Verottajan laajat tilastot julki: Suomen suurituloisimmat asuvat Espoon Westendissä – HS:n laskuri kertoo, kuulutko asuin­alueesi pieni- vai suuri­tuloisiin - Talous | HS.fi

Verottajan laajat tilastot julki: Suomen suurituloisimmat asuvat Espoon Westendissä – HS:n laskuri kertoo, kuulutko asuin­alueesi pieni- vai suuri­tuloisiin

Espoon Westend on verottajan perjantaina julkaisemien tietojen mukaan Suomen hyvätuloisin asuinalue, mutta alueella 52 vuotta asunut Olli Sarvanta ei pidä aluetta ”kovin erityisenä”. HS:n laskuri kertoo tarkasti, millainen tulotasosi on naapureihesi verrattuna.

Espoon Westend on Suomen hyvätuloisin asuinalue, mutta alueella 52 vuotta asunut Olli Sarvanta ei pidä aluetta kovin erityisenä. ”Westend on kiva rauhallinen pientaloalue, mutta pitkin Espoon rannikkoa on yhtä kivoja paikkoja, yhtä kivoja taloja, isompia tontteja. Westendin suurin plussa on sijainti ja hyvät yhteydet. Kymmenen minuuttia omalla autolla Stokkan kellariin Helsinkiin”, Sarvanta sanoo. Kuvassa myös Mio-koira.­

18.12.2020 9:25 | Päivitetty 18.12.2020 17:28

Espoon Westend on jälleen Suomen hyvätuloisin asuinalue.

Verottaja julkaisi perjantaina toista kertaa historiassa tietoa postinumerokohtaisista tulo- ja verotiedoista. Tiedot ovat tarkkoja, sillä ne on poimittu suoraan suomalaisten verotiedoista.

Espoon Westendissä postinumeroalueella 02160 on Suomen suurituloisimmat asukkaat, jos alueita verrataan asukkaiden ansio- ja pääomatulojen yhteenlasketulla mediaanilla. Mediaani kuvaa joukon keskimmäistä eli esimerkiksi alueella Westendin asuu suurin piirtein yhtä monta ihmistä, jotka tienaavat mediaanituloista vähemmän ja mediaanituloista enemmän.

Westendin asukkaiden yhteenlaskettujen veronalaisten tulojen mediaani oli vuonna 2019 lähes 49 000 euroa. Koko Suomen vastaava luku oli noin 25 300 euroa. Westendin asukkaiden tulot ovat siis miltei kaksinkertaiset keskimääräisen suomalaisen tuloihin nähden.

Vuonna 2018 suurituloisimman alueen titteliä kantanut Kirkkonummen Sundsberg oli vuonna 2019 tulolistan kakkonen. Sundsbergin postinumeroalueen 02450 asukkaiden yhteenlasketut mediaanitulot olivat vuosi sitten 46 600 euroa. Kolmospaikkaa piti viime vuoden tapaan Espoon Friisilä (02240).

Westendiä voi pitää Suomen hyvätuloisimpana alueena myös siksi, että siellä asuvat myös hyvätuloisimmat hyvätuloiset. Tätä voi tarkastella vertaamalla kunkin alueen korkeimpaan tuloluokkaan kuuluvien asukkaiden tuloja.

Westendin hyvätuloisimpaan kymmeneen prosenttiin yltää, jos tulot ylittivät vuonna 186 900 euroa. Vuotta aiemmin Westendin kaikkeen hyvätuloisimpaan joukkoon ylsi 184 700 euron ylittävillä tuloilla.

Toiseksi hyvätuloisimmat hyvätuloiset asuvat Helsingin Kuusisaari-Lehtisaaren postinumeroalueella 00340, jossa tuloraja oli 165 800 euroa. Kolmantena tässä vertailussa olivat Helsingin Kaartinkaupungin (00130) asukkaat. Siellä hyvätuloisimpaan joukkoon ylsi noin 163 300 euron vuosituloilla. Kaartinkaupungissa kyseinen tuloraja nousi vuoteen 2018 verrattuna yli 10 000 eurolla.

Mutta millaista elämä Westendissä on? Ainakin perjantaina, joulukuisessa vesisateessa hyvin, hyvin märkää.

”En ole koskaan pitänyt Westendiä mitenkään niin kovin erikoisena alueena”, sanoo Mio-koiraa ulkoiluttanut Olli Sarvanta. Sarvanta tietää, mistä puhuu, sillä hän on asunut alueella 52 vuotta.

”Westend on kiva rauhallinen pientaloalue, mutta pitkin Espoon rannikkoa on yhtä kivoja paikkoja, yhtä kivoja taloja, isompia tontteja. Westendin suurin plussa on sijainti ja hyvät yhteydet. Kymmenen minuuttia omalla autolla Stokkan kellariin Helsinkiin”, Sarvanta sanoo.

”Nyt tästä on tulossa sokeripalarannikko, kun rakennetaan valkoisia harkkolaatikoita isoilla ikkunoilla.”

Myös Suomen pienituloisin alue löytyy Espoosta. Otaniemen asukkaiden tulojen mediaani oli vuonna 2019 noin 12 200 euroa, siis noin neljännes Westendin asukkaiden tuloista. Mukana vertailussa ovat vain alueet, joilla oli vuonna 2019 vähintään 500 veronalaisia tuloja saanutta.

Otaniemen pieniä tuloja selittää alueen opiskelijavaltaisuus. Alueen asukkaiden keski-ikä vuonna 2018 oli 27 vuotta, kun Westendissä asukkaiden keski-ikä oli 42 vuotta. Suomessa ihmisten tulot ovat suurimmillaan usein juuri neljänkymmenen ikävuoden hujakoilla.

Verottajan tulotiedot tarjoavat myös laajempaa tietoa pääkaupunkiseudun tulokehityksestä. Kun tuloja tarkastelee kartalla, huomaa että etenkin pääkaupunkiseudun itäisten ja koillisten postinumeroalueiden asukkaiden tulotaso on selvästi muuta pääkaupunkiseutua matalampi.

Poikkeuksen tekevät Tammisalo, Östersundom, Santahamina ja Jollas. Etenkin Tammisalon asukkaiden tulotaso on pääkaupunkiseudun korkeimpia.

Verottajan tietokannan tiedot ovat varsin tuoreita, sillä ne ulottuvat ainoastaan vuoteen 2014. Vuoden 2014 jälkeen suomalaisten mediaanitulo on noussut 23 260 eurosta 25 300 euroon vuonna 2019. Jos tarkastelee vain palkansaajia eli aktiivisesti työelämässä työntekijän asemassa olevia vastaavat tulot ovat nousseet 34 900 eurosta 37 500 euroon.

Suurituloisimmalla kansanosalla tulokehitys on ollut tätä nopeampaa. Kaikkien suomalaisten hyvätuloisimpaan kymmeneen prosenttiin kuuluvien tulojen alaraja on noussut vuosina 2014–2019 noin 54 300 eurosta 59 200 euroon. Palkansaajilla vastaava tuloraja on noussut 65 600 eurosta 71 300 euroon.

Hyvätuloisimpaan kymmeneen prosenttiin kuuluvien tulojen alaraja tarkoittaa summaa, jota enemmän on ansaittava yltääkseen hyvätuloisimpaan ryhmään.

Kaikkein pienituloisimpien tulokehitys on ollut Suomessa todella hidasta. Esimerkiksi palkansaajien pienituloisimpaan neljännekseen kuuluvien tulot ovat nousseet vuosina 2014–2019 noin 26 200 eurosta 27 900 euroon.

Verottajan mukaan pienituloisilla ansiotuloissa korostuvat eläkkeet ja muut ansiotulot. Palkkatulot muodostavat yli puolet tuloluokan kokonaistuloista vasta, kun henkilöt tienaavat yli 30 000 euroa vuodessa, verottaja kertoo.

Verottajan mukaan henkilöasiakkaiden veronalaiset tulot kasvoivat viime vuonna 2,8 prosentti vuodesta 2018. Veronalaisia tuloja saaneiden lukumäärä pysyi käytännössä edellisvuoden tasolla.

Ansiotulot kasvoivat 3,2 prosenttia ja veronalaiset pääomatulot laskivat 2 prosenttia.

Espoon Otaniemessä asuvien mediaanitulot olivat verottajan tilastojen tietojen mukaan pienimmät vuonna 2019. Taustalla näkyvässä Westendissä asuvien tulot olivat puolestaan suurimmat.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat