USA:n seuraava valtiovarainministeri on monien suomalaisten tuttu – ”Hän on erittäin miellyttävä ihminen, aivan täysosuma”, sanoo Erkki Liikanen - Talous | HS.fi

USA:n seuraava valtiovarainministeri on monien suomalaisten tuttu – ”Hän on erittäin miellyttävä ihminen, aivan täysosuma”, sanoo Erkki Liikanen

Keskuspankki Fedin entinen pääjohtaja Janet Yellen koulutti 1970-luvun lopulla yhdessä James Tobinin kanssa suomalaisia tohtoriopiskelijoita.

Yhdysvaltain tuleva valtiovarainministeri Janet Yellen on hänet tuntevien mukaan helposti lähestyttävä ihminen.­

24.11.2020 16:56

Sellainen on presidentti Donald Trumpin perintö, että hänen seuraajansa Joe Bidenin hallitusnimitykset ovat kirvoittaneet Euroopassa ja Suomessa ihastuneita ja helpottuneita huokauksia.

Helpotuksella otettiin vastaan myös maanantai-iltana tullut tieto, että Yhdysvaltain valtiovarainministeriksi nimitetään Janet Yellen, keskuspankki Fedin edellinen pääjohtaja.

”Yellenin nimitys on aivan täysosuma. Hienoa, että tällaista voi tapahtua. Hän on akateemisesti erittäin vahva, hänellä on keskuspankkikokemusta”, sanoo Suomen pankin edellinen pääjohtaja Erkki Liikanen.

Tuleva valtiovarainministeri on siis jopa poikkeuksellisen meritoitunut ja arvovaltainen hahmo tehtäväänsä.

Liikasen mukaan Yellen oli monella tavalla poikkeuksellinen keskuspankkiirinakin. Hän on muun muassa hyvin kiinnostunut oikeudenmukaisuus- ja tasa-arvokysymyksistä.

”Hän on kirjoittanut paljon näistä aihepiireistä, mikä ei ole niissä piireissä kovin tavallista. Hän myös kohtelee kaikkia ihmisiä samalla tavalla, ei ole väliä olitko isosta vai pienestä maasta. Hän on erittäin miellyttävä ihminen”, Liikanen sanoo.

Liikasen mukaan Yellen pystyy keskustelemaan luontevasti niin huippuasiantuntijoiden kuin tavallisten ihmisten kanssa.

”Hän on pitänyt esimerkiksi keskustelutilaisuuksia tavallisille kaupunkilaisille.”

New Yorkin Brooklynissä vuonna 1946 syntyneen Janet Yellenin ura on ollut vaikuttava. Hän opiskeli taloustiedettä Brown-yliopistossa ja jatkoi opintojaan taloustieteen tohtoriksi Yalessa aikansa nimekkäimpiin kuuluneiden taloustieteilijöiden Joseph Stiglitzin ja James Tobinin johdolla.

Tobin sai taloustieteen nobel-palkinnon vuonna 1981, Stiglitz parikymmentä vuotta myöhemmin.

Yalen jälkeen Yellen lähti apulaisprofessoriksi Harvardiin ja vuodeksi ekonomistiksi keskuspankki Fediin.

Vuonna 1978 Yellen teki yllättävän keikan. Hän tuli yhdessä James Tobinin kanssa Suomeen vetämään taloustieteen tohtorikurssia suomalaisille opiskelijoille. Yrjö Jahnssonin säätiön rahoittaman kurssin taustalla oli taloustieteilijä Antti Suvannon mukaan professori Jouko Paunio.

”Hänellä oli erittäin laajat verkostot ja hän sai kurssille useina vuosina vetäjiksi hyvin arvostettuja taloustieteilijöitä. Monet palkittiin sittemmin nobelilla”, Suvanto sanoo.

Janet Yellen veti vuonna 1978 yhdessä Yalen taloustieteen professorin James Tobinin kanssa kurssin tohtorikoulutettaville ekonomisteille Helsingissä. Yellen on eturivissä keskellä mustassa poolopuserossa. Tobin on takarivissä toinen vasemmalta. Huippututkijat houkutteli Suomeen professori Jouko Paunio, jolla oli laajat suhteet kansainvälisiin tutkijapiireihin. Paunio on Tobinin vasemmalla puolella. Antti Suvanto on keskirivissä kolmas oikealta.­

Yellenin ja Tobinin vetämään kurssiin kuului kaksi kahden viikon jaksoa. Toinen tammikuussa Helsingissä ja toinen kesäkuussa Porvoossa. Suvanto oli kurssilla mukana opiskelijana, mutta osallistui myös järjestelyihin.

Hän sai toimia muun muassa vieraiden seuramiehenä. Suvanto muistelee, että molemmat opettajat olivat erinomaisia luennoitsijoita.

”Väliviikonloppuna tammikuussa veimme heidät Messilään hiihtämään. Tobin hiihti paljon ja hyvin. Yellen ei ollut aiemmin hiihtänyt mutta hänkin hiihti vähän ja varovasti.”

Kesällä Suvanto ja Paunio veivät amerikkalaisvieraat Aulangolle ja sieltä laivakyydillä Visavuoreen, kuvanveistäjä Emil Wikströmin kotimuseoon. Vieraat olivat saaneet kutsun myös poliittisen historian professorin ja poliitikon L.A. Puntilan huvilalle.

”He olivat hyvin ihastuneita Hämeen maisemiin. Kun tapasin Tobinin joitain vuosia myöhemmin, hän muisteli näitä aktiviteetteja lämmöllä”, Suvanto kertoo.

Tohtorikurssilaisista moni päätyi merkittäviin tehtäviin yliopistomaailmassa ja eri organisaatioissa. Suvanto teki työuransa Suomen Pankissa.

Yellen jatkoi nousukiitoaan taloustieteen professoriksi Berkeleyn yliopistoon Kaliforniaan.

1990-luvulla hän siirtyi soveltamaan taloustieteen oppejaan myös käytännön maailmaan. Hän oli presidentti Bill Clintonin talouspoliittisen neuvoston puheenjohtaja 1997–1999. Sen jälkeen hän siirtyi keskuspankkiuralle. Yellen oli ensin San Franciscon keskuspankin pääjohtaja ja vuodesta 2010 Fedin varapääjohtaja.

Tässä ominaisuudessa Yellen sai jälleen kutsun Suomeen. Liikanen pyysi hänet vuonna 2011 puhujaksi Suomen Pankin 200-vuotisjuhlaseminaariin.

”Moni tähtipuhuja tulee paikalle viime tingassa ja lähtee puheenvuoronsa jälkeen. Yellen kuunteli koko seminaarin, kaikki puheenvuorot. Sitten hän lähti kaupungille kiertelemään ja kävi Esplanadilla kahvilla”, Liikanen kertoo.

Antti Suvanto pääsi taas seuramieheksi Yellenin ostoskierrokselle.

”Hänen kanssaan on hyvin helppo olla. Hän on kaikesta kiinnostunut, eikä yhtään täynnä itseään.”

Max Planck -instituutin johtaja Martin Hellwig (vas.), professori Philippe Aghion, Fedin entinen varapuheenjohtaja Stanley Fischer,Janet Yellen ja Erkki Liikanen Suomen Pankin juhlaseminaarissa vuonna 2011.­

Vuonna 2014 presidentti Barack Obama nimitti Yellenin lopulta keskuspankki Fedin pääjohtajaksi.

Jotkut republikaanit kantoivat huolta, että Yellen tekisi keskuspankkipolitiikkaa liiaksi työttömyyden ehdoilla niin kuin kunnon keynesiläisen kuuluu. Ja ettei hän huolehtisi niinkään inflaation kiihtymisestä.

Jälkikäteen Yellenin kautta on pidetty hyvin onnistuneena. Fed aloitti ohjauskorkojen maltillisen nostamisen, jota seuraaja jatkoi. Nostojen ansiosta keskuspankilla oli koronaepidemian iskiessä jälleen varaa laskea korkoa.

Euroopassa korkotaso on ollut jatkuvasti negatiivinen ja siksi keskuspankin mahdollisuus vaikuttaa talouskehitykseen korkoa säätämällä on heikko.

Trump nimitti vuonna 2018 Yellenin tilalle Jerome Powellin. Presidentin avustajat kehottivat presidenttiä nimittämään keskuspankkiin ”oman” henkilön. Sanomalehti The Washington Post kertoi myöhemmin, että Trump oli pitänyt alle 160-senttistä Yelleniä myös liian lyhyenä tehtävään.

Trump oli lehden artikkelin mukaan kysellyt avustajiltaan useamman kerran, mitä mieltä he olivat Yellenin pituudesta.

Trumpilta saamiensa potkujen jälkeen Yellen on tehnyt töitä tutkijana Washingtonissa Brookings-tutkimuslaitoksessa. Siellä Liikanen kävi kerran häntä tapaamassa.

”Kävimme hyvän keskustelun ja hän tarjosi minulle kanttiinissa lounaan.”

Janet Yellen

Syntynyt 13. elokuuta 1946.

Kotoisin New Yorkin Brooklynista.

Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja 2014–2018.

Presidentti Bill Clintonin entinen talousneuvonantaja.

Vaikuttanut pitkään Kaliforniassa San Franciscon keskuspankin pääjohtajana ja Berkeleyn yliopiston professorina 1985-2006.

Naimisissa taloustieteen Nobelin vuonna 2001 saaneen George Akerlofin kanssa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat