Vuorineuvokselta varastettiin kellarista yli 100 000 euron edestä kivääreitä, haulikoita ja pistooleita – sai itse syytteen ampuma-aserikkomuksesta - Talous | HS.fi

Vuorineuvokselta varastettiin kellarista yli 100 000 euron edestä kivääreitä, haulikoita ja pistooleita – sai itse syytteen ampuma-aserikkomuksesta

Kari Jordan kiistää syyllistyneensä rikokseen yli 100 000 euron arvoisten aseiden säilytyksessä: ”Minulla oli standardin mukaiset turvakaapit kolmen lukon takana.”

Metsä Groupin entinen pääjohtaja Kari Jordan on nykyisin pörssiyhtiö Outokummun hallituksen puheenjohtaja sekä Nordean ja Nokian Renkaiden hallituksen jäsen. Kuvassa Jordan Metsä Groupin tiloissa maaliskuussa 2016.­

26.11.2020 17:22

Kakkosasuntonsa kellarissa 21 asetta säilyttänyt vuorineuvos Kari Jordan, 64, on saanut syytteen ampuma-aserikkomuksesta. Syyttäjän mukaan Jordan on tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta säilyttänyt ampuma-aseita ja aseen piippua ampuma-aselain vastaisesti espoolaisen kerrostalon kellarissa.

Metsä Groupin entinen pääjohtaja Jordan on nykyisin pörssiyhtiö Outokummun hallituksen puheenjohtaja sekä Nordean ja Nokian Renkaiden hallituksen jäsen.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa Espoossa keskiviikkona luetun syytteen mukaan aseet olivat aseiden säilytykseen tarkoitetuissa turvakaapeissa, mutta varastotila ei ole ollut kiinteästi Jordanin 11. kerroksessa sijaitsevan kakkosasuntoon liittyvässä tilassa. Näin se se ei turvatasoltaan ja valvottavuudeltaan vastannut vakituista asuntoa tai muuta pysyvää oleskelupaikkaa, syyttäjä katsoo.

Poliisin esitutkinnan ja syyttäjän mukaan kerrostalon ulko-ovi on ollut ainakin päiväsaikaan lukitsematon ja rappuja pitkin on päässyt vapaasti kulkemaan kellarikerroksiin saakka. Siellä Jordanilla oli säilytyksessään yli 100 000 euron arvosta kivääreitä, haulikoita, pistooleja ja aseen piippu.

”Lisäksi kymmenillä kerrostalon asukkailla on pääsy varastokäytävään, jossa Jordanin varasto sijaitsee”, syyttäjä katsoi.

Koko asia lähti purkautumaan viime vuonna, kun Jordanin kellariin murtauduttiin ja murtomiesten matkaan lähtivät kokonaiset seinästä irrotetut asekaapit. Aseet löytyivät myöhemmin United Brotherhood -rikollisjärjestöön liittyvän tutkinnan yhteydessä, kun aseet olivat ilmeisesti matkalla rikollisten käyttöön.

Kari Jordan kiistää ”ehdottomasti” syyllistyneensä minkäänlaiseen rikokseen.

”Siellä oli standardin mukaiset turvakaapit kolmen lukon takana. Oli ulko-oven, varastokäytävän oven ja varaston oven lukot ja sitten vielä turvakaapit”, Jordan kertoo HS:lle.

Hän sanoo hankkineensa oikeusoppineiden lausuntoja, jotka tukevat hänen kantaansa asianmukaisesta säilytyksestä.

”Antaa oikeuden tehdä nyt rauhassa oman työnsä”, Jordan sanoo.

Kari Jordan kertoo, että hänen lausunnonantajansa ovat valaehtoisesti sanoneet omat kantansa säilytyksestä sen asianmukaisuudesta.

Jordan kertoo saaneensa kaikki aseet takasin kolmea lukuun ottamatta.

”Siellä oli muutama pikkuisen arvokkaampi ase ja sitten normaaleja metsästysaseita eli haulikoita ja luodikoita valtaosa. Kolme asetta sain perintönä isältäni ja sitten oli yksi suojeluskuntakivääri, jota en ole metsästykseen käyttänyt”, Jordan kertoo.

Poliisi tavoitti saman United Brotherhood -tutkinnan yhteydessä myös muiden suomalaisten päättäjien aseita, MTV:n uutiset kertoi viime kesänä. Kari Jordan on kuitenkin ainoa, joka joutui itse käräjille epäiltynä aseiden laittomasta säilytyksestä.

Espoon käräjäoikeus on luvannut antaa päätöksen Kari Jordaniin liittyvässä epäilyssä itsenäisyyspäivän jälkeen 7. joulukuuta.

Oikaisu 27.1.2020 kello 10.35: Syyte luettiin Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa Espoossa eikä Espoon käräjäoikeudessa, jonka nimi on vaihtunut Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudeksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat