Metsä Groupin biotuotetehdas Kemissä sai ympäristöluvan – kyseessä olisi 1,5 miljardin euron investointi - Talous | HS.fi

Metsä Groupin biotuotetehdas Kemissä sai ympäristöluvan – kyseessä olisi 1,5 miljardin euron investointi

Tehtaan rakentaminen kestää noin kaksi ja puoli vuotta.

Metsä Groupin biotuotetehdas Kemissä sai ympäristöluvan.­

18.12.2020 8:26 | Päivitetty 18.12.2020 9:02

Metsä Fibre on saanut ympäristö- ja vesitalousluvan Kemin biotuotetehtaalle. Luvituksen on myöntänyt Pohjois-Suomen aluehallintovirasto.

Metsä Groupiin kuuluva yhtiö on suunnitellut alueelle 1,5 miljardin euron investointia. Metsä Fibre kertoo, että päätösvalmius tehtaan investoinnista voidaan saavuttaa alkuvuonna 2021. Yhtiö kertoo seuraavaksi analysoivansa ympäristölupaa tarkemmin.

Tehtaan rakentaminen kestäisi noin kaksi ja puoli vuotta. Se tuottaisi valmistuttuaan 1,5 miljoonaa tonnia sellua ja muita biotuotteita.

Toteutuessaan biotuotetehtaasta tulisi yksi Euroopan suurimmista. Se työllistäisi lähes 3 000 ihmistä.

Metsä Group korvaisi tehtaalla nykyisen sellutehtaansa Kemissä. Sen sijaan yhtiön kartonkitehdas jatkaisi edelleen. Metsä Group kertoi suunnitelmistaan ensimmäisen kerran keväällä 2019.

Ympäristölupien saamisessa kestää tyypillisesti kauan. Viime vuonna Metsä Group kertoi tekevänsä investointipäätöksen aikaisintaan kesällä 2020, mutta ympäristölupa on yksi päätökseen keskeisesti vaikuttavista tekijöistä.

Tehtaan jätevedet johdettaisiin Kemin edustan merialueelle eli samaan paikkaan kuin nykyisen sellutehtaankin.

Aluehallintovirasto toteaa tiedotteessaan, että uuden tehtaan päästöt ja päästöjen vaikutukset merialueella olisivat ”pääosin samaa suuruusluokkaa” kuin nykyisen sellutehtaan.

Kuitenkin sulfaatti-, AOX- ja metallipäästöt kasvaisivat nykytilanteesta. Lisäksi uudelta tehtaalta johdettaisiin ilmaan enemmän hiukkas-, typenoksidi- ja rikkidioksidipäästöjä.

Aluehallintovirasto rajoitti hiukkasten ja haisevien rikkiyhdisteiden päästöjä enemmän kuin Metsä Fibre lupahakemuksessaan esitti.

”Lupamääräysten mukaan toimittaessa ilmaan johdettavien päästöjen vaikutus Kemin ilmanlaatuun jää vähäiseksi”, virasto lupaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat