Suomi on poistamassa pienten verkko-ostosten verovapauden, samalla Ahvenanmaan veroetu poistuu – ”kilpailuetu on nyt nähty liian suureksi” - Talous | HS.fi

Suomi on poistamassa pienten verkko-ostosten verovapauden, samalla Ahvenanmaan veroetu poistuu – ”kilpailuetu on nyt nähty liian suureksi”

Lakiuudistuksen myötä EU:n ulkopuolelta tilatut, myös alle 22 euron verkkokauppaostokset tulisivat arvonlisäverotuksen piiriin.

Pakettienlajittelija Simo Heikkinen lajitteli Kiinasta verkkokaupasta tilattuja kirjeitä keväällä 2019.­

8.12.2020 12:37 | Päivitetty 8.12.2020 13:30

Euroopan unionin ulkopuolelta saapuvat pienet verkkokauppaostokset ollaan ottamassa arvonlisäverotuksen piiriin.

Mikäli valtiovarainministeriön lakiesitys hyväksytään, enintään 22 euron tavaralähetysten tuonnin arvonlisäverovapautus poistuu. Näistä paketeista pitää siis jatkossa maksaa 24 prosentin arvonlisävero.

Samalla myös Ahvenanmaan tilanne muuttuu. Ahvenanmaa ei kuulu EU:n veroalueeseen ja sieltä alle 22 euron paketin lähettäminen Manner-Suomeen on ollut verovapaata.

Yritykset ovat voineet hyödyntää Ahvenanmaan erityisasemaa niin, että tavarat on kuljetettu sen kautta Manner-Suomeen. Ahvenanmaan kautta toimiva verkkokauppa on voinut siis myydä tuotteita kilpailijoita halvemmalla.

Lainsäädäntöneuvos Suvi Anttila sanoo, että lakiesityksessä on kyseessä EU:n laajuinen ratkaisu, jonka tavoitteena on tasata unionin ulkopuolisten toimijoiden kilpailuetua ja samalla parantaa EU:n yritysten kilpailuasemaa.

”Päätöksellä on vaikutus tähän Ahvenanmaan tilanteeseen”, Anttila sanoo.

Anttilan mukaan verovapauden poiston verotuottovaikutus on noin 26 miljoonaa euroa. Koko lakipaketin tuottovaikutuksen arvioidaan olevan noin 60 miljoonaa euroa.

”Kiina on yksi suuri tuontimaa, mutta emme ole arvioineet sen osuutta tästä verotuotosta.”

Samalla on tarkoitus luoda uusi hallinnollista työtä ja verojen tilittämistä helpottava järjestelmä, johon myyjät tai markkinapaikat voivat rekisteröityä. Markkinapaikka voi laskea valmiiksi arvonlisäveron ja laskea sen myyntihintaan.

Jos myyjä ei käytä tätä maahantuonnin erityisjärjestelmää, kuljetusliike maksaisi arvonlisäverot vastaanottajan puolesta Tullille kuukausittain.

”Kun verovapaus vähäarvoisille tavaroille aikanaan säädettiin, ajatuksena oli, että hallinnolliset kustannukset olivat verraten merkittävät. Verkkokauppa on kasvanut paljon ja kilpailuetu on nyt nähty liian suureksi.”

Lausuntokierrokselle lähteneen paketin lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden heinäkuussa. Lausuntoaika päättyy 12. tammikuuta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat