Stockmann myy Helsingin keskustan tavaratalonsa ja laittaa Lindexin jättivelkojensa pantiksi - Talous | HS.fi

Stockmann myy Helsingin keskustan tavaratalonsa ja laittaa Lindexin jättivelkojensa pantiksi

Yhtiön velkoja muutetaan saneerauksessa omistukseksi. Osakesarjat yhdistetään. Vanhoille omistajille jää 47 prosenttia omistuksesta, jos velkoja muutetaan osakkeiksi suunnitelman mukaan. Liiketoimintansa tavarataloissa jatkuu ennallaan.

14.12.2020 8:53 | Päivitetty 14.12.2020 12:41

Yrityssaneeraussuunnitelmansa maanantaina julkistanut Stockmann myy Helsingin, Tallinnan ja Riian tavaratalot ja jatkaa niissä vuokralaisena. Suunnitelma on osa yhtiön saneerausohjelmaa, joka julkistettiin maanantaina.

Liiketoiminta kaikissa tavarataloissa Suomessa ja Baltiassa jatkuu lähes ennallaan.

Kiinteistöomaisuuden myynnistä saadut tulot käytetään vakuudellisten velkojen maksamiseen. Tavaratalot ovat olleet yhtiön pankki- ja joukkovelkakirjalainojen panttina. Toimitusjohtaja Jari Latvanen ei halunnut kommentoida, onko tavarataloille jo tiedossa ostaja.

”Emme kommentoi keskeneräistä prosessia. Tavaratalojen arvostukset saneerausohjelmassa ovat myös salassa pidettävää tietoa”, hän sanoi.

Latvanen ei suostunut myöskään avaamaan, miten tavaratalojen myynti vaikuttaa yhtiön liiketoiminnan kannattavuuteen. Esimerkiksi Helsingin tavaratalosta iso osa on vuokrattu ulkopuolisille merkkivaatemyymälöille ja S-ryhmän ruokakaupalle, joiden maksamat vuokrat ovat olleet iso osa Stockmannin tulosta.

Stockmannin velkoja muutetaan saneerauksessa myös osin yhtiön osakkeiksi. Velkojat saavat yli puolet yhtiön omistuksesta. Jos vakuudettomia velkoja muutetaan osakkeiksi ehdotuksen mukaan, vanhoille omistajille jäisi 46,9 prosenttia yhtiön omistuksesta.

Velkojat voivat lisäksi muuttaa jäljelle jäävän velkansa viiden vuoden kuluttua kerralla erääntyväksi joukkovelkakirjalainaksi, jonka vakuudeksi ne saavat Stockmannin Lindex-omistuksen. Tarjous on houkutteleva, koska tavaratalojen myynnin jälkeen Lindex on tavarataloyhtiön selvästi arvokkain osa.

Stockmannin yrityssaneerauksen selvittäjän asianajaja Jyrki Tähtisen mukaan velkakirjatarjouksen tavoitteena on, että yritys pääsisi irtautumaan saneerausohjelmasta ennen sen virallista määräaikaa eli kahdeksaa vuotta.

”Tämän suuruisia pörssiyhtiöitä ei ole luotu olemaan vuosikausia saneerausmenettelyssä. Nämä uudet velat eivät olisi enää saneerausvelkaa, joten on mahdollista että jo varhaisessa vaiheessa saneerausvelan määrä pienenisi huomattavasti. Tällaisen elementin käyttäminen on nähdäkseni uusi ja kaikkia hyödyttävä innovaatio suomalaisessa yrityssaneerauskäytännössä”, Tähtinen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Suunnitelmissa on myös yhtiön kahden osakesarjan yhdistäminen.

Stockmann on viime vuosina rahoittanut toimintaansa myös erittäin korkeakorkoisella omaksi pääomaksi luettavalla hybridivelalla. Siitä puolet leikataan saneerauksessa ja loppu muutetaan yhtiön B-sarjan osakkeiksi. Vakuudettomat velkojat saavat Stockmannin omistuksesta 16,1 prosenttia ja hybridivelkojat, joista osa on yhtiön nykyisiä omistajia, saavat 37 prosenttia.

Vakuudettomasta velasta 20 prosenttia leikataan tai velkojilla on mahdollisuus muuttaa tämä osa yhtiön omistukseksi.

Tähtinen jätti maanantaiaamuna Helsingin käräjäoikeudelle yhtiön saneerauksen ohjelmaehdotuksen. Ehdotuksessa käydään läpi muun muassa yhtiön kaikki omaisuuserät ja velat ja kerrotaan minkälaisilla velka- ja muilla järjestelyillä yrityksen on mahdollista jatkaa toimintaansa.

Selvittäjä uskoo, että yhtiöllä on mahdollisuus jatkaa kannattavaa liiketoimintaa. Lindex säilyy suunnitelman mukaan osana Stockmannia ainakin toistaiseksi. Stockmann tarvitsee hyvää tulosta tekevän Lindexin kassavirtoja selvitäkseen velkojen maksuohjelmista. Nyt se siis kiinnitetään myös yhtiön velkojen vakuudeksi.

Saneerausohjelma kestää kahdeksan vuotta ja sinä aikana yhtiön pitäisi maksaa se osa velkaa, jota ei ole hoidettu tavaratalojen myynnistä saatavilla tuloilla tai muutettu yhtiön osakkeiksi.

”Yrityssaneeraukseen hakeutuminen on ollut yhtiön omistajilta, hallitukselta ja johdolta vastuullista toimintaa, joka yhdessä jo tehtyjen toimenpiteiden, kuten kustannustason sopeuttamisen, strategian uudistamisen, prosessien järkeistämisen ja monien muiden operatiivisten toimien kanssa varmistaa Stockmannin tulevaisuuden edelläkävijänä muodin, kodin ja kauneuden saralla”, Stockmannin toimitusjohtaja Jari Latvanen sanoo tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan henkilöstön vähentämistä ei kuulu suunnitelmiin. Stockmann on vienyt läpi rajuja säästöohjelmia useita kertoja viime vuosina.

Stockmann hakeutui yrityssaneeraukseen huhtikuun alussa. Koronaepidemia oli vienyt tavarataloista asiakkaat. Se oli jo ennestään talousvaikeuksissa olevalla yhtiölle viimeinen pisara. Stockmann oli maaliskuun lopussa lähes maksukyvytön.

Toimitusjohtaja Latvanen ja hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia vakuuttivat maanantaina, että yhtiön liiketoiminnan perusta on kunnossa, kunhan koronaepidemiasta päätään. Stockmannin avasi uuden verkkokaupan lokakuussa ja panostaa nyt ennen kaikkea kanta-asiakkaisiin eli aiempaa suppeampaan asiakaskohderyhmään.

Saneerausmenettely on yritykselle tapa suojautua velkojilta, kunnes saneerauksen selvittäjä on saanut yhdessä velkojien kanssa setvittyä, onko yrityksen liiketoiminta elinkelpoinen ja onko jatkaminen velkojillekin edullisempi vaihtoehto kuin konkurssi.

Kun käräjäoikeus 8. huhtikuuta määräsi saneerauksen alkavaksi, yhtiössä astui voimaan perintäkielto. Sen jälkeen velkojat eivät ole voineet periä velkojaan tai hakea yhtiötä konkurssiin ennen saneerausta syntyneistä veloista.

Marraskuussa selvittäjä, Stockmann ja muut velkojat yksinkertaistivat palettia hieman maksamalla noin 400 pienvelkojalle niiden alle 5 000 euron saatavia yhteensä 700 000 eurolla.

Yhteensä saneerauksen kohteena on lähes 737 miljoonaan euron edestä velkoja. Suuri osa näistä veloista olisi erääntynyt tänä ja ensi vuonna.

Vakuudellisista veloista lähes 200 miljoonaa euroa on pankkilainoja, 250 miljoonaa euroa joukkovelkakirjalainoja ja lisäksi joitain pankkien kanssa tehtyjä johdannaissopimuksia.

Näiden velkojen ja sitoumusten vakuutena ovat olleet Helsingin, Tallinnan ja Riian tavaratalokiinteistöt.

Lyhytaikaisia yritystodistusvelkoja Stockmannilla on 53 miljoonaa euroa ja vakuudetonta velkaa yhteensä 196 miljoonaa euroa.

Stockmann on ottanut lisäksi 108 miljoonaa euroa korkeakorkoista niin sanottua hybridilainaa, joka luetaan sen omaksi pääomaksi. Osan siitä ovat merkinneet yhtiön suurimmat omistajat.

Saneerausohjelman kohtalosta äänestävät velkojat. Käräjäoikeus päättää ohjelman hyväksymisestä äänestyksen tuloksen perusteella todennäköisesti joskus helmikuussa.

Käytännössä hyväksyntä on varmistettu etukäteen ja velkojat ovat olleet mukana kaikissa ratkaisuissa. Tärkeimmät velkojat kutsuttiin jo huhtikuussa velkojatoimikuntaan. Stockmannin tiedotteen mukaan yli 60 prosenttia velkojien edustamista äänistä kannattaa saneerausta.

Myös omistajat ovat olleet neuvotteluissa edustettuina koko ajan.

Saneerauksessa velkojien ja omistajien edut ovat vastakkain. Velkojen leikkaaminen kasvattaa yhtiön arvoa. Velkojen muuttaminen osakkeiksi taas laimentaa vanhojen omistajien omistusta. Konkurssissa koko omistus olisi toisaalta muuttunut arvottomaksi.

Saneerausohjelma voidaan hyväksyä, vaikka kaikki velkojat tai edes enemmistö ei sitä kannattaisi.

Jo elokuussa valmistui Tähtisen laatima saneerauksen perusselvitys, jossa on käyty läpi liiketoiminnan jatkamisen edellytyksiä ja Stockmannin ongelmien syitä. Siinä Tähtinen toteaa, että Stockmannin saneeraus on toteutettavissa, mutta velkoja jouduttaneen leikkaamaan.

Oikaisu 14.12. klo 9.25: Täsmennetty tietoja velkamääristä.

Stockmannin tavaratalo Helsingin Aleksanterinkadulla levittäytyy kokonaisen korttelin alueelle.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat