta toiminnasta. Olemme onnistuneet kahden vuoden aikana parantamaan konsernin toiminnallista tehokkuutta noin 30 miljoonalla eurolla. Valitettavasti se ei riitä nyt, vaan meidän on turvattava lyhyen ajan kilpailukykymme, jotta pystymme toimimaan kannattavasti pitkällä aikavälillä”, Tempakka sanoo tiedotteessa.

Tempakka toivoo, että EU:n ja valtion tukitoimet suunnataan koko alalle ja erityisesti alan aliurakoitsijaketjuun. Tempakka huomauttaa myös, ettei Vapo ole yksin energiaturpeen alasajon keskipisteessä.

”Parissa vuodessa alalta häviää monikymmenkertainen määrä työpaikkoja verrattuna siihen, mitä Vapolta häviää energiaturvetuotannon vähenemisen takia”, Tempakka sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat