Suomalaiset löysivät tulonhankkimisvähennyksen – menojaan vähentäneiden määrä kasvoi yli 20 prosenttia - Talous | HS.fi

Suomalaiset löysivät tulonhankkimisvähennyksen – menojaan vähentäneiden määrä kasvoi yli 20 prosenttia

Eniten ilmoittaminen lisääntyi naisten ja yli 50 000 euroa tienanneiden keskuudessa.

Yksi tulonhankkimisvähennyksistä on työhuonevähennys, jonka myös etätyöläinen voi saada.­

18.12.2020 9:21

Suomalaiset tekivät viime vuonna tulonhankkimisvähennyksiä yli 20 prosenttia edellisvuotta enemmän, selviää Verohallinnon perjantaina julkaisemasta tuloverotilastosta. Vähennyksiä tehneiden ihmisten määrä kasvoi lähes yhtä paljon.

Kasvu on suurta. Edellisvuosina vähennetty euromäärä on kasvanut 0–10 prosenttia, ja vuonna 2018 vähennyksestä ilmoittaneiden määrä jopa laski.

Tulonhankkimisvähennyksellä tarkoitetaan sitä, että palkansaaja voi vähentää verotuksestaan kuluja, joita palkkatulojen hankkiminen aiheuttaa. Tällaisia tulonhankkimismenoja voivat olla esimerkiksi työhuoneen käyttö tai työkalujen ja ammattikirjallisuuden hankkiminen.

Verohallinnon ekonomisti Aki Savolainen selittää kasvua sillä, että työpäiviä tehdään enemmän kotona. Kasvu painottuu ennen kaikkea suurituloisiin.

”Asiaa selittänee se, että hyväpalkkaisten toimihenkilöiden ja asiantuntijoiden on helpompi tehdä etätöitä kuin monen pienipalkkaisen”, Savolainen sanoo tiedotteessa.

Tänään julkaistut tilastot koskevat vuotta 2019. Tulonhankkimisvähennysten voi ennakoida kasvavan tänäkin vuonna, sillä moni suomalainen on tehnyt koronavirusepidemian vuoksi etätöitä.

Yhteensä vuonna 2019 tulonhankkimismenoja vähensi 176 000 suomalaista, kun edellisvuonna vähentäneitä oli 144 000. Eniten ilmoittaminen lisääntyi naisten ja yli 50 000 euroa tienanneiden keskuudessa.

Viime vuonna kaikkien palkansaajien verotuksesta vähennettiin automaattisesti 750 euroa tulonhankkimismenoina. Vähennyksiä sai siis vain, jos tuo määrä ylittyi.

Savolaisen mukaan summa ei ylity, jos kotona tehdään alle 50 prosenttia työpäivistä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat