Tilastokeskus: majoitusalan yritystuet korvasivat tappioita vähiten Uudellamaalla - Talous | HS.fi

Tilastokeskus: majoitusalan yritystuet korvasivat tappioita vähiten Uudellamaalla

Tilastokeskuksen asiantuntijat laskivat, että huhti–kesäkuussa jaetut yritystuet korvasivat Uudellamaalla 2,9 prosenttia majoitusalan tappioista.

Uudellamaalla majoitusliikkeet saivat yritystä kohden eniten yritystukia huhti–kesäkuussa verrattuna muuhun maahan. Kuvituskuva.­

26.11.2020 18:24

Majoitusalan yritystukia jaettiin huhti–kesäkuussa yritystä kohden eniten Uudellemaalle, mutta tuet korvasivat huhti–kesäkuussa uusmaalaisten yritysten tappioita vähemmän kuin muualla Suomessa.

Tilastokeskuksen asiantuntijat Tommi Veistämö ja Ossi Nurmi analysoivat joidenkin palvelualojen saamia yritystukia blogitekstissään Tilastokeskuksen sivuilla.

Veistämön ja Nurmen mukaan majoitusalan yritykset ovat saaneet Uudellamaalla tukia keskimäärin 41 363 euroa yritystä kohden, mikä on alueista suurin summa. Toiseksi eniten majoitusalan yritykset saivat tukea Lapissa, keskimäärin 35 656 euroa yritystä kohden

Tuet ovat kuitenkin korvanneet Uudellamaalla vain 2,9 prosenttia majoitusalan yritysten myynnin menetyksestä. Lapissa tuilla on saatu korvattua 20,6 prosenttia tappioista.

”Uudenmaan tilannetta selittää osittain se, että Uudenmaan majoitusliikkeet ovat keskimääräistä suurempia. Niissä on keskimäärin 106 huonetta, kun koko Suomen majoitusliikkeissä on keskimäärin 51 huonetta”, Veistämö ja Nurmi kirjoittavat.

Koko Manner-Suomessa majoitusalan yritystuet vastasivat 6,7 prosenttia tulojen menetyksestä. Itäisessä ja pohjoisessa Suomessa yritystuet korvasivat suuremman osan myynnin menetyksestä kuin Länsi- ja Etelä-Suomessa.

Suhteellisesti eniten matkailualan tuen saajia oli Lapissa ja Pohjois-Suomessa.

Tilastoista ilmenee, että pieni osa yrityksistä sai huhti–kesäkuussa suuren osan majoitusalan tuista. Sama ilmiö näkyy asiantuntijoiden mukaan muillakin toimialoilla. Suurten yritysten voi olettaa saaneen suurempia summia kuin pienempien.

Majoitusalalla noin 24 prosenttia alan yrityksistä sai tukia huhti–kesäkuussa. Esimerkiksi ravitsemusalalla tukia sai 60 prosenttia.

”Luvut vaihtelevat aloittain osittain siksi, että eri toimialoilla on erilaiset tarpeet yritystuille. Myös halu ja kyvykkyys toteuttaa esimerkiksi tutkimus- ja kehittämishankkeita, jollainen vaadittiin esimerkiksi Business Finlandin tukien saamiseksi, eroaa toimialoittain”, selittävät Veistämö ja Nurmi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat