Tänä vuonna paketista voi paljastua älykello, palapeli tai lihas­huoltovasara – Poikkeusvuosi näkyy hittilahjoissa, mutta tutut suosikitkin pitävät pintansa - Talous | HS.fi

Tänä vuonna paketista voi paljastua älykello, palapeli tai lihas­huoltovasara – Poikkeusvuosi näkyy hittilahjoissa, mutta tutut suosikitkin pitävät pintansa

Legot, sähköhammasharjat ja puhelimet ovat säilyttäneet paikkansa joululahjalistoilla. Joukkoon on kuitenkin tänä vuonna noussut myös harvinaisempia trendituotteita, joista moni liittyy kotona vietetyn ajan kasvuun.

Lelukauppa käy joulun alla 5–6 kertaa vilkkaampana kuin muina vuodenaikoina, kertoo Verkkokauppa.comin Seppo Niemelä.­

22.12.2020 2:00 | Päivitetty 22.12.2020 10:57

Tänä jouluna kauppojen suosituimpien joululahjojen tittelistä kilpailevat vanhat suosikkituotteet, kuten legot ja pelikonsolit, mutta myös vuodelle 2020 omintakeisemmat hitit, kuten palapelit sekä terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät tuotteet.

Eniten joulun alla on kiihtynyt lelukauppa. Varsinaisia yllätyksiä siinä ei tänä vuonna ole näkynyt, kertoo markkinointi- ja viestintäjohtaja Seppo Niemelä Verkkokauppa.comista.

Vanhat suosikit, kuten legot, pitävät pintansa joulusta toiseen, ja ennusteet muistakin hittituotteista ovat tänä vuonna osuneet kohdilleen.

”Tuossa näyttäisi olevan jo aika vähissä interaktiivinen Baby Yoda”, Niemelä kertoo.

Tähtien sodasta tuttu hahmo ei ole ainoa interaktiivinen lelu, joka on ollut suosittu tänä jouluna. Niemelän mukaan toinen joulun hittilelu on interaktiivinen ilmapallokoira, jonka HS:n lelutestiraati tuomitsi hiljattain ”täysin turhakkeeksi”.

Lue lisää: HS testasi joulun hittilelut – Joukosta löytyi monta hyvää lahjavinkkiä ja yksi ”täysi turhake”

Lautapelit ja palapelit ovat kasvattaneet tänä vuonna suosiotaan joulun ulkopuolellakin. Erityisesti joulun alla niiden myynti Verkkokauppa.comissa on kuitenkin tuplaantunut, palapelien osalta jopa moninkertaistunut, viime vuoteen nähden.

”Pelaamiseen liittyvät tuotteet ovat jo ennen joulusesonkia olleet nosteessa, kun kotona on vietetty paljon aikaa. Kaikki siihen liittyvä, mikä parantaa viihtyvyyttä kotona, on ollut nousussa”, kertoo Niemelä.

Suosittujen pelikonsolien osalta kysyntä ylittää tällä hetkellä tarjonnan huomattavasti. Koronapandemia on johtanut maailmanlaajuisiin haasteisiin tiettyjen komponenttien saatavuudessa, jonka vuoksi konsolit ovat kohdanneet mittavia toimitusvaikeuksia.

”Käytännössä tämän vuoden uutuuskonsolit on myyty jo ajat sitten”, kertoo Niemelä.

Lue lisää: Uuden Playstation-pelikonsolin myynti alkaa Suomessa huomenna, mutta moni joutuu odottamaan laitetta joulun yli – ”Myymme niukkuutta”, sanovat myyjät

Myös Gigantin myyntijohtaja Niko Sandström kertoo, että pelaamiseen liittyvät tuotteet, kuten näppäimistöt, hiiret ja pelikuulokkeet ovat olleet tänä vuonna kysyttyjä.

”Uusia konsoleita, jos niitä olisi olemassa, olisi myyty huikeat määrät”, Sandström sanoo.

Kotona vietetty aika näkyy myös ruoanlaittoon liittyvien tuotteiden suosion kasvussa, arvelee Niemelä. Huippusuositun kiertoilmakypsentimen ja leipomisharrastuksen suosiosta kysytyksi nousseiden yleiskoneiden lisäksi harvinaisempiakin tuotteita on tänä vuonna päätynyt pukin konttiin.

”Aikaisemmin sai olla aikamoinen hifistelijä, että osti pizzauunin kotiin. Tänä vuonna ne ovat lyöneet läpi laajemmin”, kertoo Niemelä.

”Se on yksi sellainen tuote, joka jää historiaan koronavuoden nostamana tuotteena.”

Uusien suosikkituotteiden lisäksi myös tavat tehdä ostoksia ovat kokeneet muutoksen.

Niemelän mukaan verkkokaupan osuus kaikesta myynnistä on ollut jo pitkään kasvussa, mutta tänä vuonna kasvu on kiihtynyt huomattavasti.

”Sitä mukaa kun koronarajoitukset ovat kiristyneet ja tilanne heikentynyt, ihmiset ovat halunneet suosia verkko-ostamista. Puhutaan parin kolmen vuoden loikasta, mitä tämä koronatilanne on tuonut.”

Myös Gigantin Sandström kertoo, että verkkokauppa on odotetusti kasvanut, vaikka täysin jouluostosten teko ei olekaan siirtynyt verkkoon.

”Netin osuus on tänä vuonna kasvanut reilusti, mutta kyllä myymälöissäkin on hyvin ollut porukkaa liikkeellä.”

Suuri osa joulun suosikkilahjoista on Gigantissakin poikkeuksellisesta vuodesta huolimatta ollut varsin perinteisiä. Puhelimet ja niihin liittyvät tuotteet kuten langattomat kuulokkeet ovat pitäneet pintansa lahjalistojen kärjessä.

Myös muita tuotteita on kuitenkin noussut ostetuimpien tuotteiden joukkoon. Erityisesti terveyteen liittyvien tuotteiden kysyntä on kasvanut. Sandström kertoo esimerkiksi hengitys­harjoituslaitteiden ja lihashuoltovasaroiden myynnin kasvaneen.

”Luulen, että ihmiset kiinnittävät entistä enemmän terveyteen ja omaan hyvinvointiinsa huomiota. Varsinkin kun nyt ollaan kotona paljon”, arvelee Sandström.

”Älykelloja myydään todella paljon kaikenlaisia malleja. Ihmisiä selkeästi kiinnostaa harjoittelu ja itsensä seuraaminen.”

Kotona vietetty aika heijastellee myös sisustustuotteiden myyntiin. Sandström kertoo, että älyvalaistuksen myynti on joulun alla kasvanut ja niitä on ostettu lahjoiksi. Yleisiä älyvaloja ovat lamput, joita voi ohjata kännykällä tai muulla älylaitteella.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat