Maailman suurin merituulipuisto sai rahoituksen – hyödyntää matalan meren ja kovan tuulen aluetta - Talous | HS.fi

Maailman suurin merituulipuisto sai rahoituksen – hyödyntää matalan meren ja kovan tuulen aluetta

Maailman suurin merituulipuisto Doggermatalikolla rakentuu kovan tuulen ja matalan meren alueelle Pohjanmerellä.

Britannia on Saksan ohella maailman johtava merituulivoiman käyttäjä. Kuvassa Walneyn merituulipuisto Blackpoolin edustalla.­

27.11.2020 7:00 | Päivitetty 27.11.2020 9:41

Maailman suurimman merituulipuiston rakentaminen Pohjanmerelle varmistui torstaina, kun osapuolet saivat kasaan suurhankkeen rahoituksen.

Uusi tuulivoimapuisto sijaitsee noin 130–190 kilometrin päässä Englannin rannikosta Doggermatalikolla. Voimalahankkeen kapasiteetti on 3,6 gigawattia, ja se koostuu kolmesta 1,2 gigawatin osasta. Hankkeen tuottama sähkö vastaa noin kuuden miljoonan britannialaisen kotitalouden tarpeita.

Doggermatalikko ulottuu Britannian, Tanskan, Saksan ja Hollannin merialueille. Alueen kiinnostavuus tuulivoiman kannalta pohjautuu koviin tuulen nopeuksiin ja meren mataluuteen. Veden syvyys hankealueella vaihtelee 18–63 metrin välillä.

Hankkeen vetäjät ovat Brittein saarilta tuleva tuulivoimaa rakentava yhtiö SSE ja norjalainen energiayhtiö Equinor (entinen Statoil/Statoilhydro). Rahoittamiseen osallistui 29 pankkia ja kolme valtiollista vientirahoittajaa.

Jo syyskuussa projektia varten tilattiin 190 kappaletta Haliade-X-turbiineja General Electriciltä. Niiden korkeus on 248 metriä.

Hankkeen kolmesta osasta kaksi ensimmäistä rakennetaan samanaikaisesti, ja niiden investointi on kooltaan noin 7 miljardia euroa. Kolmas rakennetaan eri aikataulussa, ja sen rahoituksesta sovitaan myöhemmin. Jos kaikki kolme osiota valmistuvat aikataulun mukaisesti vuonna 2026, Doggermatalikosta tulee maailman suurin merituulipuisto.

Rahoituksen ratkeaminen tapahtui vain muutama päivä sen jälkeen, kun Euroopan unioni julkisti tiekartan merituulivoiman käytön edistämiseksi. Bloombergin mukaan merituulivoima on keskeisessä roolissa myös Britannian pääministerin Boris Johnsonin uusiutuvan energian suunnitelmissa.

Ensimmäiset merituulivoimalat rakennettiin Tanskaan vuonna 1991. Tällä hetkellä merituulitehoa on EU:ssa yhteensä 12 gigawattia. Kymmenen vuoden päästä määrän uskotaan olevan jo 60 gigawattia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat