Pääomasijoittajan suurselvitys: Euroopassa liikkuu ennätysmäärä kasvuyrityksiin suunnattua riskirahaa – Helsinki ja Espoo kymmenen parhaan startup-kaupungin joukossa - Talous | HS.fi

Pääomasijoittajan suurselvitys: Euroopassa liikkuu ennätysmäärä kasvuyrityksiin suunnattua riskirahaa – Helsinki ja Espoo kymmenen parhaan startup-kaupungin joukossa

Helsinki ja Espoo nousivat Euroopan kymmenen kärkikaupungin joukkoon startup-yhtiöiden pääomasijoituksissa, Tukholma ohitti Berliinin.

Messuväkeä Slush-tapahtumassa 22.11.2019. Slush oli tänä vuonna yksi Atomicon vuotuisen pääomasijoitusselvityksen tekijöistä.­

8.12.2020 13:14 | Päivitetty 8.12.2020 13:27

Suomi ja Ruotsi näyttivät jälleen muille Euroopan maille esimerkkiä siitä, miten kasvuyrityksiin saadaan riskirahaa sijoittajilta, kertoo brittiläisen Atomico-teknologisijoittajan vuotuinen The State of European Tech Report 2020 -selvitys.

Raportin mukaan eurooppalaiset teknologiastartupit saivat yhteensä yli 41 miljardia dollaria riskirahaa sijoittajilta 2020.

Samalla Ruotsi ja Suomi ylsivät jälleen uusiin ennätyksiinsä.

Euroopassa 18 yhtiön saama riskirahoitus nousi yli miljardiin dollariin, Atomicon raportti kertoo.

Sen mukaan suuret institutionaaliset sijoittajat kaatavat rahaa eurooppalaisiin kasvuyhtiöihin kolme kertaa enemmän kuin viisi vuotta sitten.

Ruotsalaisiin kasvuyrityksiin sijoitetun riskirahan määrä nousi viime vuoden kolmesta miljardista 3,3 miljardiin dollariin.

Suomessa kasvu oli suhteellisesti ja määrällisesti vielä kovempaa, sillä uuden riskirahan määrä nousi viime vuoden 982 miljoonasta 1,2 miljardiin dollariin.

Atomicon raportin mukaan Suomi, Tanska ja Ruotsi ovat maita, joissa on asukaslukuun verrattuna suhteellisesti selvästi enemmän startup-yhtiöitä kuin Euroopassa keskimäärin.

Määrä on noin kaksin–kolminkertainen Euroopan keskiarvoon verrattuna.

Vertailun mukaan Tukholma nousi Euroopan kasvuyrityskaupunkien listalla jo kolmannelle sijalle ohittaen Berliinin.

Helsinki ja Espoo olivat nekin kymmenen parhaan kaupungin joukossa.

Helsinki on listauksen yhdeksäs ja Espoo kymmenes kaupunki Euroopassa kasvusijoitusten investointitasoilla laskien, raportti toteaa.

Pohjoismaihin kohdistuvissa sijoituksissa korostui vuonna 2020 se, että yhdysvaltalaiset sijoittajat ovat enenevässä määrin mukana rahoituskierroksilla.

”Ennätyksellinen 19 prosenttia rahoituskierroksista oli sellaisia, joissa ainakin yksi sijoittaja oli Yhdysvalloista”, raportti toteaa.

Esimerkiksi suomalainen pilvipelistudio Mainframe keräsi 8,1 miljoonaa dollaria maineikkaan Piilaaksosta käsin toimivan Andreessen Horowitz -pääomasijoitusyhtiön johdolla tehdyllä rahoituskierroksella.

Selvityksen mukaan Euroopassa on nyt 115 riskirahoittajien tukemaa yli miljardin dollarin arvoista yhtiötä, joita myös yksisarvisiksi kutsutaan. Vuonna 2016 niitä oli 46 kappaletta.

Nopein yksisarvinen Euroopassa on selvityksen mukaan virtuaalitapahtumajärjestäjä Hopin – siitä tuli yli miljardin dollarin arvoinen 17 kuukaudessa yhtiön perustamisesta.

Vuonna 2020 nähtiin myös kaksi ensimmäistä yksityisesti rahoitettua kasvuyritystä, joiden markkina-arvo kipusi yli kymmeneen miljardiin dollariin. Ne olivat ruotsalainen maksuyhtiö Klarna ja romanialainen ohjelmistokehittäjä UiPath.

Atomico teki raporttinsa tänä vuonna yhteistyössä suomalaisen Slush-teknologiatapahtuman, Silicon Valley Bank -yhtiön ja kansainvälisen Orrick-asianajotoimistoketjun kanssa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat