Argentiina määräsi miljonääreille kertaluonteisen veron, jolla maksetaan koronaepidemian kustannuksia - Talous | HS.fi

Argentiina määräsi miljonääreille kertaluonteisen veron, jolla maksetaan koronaepidemian kustannuksia

Veron maksajiksi joutuvat ihmiset, joilla on yli kahden miljoonan euron arvoinen omaisuus.

Argentiinan senaatti päätti miljonääriverosta perjantaina virtuaalisessa istunnossa, jossa käytiin kiivas keskustelu.­

5.12.2020 17:10

Argentiina on hyväksynyt maan varakkaimmille asukkaille kohdistetun uuden veron, jolla pyritään rahoittamaan koronaviruspandemian kustannuksia.

”Miljonääriveroksi” nimitetty kertaluonteinen maksu hyväksyttiin perjantaina maan senaatissa äänin 42–26.

Vero kasvaa omaisuuden mukaan ja yltää enimmillään 3,5 prosenttiin kotimaisesta omaisuudesta ja 5,25 prosenttiin ulkomaisesta omaisuudesta.

Veron maksajiksi joutuvat BBC:n mukaan ihmiset, joilla on yli 200 miljoonan peson (noin kahden miljoonan euron) omaisuus. Yhteensä vero kohdistuisi noin 12 000 ihmiseen.

Argentiinan väkiluku on noin 45 miljoonaa, joten vero koskisi karkeasti 0,027 prosenttia argentiinalaisista.

”Tämän maksaa 0,02 prosenttia argentiinalaisista. – – Ja 380 maksajaa hoitaa 55 prosenttia koko potista”, lupasi senaattori Carlos Caserio argentiinalaislehti Clarínin mukaan.

Monet Argentiinan rikkaista pitävät varojaan ulkomailla dollarimuotoisissa sijoituksissa, koska peson arvo on laskenut vauhdilla. Maan inflaatio on ollut viime vuosina kymmeniä prosentteja vuodessa.

Yhteensä verolla pyritään keräämään noin 300 miljardia pesoa eli noin kolme miljardia euroa. Uutistoimisto AFP:n mukaan miljonääriverolla kerätyistä rahoista 20 prosentilla rahoitetaan lääkintätarvikkeiden hankintoja, 20 prosentilla pienten ja keskisuurten yritysten tukia, 20 prosentilla opiskelijoiden stipendejä, 15 prosentilla sosiaalisia kehitysprojekteja ja jäljelle jäävillä 25 prosentilla maakaasuhankkeita.

Argentiinaa johtaa keskustavasemmistolaisen Alberto Fernandezin hallitus.

Oppositiossa oleva keskustaoikeistolainen Junto por el Cambio -puolue kuvasi veroa ”takavarikoksi”. Sen mukaan vero uhkaa vähentää ulkomaisia sijoituksia eikä jää kertaluonteiseksi.

Bloombergin mukaan Argentiinan naapurimaa Uruguayn liike-elämämyönteinen hallitus on avannut ulkomaalaisille aiempaa helpomman tien päästä maahan kirjoille. Argentiinan median mukaan yhä useammat varakkaat argentiinalaiset ovat hakeneet verotuksensa siirtoa Uruguayhin, jossa monet heistä jo viettävät kesälomansa.

Mielenosoittajat soittivat rumpuja Argentiinan työministeriön edustalla lokakuussa. He vaativat minimipalkan korotusta, sosiaalitukien parannusta ja lisää työpaikkoja.­

Argentiina on kärsinyt raskaasti koronaviruksesta. Se on tilastoinut lähes 1,5 miljoonaa tartuntaa ja 40 000 viruksesta aiheutunutta kuolemaa. Määrät ovat kansainvälisessä vertailussa poikkeuksellisen suuria suhteessa maan väkilukuun.

Sulkutoimet ovat iskeneet myös maan talouteen, joka on kärsinyt jo aiemmin työttömyydestä, laajalle levinneestä köyhyydestä ja suuresta valtionvelasta.

Maan talouden uskotaan supistuvan tänä vuonna lähes 10 prosenttia, ja se on supistunut myös kahtena edellisenä vuotena.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat