TVO:n toimitusjohtaja Olkiluodon ydinvoimalan häiriöstä: ”Mitään poikkeavaa ulkoista päästöä ei ole, ongelma oli suojarakennuksen sisällä” - Talous | HS.fi

TVO:n toimitusjohtaja Olkiluodon ydinvoimalan häiriöstä: ”Mitään poikkeavaa ulkoista päästöä ei ole, ongelma oli suojarakennuksen sisällä”

Olkiluoto 2 (OL2) -ydinvoimalaitosyksikössä Eurajoella sattui torstaina Suomen mittakaavassa poikkeuksellinen ydinvoimalahäiriö. ”Joditablettia ei pidä ottaa, eikä sisälle suojautumista tarvita”, linjaa Säteilyturvakeskus.

10.12.2020 13:59 | Päivitetty 10.12.2020 21:42

Olkiluodon ydinvoimalalaitoksessa paljastui torstaina Suomen oloissa ”täysin poikkeuksellinen” häiriötilanne.

Säteilyturvakeskus (STUK) kertoi torstai-iltana, että Olkiluoto 2 ajetaan kylmäseisokkiin häiriön syyn selvittämiseksi. Vakava häiriö johtui mahdollisesti laitoksen reaktoriveden puhdistusjärjestelmän vikaantumisesta.

Tilanne oli Olkiluodossa iltakahdeksan jälkeen STUK:n mukaan vakaa.

TVO:n toimitusjohtaja Jarmo Tanhua sanoi iltapäivällä tiedotustilaisuudessa, että työntekijät eivät altistuneet tapahtumien yhteydessä säteilylle. Lopullista syytä vielä Tanhuan mukaan selvitetään.

”Mitään poikkeavaa ulkoista päästöä ei ole. Ongelma oli suojarakennuksen sisällä. Mihinkään ulkopuolisiin toimiin ei ole syytä ryhtyä”, Tanhua rauhoitteli tilannetta torstai-iltana HS:lle.

”Nyt asia selvitetään. Meillä on aika hyvä kuva siitä, mitä on tapahtunut.”

Tanhua kertoo kylmäseisokin tarkoittavan sitä, että reaktoria lähdetään nyt jäähdyttämään, jotta tapahtuneen selvittäminen onnistuu paremmin.

Aiemmin päivällä reaktoria asetettiin kuumaseisokkiin.

Silloin reaktori oli siinä tilassa, että se olisi suhteellisen nopeasti pystytty käynnistämään uudestaan, Tanhua selittää.

Kylmäseisokin aiheuttamaa taloudellista tappiota Tanhua ei halua arvioida.

”Näyttää siltä, että mitään isoa ei tule. Tuotantoa jää tulematta. Mutta turvallisuus edellä.”

Laitos ajetaan kylmäseisokkiin myös aina vuosihuollon aikana, Tanhua kertoo.

STUK:n pääjohtaja Petteri Tiippana kuvasi iltapäivän tiedotustilaisuudessa tapahtumaa suomalaisittain poikkeukselliseksi ydinlaitostapahtumaksi.

”Tapahtuma käynnistyi, kun laitoksen sisällä olevat säteilymittausjärjestelmät reagoivat kohonneisiin säteilytasoihin”, Tiippana sanoi tiedotustilaisuudessa.

Teollisuuden voiman (TVO) mukaan häiriö tapahtui Olkiluoto 2 (OL2) -ydinvoimalaitosyksiköllä Eurajoella torstaina kello 12.22. Yhtiön mukaan häiriössä päähöyryputken eristys on lauennut ja suojarakennus on eristetty. Tapahtumien syytä selvitellään paraikaa.

Laitoksen häiriötilanne käynnistyi säteilymittausjärjestelmien mitattua kohonneita säteilytasoja laitoksen sisällä.

Kohonneita säteilyarvoja mitattiin tilassa, jossa säteilytasot ovat normaalinkin käytön aikana korkeat, eikä tilassa tämän vuoksi työskennellä. Voimayhtiön työntekijät eivät ole altistuneet säteilylle eikä tapahtumasta seurannut henkilövahinkoja. Tapahtumissa ei ole myöskään viitteitä polttoainevuodosta.

Säteilyturvakeskus sai tapahtumasta tiedon noin kello 13. Silloin Säteilyturvakeskus sai kuulla, että laitoksen sisälle on päässyt radioaktiivista ainetta.

”Silloin käynnistyi hyvin poikkeuksellinen valmiustilanne niin Säteilyturvakeskuksessa kuin Teollisuuden voimassa”, Tiippana sanoi.

”Suomalaisittain tämä on merkittävä tapahtuma ja sen takia meillä on täysvalmius päällä.”

Tiippana kertoi tiedotustilaisuudessa, että ympäristöön ei ole päässyt mitenkään olennaisesti merkittäviä määriä radioaktiivisuutta.

”Jonkin verran on aktiivisuutta päässyt, mutta tämä määrä vastaa sitä määrää suunnilleen mitä laitoksen normaalikäytönkin aikana pääsee”, Tiippana korosti.

Kyse ei kuitenkaan ole laitoksen ulkopuolella mistään poikkeavasta tilanteesta, koska häiriö tapahtui suljetussa tilassa.

”Tilanne on nyt stabiili ja laitos on turvallisessa tilassa”, Tiippana sanoi.

”Laitoksen työväki, ympäristön asukkaat ja ihmiset muuallakin voivat olla hyvin turvallisin mielin.”

Säteilyturvakeskuksen aiheesta noin kello 17 lähettämän tiedotteen mukaan säteilytilanne laitoksen ympäristössä on normaali.

”Joditablettia ei pidä ottaa, eikä sisälle suojautumista tarvita. Säteilytilanne laitoksen ympäristössä on normaali”, tiedotteessa kirjoitettiin.

Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Petteri Tiippana, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ja sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen Olkiluodon ydinvoimalaitoksen häiriötilannetta koskevassa tiedotustilaisuudessa.­

Yleisölle STUK kertoi tapahtuneesta kello 13.28 julkaistulla tiedotteella. Tiippanan mukaan se, että yleisö sai kuulla tapahtumasta vasta tunnin kuluttua ”on paljon” ja tiedon olisi pitänyt liikkua kansalaisille nopeammin.

Tiippana kertoi koronaviruspandemian aiheuttaman etätyön mahdollisesti hidastaneen tiedonkulkua alkuvaiheen tiedotuksen osalta.

Toisaalta STUK oli harjoitellut valmiustilaa sattumalta juuri eilen keskiviikkona niin, että Olkiluotokin oli ollut harjoituksessa mukana.

Tästä saattoi olla hyötyä, Tiippana arveli.

”70–80 henkilö seuraa tilannetta tälläkin hetkellä”, hän kertoi.

Tiippanan mukaan tarkempaa tietoa säteilyarvoista ei vielä tässä vaiheessa ole, mutta kyse oli mittauspiikistä.

Säteilyturvakeskus kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön hallinnon alaisuuteen. Tiedotustilaisuudessa olivat paikalla Tiippanan ohella myös kyseistä ministeriötä johtavat perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sekä sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas).

Kiuru kertoi saaneensa tiedon nopeasti tapahtuman jälkeen.

”Pidän tärkeänä, että tieto on kansalaisten käytettävissä ja sen takia olemme täällä paikalla”, Kiuru sanoi tiedotustilaisuudessa.

Pekonen puolestaan kertoi viranomaisten nostaneen valmiustasoaan. Myös hän korosti tapahtuman olevan merkittävä ja poikkeuksellinen.

”Tilannetta seurataan aktiivisesti ja sosiaali- ja terveysministeriö on täydessä valmiudessa”, Pekonen sanoi.

Myös Satakunnan sairaanhoitopiiri on nostanut valmiuttaan ja viranomaisten valmistautumistasoja on nostettu eri organisaatioissa.

Säteilyturvakeskuksesta kerrottiin ennen tiedotustilaisuutta HS:lle, että vastaavanlaista tilannetta ei ole sattunut aikaisemmin Suomessa.

”Kyllä tämä on poikkeuksellinen tilanne. Laitoksen turvallisuusjärjestelmät ovat kuitenkin toimineet suunnitellusti, eikä radioaktiivisuutta ole päässyt ympäristöön”, sanoo apulaisjohtaja Tomi Routamo STUK:ista.

Säteilyturvakeskus seuraa parhaillaan laitoksen toimintaa ja sen välittömän ympäristön säteilyarvoja. STUKin valmiusorganisaatio on myös kokoontunut tilanteen vuoksi.

”Laitos on suunniteltu siten, ettei edes tällaisessa tilanteessa radioaktiivisia aineita pääse ympäristöön. Tällä hetkellä laitosta ajetaan vielä turvallisempaan tilaan”, Routamo sanoo.

TVO:n ydinvoimalaitosyksiköt Olkiluoto 1 ja Olkiluoto 2 ovat identtisiä. Ne on varustettu kiehutusvesireaktorilla. Kummankin laitosyksikön nykyinen nettosähköteho on 860 MW.

Olkiluoto 2 kytkettiin valtakunnan sähköverkkoon helmikuussa 1980.

Korjaus 10.12.2020 kello 20:10: TVO:n toimitusjohta Jarmo Tanhua titteli korjattu virheellisestä tekninen johtaja -tittelistä.

Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Petteri Tiippana, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (vas.) ja sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen Olkiluodon ydinvoimalaitoksen häiriötilannetta koskevassa tiedotustilaisuudessa.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat