HS:n täydennetty verokone julki – yli 200 suomalais­miljonääriä halusi piilottaa tulo- ja verotietonsa medialta - Talous | HS.fi

HS:n täydennetty verokone julki – yli 200 suomalais­miljonääriä halusi piilottaa tulo- ja verotietonsa medialta

Yli 4 000 hyvätuloista suomalaista halusi kieltää tulo- ja verotietojensa luovutuksen medialle. HS selvitti yli tuhannen suomalaisen tulotiedot ja julkaisee ne sekä muut vuoden 2019 verotiedot osana päivitettyä verokonettaan.

HS:n täydennetty verokone julkaistaan tiistaiaamuna kello 8.­

30.11.2020 20:48 | Päivitetty 1.12.2020 8:22

Yli 200 vähintään miljoona euroa pääoma- ja ansiotuloina ansainnutta suomalaista halusi pimittää tulotietonsa julkisuudelta, selviää HS:n vuoden 2019 verotietoja koskevasta laajasta selvityksestä.

Tutustu vuoden 2019 tiedoilla päivitettyyn verokoneeseen: HS:n verokone

Verottaja on perinteisesti luovuttanut medialle listan yli 100 000 euroa pääoma- ja ansiotuloina ansainneiden suomalaisten tuloista ja veroista. Tänä vuonna yli 4 000 hyvätuloista suomalaista pyysi verottajaa olemaan kertomatta medialle vuoden 2019 tulotietojaan.

Lopulta verottaja poisti medialle annettavista listauksista 3 785 henkilön tiedot, koska kaikki salaamispyynnön esittäneet eivät saavuttaneet 100 000 euron rajaa. Alun perin yli 4 000 henkilöä vastusti tietojensa luovutusta niin sanotun ”erityisen henkilökohtaisen perusteen vuoksi”.

HS:n selvityksen perusteella verotietonsa julkaisun kieltäneiden suomalaisten tulot ovat olleet selvästi tietonsa julkaisun sallineiden suomalaisten tuloja suuremmat.

HS sulki verokoneensa marraskuun ajaksi osana verotietojen avoimuuden puolesta järjestettyä protestia. Syynä oli verottajan päätös sensuroida medialle välitettyjä listauksia hyvätuloisista suomalaisista.

”Tänä syksynä verotietojen salaaminen kasvoi aivan uusiin mittoihin: verottaja hyväksyi yli 4 000 ihmisen pyynnön salata tietonsa listalta. Verohallinto käytännössä salaa tiedot kaikilta niiltä, jotka sitä pyytävät. Viranomaisella ei ole käytännössä mahdollisuutta selvittää kunnolla, pitävätkö pyynnön perusteena olevat seikat paikkansa”, kirjoitti HS:n vastaava päätoimittaja Kaius Niemi marraskuun alussa.

”Lopputuloksena tänä vuonna saatavilla oleva listaus on täysin puutteellinen. Sen pohjalta on yhä vaikeampaa tehdä yhteiskunnallisesti merkittävää tutkivaa journalismia, merkityksellisiä havaintoja ja tilastoja”.

Lue lisää: Miksi suljemme HS:n Verokoneen kuukaudeksi?

HS avaa muun muassa yhteiskunnan avoimuuden edistämisestä palkitun verokoneensa uudestaan. Kone on päivitetty vuoden 2019 tiedoilla.

Koneessa on mukana yli 150 000 euroa ansainneiden suomalaisten tietoja. Verokoneen historiatiedot ulottuvat vuoteen 1999 saakka.

Tietojen julkaisun kielto medialistalta juontaa juurensa Euroopan unionin uuteen tietosuoja-asetukseen. Asetuksen mukaan ihmisellä on oikeus vastustaa häntä koskevien tietojen käsittelyä, jos hänellä on erityinen henkilökohtainen peruste.

Verottaja on tulkinnut, että esimerkiksi henkilön kokema turvattomuus tai vaikutus sosiaalisiin suhteisiin riittää perusteeksi salata tiedot tulokärjestä.

Useat tiedotusvälineet, mukaan lukien HS, kantelivat ratkaisusta hallinto-oikeudelle.

Nimen poisto medialistalta ei tarkoita, että kyseisen henkilön verotiedot olisivat täysin salaisia. Verotiedot ovat Suomen lain mukaan julkista tietoa. Jokaisen suomalaisen tiedot ovat yhä julkisia, ne pitää vain osata hakea yksitellen verottajan tietokannasta.

HS käynnisti marraskuussa laajan selvityksen verotietojen avoimuuden puolesta. Selvityksessä olivat mukana muun muassa Ilta-Sanomat, Aamulehti, Satakunnan kansa sekä Jyväskylän ja Tampereen yliopistojen journalistiikan opiskelijat.

Onnistuimme kaivamaan esiin yli 1 100:n sellaisen suomalaisen tiedot, jotka olivat kieltäneet tulojensa luovuttamisen medialle. Tulonsa julkaisun kieltäneiden joukossa oli muun muassa yli 200 sellaista henkilöä, jotka olivat ansainneet yli miljoona euroa pääoma- ja ansiotuloja.

Tietojen etsinnässä on hyödynnetty muun aikaisempien vuosien verotietoja, merkittävimpien yrityskauppojen listauksia sekä hyvätuloisiksi tiedettyjen ammattiryhmien tulotietoja.

Tiedossa olevien tulotietojen perusteella Suomen suurituloisin vuonna 2019 oli muun muassa siivousvälineitä valmistavan Sinituotteen pääomistaja Ilkka Brotherus. Brotheruksen pääomatulot olivat vuonna 2019 yhteensä noin 65,8 miljoonaa euroa. Hänen ansiotulonsa olivat noin 115 000 euroa.

Suomen suurituloisimmaksi Brotherusta ei kuitenkaan voi julistaa, sillä Verohallinto kieltäytyy kertomasta edes sitä, kuinka paljon viime vuonna eniten verotettavia tuloja ansainnut henkilö sai.

Brotheruksen tulot ovat pääosin peräisin yrityskaupasta. Hän oli urheiluvälineyhtiö Amer Sportsin suurin henkilöomistaja. Yritys myytiin viime vuonna kiinalaisjohtoiselle yhteenliittymälle, mikä näkyy Brotheruksen viime vuoden pääomatulotiedoissa.

Brotherus kertoi marraskuun alussa HS:lle kuuluneensa niihin suomalaisiin hyvätuloisiin, jotka eivät halunneet verottajan luovuttavan heitä koskevia tietoja medialle.

Lue lisää: Ilkka Brotherus ei halunnut lähes 66 miljoonan euron tulojaan julkisuuteen, nyt hän kertoo miksi

Vuonna 1951 syntynyt Brotherus kuvastaa tietonsa julkistamisen kieltäneitä suomalaisia sikäli hyvin, että hän on varakas mies. HS:n selvittämistä tiedoista ilmenee, että tietonsa medialistalta pois halunneiden suomalaisten tulot ovat pääosin selvästi korkeammat kuin tulotietonsa julkaisun sallineilla.

Verottajan medialistauksesta löytyvien suomalaisten yhteenlasketut ansio- ja pääomatulot olivat vuonna 2019 noin 176 000 euroa. Tietonsa medialistalla julkaisun kieltäneiden yli tuhannen suomalaisen keskitulot puolestaan olivat HS:n selvityksen mukaan lähes 870 000 euroa.

Yli miljoona euroa ansainneiden joukossa ero on vieläkin selvempi. Tietonsa medialistalla julkaisun sallineista 0,8 prosenttia ansaitsi yli miljoonan, kun tietonsa julkaisun kieltäneiden joukossa miljonäärien osuus oli vähintään 5,3 prosenttia. HS onnistui selvittämään yli 1100:n suomalaisen tulotiedot, ja heistä miljonäärejä oli lähes 18 prosenttia.

Miehiä tulonsa julkistamisen kieltäneistä oli 78 prosenttia, kun otoksena on Helsingin Sanomien selvittämä yli tuhannen hengen joukko. Miesten osuus on samaa luokkaa kuin niiden hyvätuloisten joukossa, jotka suhtautuivat avoimesti tulojensa, verojensa ja nimensä julkistamiseen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat