EKP suosittaa myös vakavaraisia ja voitollisia pankkeja maksamaan vain leikatut osingot - Talous | HS.fi

EKP suosittaa myös vakavaraisia ja voitollisia pankkeja maksamaan vain leikatut osingot

Euroopan keskuspankin suositus on euroalueen pankeille käytännössä määräys.

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde aloitti tehtävässä marraskuussa 2019 eli vain muutamaa kuukautta ennen kuin koronakriisi iski euroalueen talouteen.­

16.12.2020 12:18

Euroopan keskuspankki (EKP) julkisti tiistai-iltana suosituksensa pankkien osingonmaksusta.

EKP:n suosituksen mukaan pankkien ei yleisesti pitäisi maksaa osinkoja ennen ensi vuoden syyskuun loppua. Vain vakavaraiset ja voitolliset pankit voisivat maksaa osinkoja, mutta niiden määrä ei saisi ylittää 15 prosenttia vuosina 2019–2020 kertyneestä voitosta.

Keskuspankin tavoitteena on varmistaa, että pankeilla on riittävästi pääomaa pandemian aiheuttamien luottotappioiden kattamiseen. Osinko tarkoittaa osakkeenomistajille kuuluvaa voitto-osuutta, josta päättää yhtiökokous.

EKP on tänä vuonna jo useampaan kertaan antanut suosituksia pankkien osinkojen maksamisen viivästämisestä. Maaliskuussa EKP suositti, että osingonmaksua lykätään lokakuulle. Kaikki pankit noudattivat suositusta.

Euroalueen pankkeja valvovan EKP:n suositus on käytännössä sama kuin määräys.

Heinäkuussa keskuspankki suositti lykkäämään maksuja ensi vuoden puolelle. Suosituksilla on ollut vaikutuksia myös suomalaispankeille. Nordea ja OP kertoivat alkusyksyllä lykkäävänsä osinkojen ja osuuspankkien voitonjaon maksuja ensi vuodelle.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat