EU:n suurin öljynporaaja Tanska päätti irtautua öljyn ja kaasun tuottamisesta kokonaan - Talous | HS.fi

EU:n suurin öljynporaaja Tanska päätti irtautua öljyn ja kaasun tuottamisesta kokonaan

Hallitus päätti samalla peruuttaa viimeisimmän lupakierroksen öljyn ja kaasun uuteen tuotantoon.

Pohjanmeren öljynporauslautat ovat suuria rakennelmia. Kuvassa oleva lautta kuuluu norjalaiselle Equinorille.­

4.12.2020 18:43

Tanska on päättänyt lopettaa öljyn ja kaasun poraamisen vuoteen 2050 mennessä. Päätös on osa Tanskan suunnitelmaa, jossa se pyrkii vähentämään päästöjä 70 prosentilla vuoteen 2030 mennessä ja olemaan hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä.

Maa haluaa olla eturintamassa ilmastonmuutoksen vastaisessa kamppailussa.

Tanskan ilmasto- ja energiaministeri Dan Jørgensen kertoi asiasta perjantaina haastatteluissa Reutersille ja BBC:lle. Nykyisellään Tanska on EU:n ykkönen öljynporaamisessa, joskin sen määrät ovat selvästi jäljessä Norjaa ja Britanniaa.

”Öljytulot ovat suurelta osin rahoittaneet meidän hyvinvointivaltiomme yli neljän vuosikymmenen ajan”, Jørgensen sanoi Reutersille.

Hänen mukaansa päätös öljynporaamisen lopettamisesta tarkoittaa fossiilisen aikakauden päätöstä. Tanskan alueilla on nykyisellään 55 porauslauttaa yhteensä 20 öljy- ja kaasukentällä.

Samalla hallitus päätti peruuttaa viimeisimmän lisensointikierroksen, jolla olisi annettu lupa etsiä ja tuottaa lisää öljyä ja kaasua sen alueella. Tosin yritysten kiinnostus lisenssejä kohtaan oli ollut vähäistä.

Seuraavien vuosien aikana Tanskan öljyntuotanto on kuitenkin kasvamassa, kun monia käytössä olevia porauslauttoja uusitaan.

Päätöksen rahallista hintaa Tanskalle on hyvin vaikea laskea, mutta Jørgensen esitti karkean 13 miljardin kruunun (1,7 miljardin euron) arvion.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat