Huolet Kiinan valtion Alibabaan ja Ant Groupiin kohdistuneista voimakeinoista ovat painaneet suurten kiinalaisten teknologiayhtiöiden osakekursseja - Talous | HS.fi

Huolet Kiinan valtion Alibabaan ja Ant Groupiin kohdistuneista voimakeinoista ovat painaneet suurten kiinalaisten teknologiayhtiöiden osakekursseja

Suurten internetyhtiöiden kurssit laskivat voimakkaasti kilpailuviranomaisten käynnistettyä tutkinnan Alibabassa torstaina.

Alibaba Groupin ja Ant Groupin perustajaosakas Jack Ma on noussut Kiinan viranomaisten ja suurten teknologiayhtiöiden välisten jännitteiden symboliksi.­

29.12.2020 10:58

Ensin Kiinan viranomaiset estivät miljardööri Jack Man hallitseman maksuyhtiö Ant Groupin jättilistautumisen pörssiin.

Viime viikolla viranomaiset ilmoittivat aloittaneensa kilpailuoikeudelliset tutkimukset Jack Man perustamassa Alibaba-markkinapaikkayhtiössä, koska yhtiön epäiltiin syyllistyneen määräävän markkina-aseman väärinkäyttöön.

Nämä molemmat toimet on tulkittu laajalti merkeiksi kurinpalautuksesta, jolla Kiinan kommunistinen puolue ja valtiojohto laittaa isoja teknologiayhtiöitä kuriin Kiinassa.

Erityisesti suorapuheinen Jack Ma ja hänen yhtiönsä ovat saaneet kokea Kiinan valtiojohdon voiman.

Sijoittajien reaktio viime torstaina ilmoitettuun kilpailuviranomaisten tutkintaan oli nopea.

Uutistoimisto Bloomberg laski, että Alibaban ja sen kolmen suurimman kilpakumppanin – Tencentin, ruokalähettijätti Meituanin ja verkkokauppa JD.comin markkina-arvot hupenivat kahden pörssipäivän aikana lähes 200 miljardia dollaria Hongkongin pörsseissä.

Maanantaina Alibaban kurssi heikkeni kahdeksan prosenttia, ja Tencentin ja Meituanin kurssi laskivat molemmat yli kuusi prosenttia.

Sijoittajat olivat huolissaan siitä, että Kiinan kommunistinen puolue kiristää otettaan suurten internetissä toimivien kaupankäyntialustojen toiminnasta.

Tiistaina kurssilasku näytti pysähtyneen. Tencentin kurssi osoitti jopa pieniä elpymisen merkkejä sen kurssin ollessa runsaan kahden prosentin nousussa tiistaina aamupäivällä Suomen aikaa.

Kiinan keskuspankki määräsi sunnuntaina, että Ant Groupin täytyy palata takaisin juurilleen maksuyhtiöksi ja luopua monista finanssipalvelutoiminnoistaan, uutistoimistot kertoivat.

Ant Groupilla on ollut sen Kiinassa erittäin yleiseksi nousseen Alipay-maksusovelluksen ansiosta lupaavat liiketoimintanäkymät erilaisten taloudellisten oheispalveluiden kuten lainojen, vakuutusten ja varainhoitopalvelujen tarjoajana.

Kun yhtiö on pystynyt seuraamaan reaaliajassa kuluttajien ostokäyttäytymistä, se on saanut siitä kilpailuetua.

Nyt Ant Group joutuu järjestelemään toimintaansa ja yhtiörakennettaan uusiksi niin, että se täyttää pankeilta ja finanssiyhtiöiltä edellyttävät ehdot.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat