Valiokunta sai valmiiksi viestintä­verkkoja koskevan mietintönsä, keskeinen kysymys on koskenut kansallista turvallisuutta 5g-verkoissa - Talous | HS.fi

Valiokunta sai valmiiksi viestintä­verkkoja koskevan mietintönsä, keskeinen kysymys on koskenut kansallista turvallisuutta 5g-verkoissa

Huaweita tai mitään maata ei mainita nimeltä mietinnössä. Pitkälti hallituksen esityksen mukainen laki sähköisen viestinnän palveluista tuli julki torstaina illansuussa.

Liikenne- ja viestintävaliokunnasta lakiesitys sähköisen viestinnän palveluista menee täysistuntoon eduskunnassa. Lakimuutosten on määrä tulla voimaan vuodenvaihteessa.­

26.11.2020 20:23 | Päivitetty 26.11.2020 21:32

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta julkaisi torstaina aikataulussa mietintönsä hallituksen esityksestä laiksi sähköisen viestinnän palveluista annetun lain muuttamisesta.

Laajan paketin ehkä keskeisin kysymys on koskenut sitä, miten kansallinen turvallisuus suojataan 5g-televerkoissa.

Lue lisää: Lakiuudistus määrittelee viestintäverkkojen kriittiset osat: Pelissä on toisaalta kansallinen turvallisuus, toisaalta 5g-pelissä mukana pysyminen

EU on pyrkinyt luomaan yhteiset pelisäännöt turvallisuuden takaamiseksi.

Laaja mietintö näyttää olevan pitkälti hallituksen esityksen mukainen. Minkään yhtiön tai maan nimeä ei mainita lakiesityksessä.

Joissakin maissa kiinalaisen Huawein nimi on erikseen mainittu esimerkiksi siinä, onko yhtiöllä pääsy tarjouskilpailuihin.

Lakiesityksen keskeisen 244 a -pykälän sääntely koskee mietinnön mukaan kaikkia yleisiä viestintäverkkoja ja myös eräitä yhteiskunnan toimintojen kannalta tärkeitä erillisverkkoja.

”Esityksen mukaan viestintäverkkolaitetta ei saa käyttää viestintäverkon kriittisissä osissa, jos on painavia syitä epäillä, että kyseisen laitteen käyttäminen vaarantaisi kansallista turvallisuutta tai maanpuolustusta”, valiokunta toteaa.

Valiokunnan mukaan lain tasoiseen sääntelyyn ei ole käytännössä mahdollista kirjata teknisin määrittelyin viestintäverkon eri osia niin kattavasti, että määrittely kestäisi aikaa.

Käytännössä tämä tehtävä on valiokunnan kannan mukaan syytä antaa syytä Liikenne- ja viestintävirastolle.

Suomalainen erikoisuus muihin EU-maihin verrattuna näyttää olevan lakiesityksen 244 b -pykälä, jonka mukaan turvallisuusuhkien muuttuessa verkkoturvallisuuden neuvottelukunta voi puuttua asiaan.

Käytännössä tämä näyttäisi tarkoittavan, että lakia voidaan tiukentaa, jos siihen nähdään kansallisen turvallisuuden nimissä tapahtuneiden väärinkäytösten jälkeen aihetta.

Kriittisten osien määrittelyyn ei tullut valiokunnassa vastalauseita.

Liikenne- ja viestintävaliokunnasta hallituksen esitys menee täysistuntoon, jossa se pyritään käsittelemään joulukuun 8. päivään mennessä. Lain olisi määrä tulla voimaan jo vuodenvaihteessa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat