Brittiläisistä verkko­kaupoista tehdyistä ostoksista aletaan kantaa arvon­lisäveroa brexit-sopimuksesta huolimatta - Talous | HS.fi

Brittiläisistä verkko­kaupoista tehdyistä ostoksista aletaan kantaa arvon­lisäveroa brexit-sopimuksesta huolimatta

Arvonlisäveroa pitää maksaa tammikuun alusta alkaen ostoksista, joiden arvo on yli 22 euroa. Heinäkuusta lähtien arvonlisävero kannetaan kaikista ostoksista.

Postipaketteja käsittelyssä Postin logistiikkakeskuksessa Vantaalla joulukuussa 2019.­

27.12.2020 12:25

Euroopan unionin ja Britannian neuvottelema kauppasopimus merkitsee muutoksia kuluttajien verkkokaupoista tekemiin ostoksiin.

EU ja Britannia sopivat jouluaattona, että tavarakauppaan ei tule tulleja eikä sitä rajoiteta kiintiöillä, mikä koskee myös ostoksia verkkokaupoista.

”Vuodenvaihteesta lähtien enintään 22 euron arvoisesta brittiläisestä verkkokaupasta ostetusta tavarasta ei tarvitse maksaa tullia eikä arvonlisäveroa. Jos ostoksen arvo on yli 22 euroa, siitä pitää tehdä tulli-ilmoitus ja maksaa Suomen 24 prosentin arvonlisävero”, sanoo Tullin ulkomaankauppa- ja verotusosaston päällikkö Jarkko Saksa.

Verkkokaupassa tulli-ilmoituksen yli 22 euron tavaran tuonnista EU:n ulkopuolelta tekee yleensä ostaja. Ilmoituksen voi tehdä maksuttomasti Tullin verkkopalvelussa.

Toinen vaihtoehto on, että kuluttaja antaa tulli-ilmoituksen tekemisen tavaran Suomeen kuljettavan tehtäväksi, jolloin siitä peritään ylimääräinen maksu.

”Heinäkuun alusta lähtien kaikista brittiläisistä verkkokaupoista niin kuin muistakin EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista ostettavista tavaroista täytyy maksaa Suomen arvonlisävero. Myös siis alle 22 euron lähetyksistä”, Saksa sanoo.

Ennen sopimusta Tulli arvioi, että brittiläisten verkkokauppojen ostosten tullaus lisää niiden hintaa noin 30 prosenttia, jos ostohinnan lisäksi otetaan huomioon kuljetuskustannukset, tullimaksut ja arvonlisävero.

Saksa painottaa, että brittiläiset verkkokaupat ovat vuodenvaihteessa lähtien tullimaksuissa samassa asemassa kuin esimerkiksi aasialaiset verkkokaupat, joista suomalaiset tekevät verraten paljon ostoksia. Tullia ei kuitenkaan kanneta saavutetun neuvottelutuloksen takia.

”Jos EU:n ulkopuolelta ostettavan tavaran arvo on yli 150 euroa, siitä pitää aina maksaa tullimaksu, joka vaihtelee nimikkeiden mukaan. Nimikkeitä on yli 20 000. Keskimäärin tullimaksut ovat karkeasti laskettuna 2–3 prosenttia prosenttia tavaran arvosta, mutta ne voivat olla huomattavasti suurempia esimerkiksi vaatteissa”, Saksa sanoo.

Loppujen lopuksi ratkaisevaa tullimaksujen ja arvonlisäveron näkökulmasta on se, mistä valtiosta tilattu tavara Suomeen tulee.

Vaikka myyjä olisi brittiläinen verkkokauppa, mutta tavara toimitetaan Suomeen sen EU:n jäsenvaltiosta sijaitsevasta varastosta, tullimaksuja tai arvonlisäveroa ei kanneta. Saksan mukaan brittiläiset verkkokaupat ovat jo siirtäneet varastojaan EU:n jäsenvaltioihin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat