Ammattijärjestöt: Traficomin yt-neuvotteluihin ei ole syytä, sillä virastolla on rahaa vähintään ensi vuoden tarpeisiin - Talous | HS.fi

Ammattijärjestöt: Traficomin yt-neuvotteluihin ei ole syytä, sillä virastolla on rahaa vähintään ensi vuoden tarpeisiin

Ammattiliitto Pron ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon mielestä virastolla on jäljellä siirtomäärärahaa vähintään ensi vuoden tarpeisiin.

Ammattiliitto Pron ja Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kyltit Helsingissä sekä neuvottelujärjestö Jukon logo.­

25.11.2020 14:06 | Päivitetty 25.11.2020 20:30

Ammattijärjestöjen mukaan Liikenne- ja viestintävirastoa eli Traficomia koskevia yhteistoimintaneuvotteluja ei tulisi aloittaa, vaan kyseessä on ylireagointi, sillä virastolla on käytettävissä tarpeeksi rahaa.

Ammattiliitto Pron ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon mielestä virastolla on jäljellä siirtomäärärahaa vähintään ensi vuoden tarpeisiin.

Järjestöt kysyvät tiedotteessaan, miten liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) aikoo reagoida alaisensa viraston tilanteeseen.

Ministeriö lähetti keskiviikkona illalla oman tiedotteensa, jossa se totesi, että päätös ja arvio yhteistoimintaneuvottelun käynnistämisestä on tehty Liikenne- ja viestintävirastossa, eikä ministeriö ole osapuoli neuvotteluissa, joiden kulusta virasto myös tiedottaa.

”Ministeriö kuitenkin edellyttää, että asiat käsitellään ja ratkaisuja haetaan avoimessa yhteistoiminnan hengessä osapuolten välillä. Ministeriö edellyttää, että yhteistoimintaneuvottelun perusteella tehtävät ratkaisut arvioidaan ja perustellaan huolellisesti ja tieto näistä perusteluista toimitetaan tiedoksi myös ministeriölle”, LVM totesi tiedotteessa.

Traficom perusteli yt-neuvotteluissa tavoittelevansa taloustilanteen tasapainottamista ja tulevaisuuden tarpeisiin vastaamista.

Neuvottelut alkaisivat 2. joulukuuta ja koskisivat viraston koko henkilöstöä lukuun ottamatta pääjohtajaa, ylijohtajia ja ylimmän johdon kehitysjohtajia.

Järjestöjen mukaan eduskunnan käsittelyssä olevan talousarvion valmistelun yhteydessä ei ole ollut esillä nyt esitettyjä säästötoimia.

Järjestöt muistuttavat myös, että Traficom on keskeisessä roolissa kaikissa liikenne- ja viestintäministeriön koronatilannekuvan ja muun muassa matkustusrajoitusten määrittelemisessä.

Käynnistyvillä yt-neuvotteluilla voidaan heikentää viraston kykyä vastata osaltaan kansalaisten terveysturvallisuudesta joukkoliikenteessä ja liikenteen terminaaleissa, järjestöjen tiedote varoittaa.

Järjestöt moittivat valtiota työnantajana erittäin huonon esimerkin antamisesta, vaikka maan hallitus kehotti keväällä välttämään yt-neuvotteluita ja irtisanomisia.

Järjestöt kysyvätkin, miten liikenne- ja viestintäministeriö aikoo reagoida johtamansa viraston tilanteeseen.

Jukon neuvottelupäällikön Markku Nieminen tiedossa ei ole, että muissa valtionvirastoissa olisi nyt suunniteltu työntekijöiden vähentämiseen tähtääviä yt-neuvotteluita.

”Kyllä Traficomissa nyt hätäillään, kun rahaa on ensi vuoteen. Säästöjäkin voitaisiin toteuttaa myös muilla tavoin kuin henkilöstä vähentämällä”, Nieminen huomauttaa.

Traficomin ilmoituksen mukaan mahdolliset henkilöstövähennykset voisivat kohdistua enintään 120 vakinaiseen henkilöön.

Lisäksi merkittäviä muutoksia voisi tulla enintään sadan henkilön palvelussuhteisiin

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat