SKVL: Asuntokauppa kävi vilkkaana koronavuonna, ”Nurmijärvi-ilmiön” ennustetaan kasvavan tämän vuoden aikana - Talous | HS.fi

SKVL: Asuntokauppa kävi vilkkaana koronavuonna, ”Nurmijärvi-ilmiön” ennustetaan kasvavan tämän vuoden aikana

Vuosi 2020 oli ennätyksellisen vilkas asuntokauppavuosi. Suomen Kiinteistövälittäjät ennustavat kaupanteon jatkuvan vilkkaana.

Kiinteistövälittäjien mukaan kysyntä Nurmijärvellä on ollut vilkasta. Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) kantoi lautaa talotyömaallaan Nurmijärven Lepsämässä 31. heinäkuuta 2020.­

4.1. 18:06

Vuosi 2020 oli ennätyksellisen vilkas asuntokauppavuosi, ja vuosi 2021 tuo vielä lisää kasvua vanhojen asuntojen kauppaan, ennustaa kiinteistöalan yrittäjien järjestö Suomen Kiinteistönvälittäjät ry eli SKVL.

Joulukuussa kova kysyntä isommista hyväkuntoisista asunnoista jatkui yhdistyksen mukaan poikkeuksellisen vahvana.

Kovin kysyntä on uudemmista omakotitaloista ja muista perheasunnoista kautta maan, SKVL kertoo tiedotteessaan.

”Koronan vaikutus oli aika lailla päinvastainen kuin moni odotti”, SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg kommentoi kiinteistökaupan kasvua HS:lle.

”Ihmiset hakevat nyt asuntoja muualtakin kuin ydinkeskustasta. Osin pakon edestä, mutta sitä on odotettukin.”

SKVL:n ennuste perustuu sen tuoreimpaan lähes 1 600 kiinteistövälittäjälle tehtyyn jäsenkyselyyn. Viimeiset vastaukset tulivat Mannerbergin mukaan joulun jälkeen.

”Tämä antaa ihan viimeisimmän tiedon mitä kentällä tapahtuu.”

Pääkaupunkiseudun kehyskunnissa kysyntä on SKVL:n kyselyn mukaan vahvistunut selvästi.

Kasvava muuttoliike kehyskuntiin eli niin sanottu Nurmijärvi-ilmiö on SKVL:n mukaan jo totta.

”Eniten kysyntää olisi uudemmista hyväkuntoisista omakoti-, pari- ja rivitaloista. Erityisesti noin 50 kilometrin säteellä Helsingistä on selvää vahvistumista kysynnässä, ja ostajat ovat halukkaita suuntaamaan ulospäin edullisempien hintojen ja isompien asuntojen perässä. Porvoo, Mäntsälä, Nurmijärvi, Vihti, Inkoo ja Lohja. Kaupankäynnin ainoa este on tällä hetkellä tarjonnan puute”, SKVL kertoo tiedotteessa.

SKVL ennustaa omakotitalokaupan sekä loma-asuntokaupan kasvavan 4–6 prosenttia alkuvuonna 2021.

Erityisesti loma-asuntokauppa käy poikkeuksellisen vilkkaasti talvikautenakin. Yhdistys ennustaa loma-asuntojen kaupan pysyvän vilkkaana myös vuonna 2021.

Vuonna 2020 SKVL:n jäsenyritysten kautta myytiin jopa yli 40 prosenttia enemmän mökkejä kuin edeltävinä vuosina.

Maalle muutto on nyt muutoinkin trendi, SKVL ennustaa. Järjestö kertoo saaneensa eri puolilta Suomea raportteja siitä, että yhä enemmän ollaan kiinnostuneita suuremmista asunnoista, joissa on omaa pihaa ja mahdollisuus etätyöhön.

Mannerbergin mukaan muuttoliike pieniin kuntiin on mahdollinen, kunhan palvelut ja liikenneyhteydet pelaavat.

”Nurmijärvi-ilmiöstähän puhuttiin jo kymmenen vuotta sitten, ja se mainittiin jo kevään kyselyissä. Välittäjät Nurmijärveltä raportoivat, että sielläkin on tosi vilkasta. Perheet menevät ulommas, että löytyy hyvää ostettavaa.”

”Sekä omakoti- että rivitalot ovat erittäin kysyttyjä erityisesti hintaluokassa alle 500 000 euroa. Espoossa ja Vantaalla on omakoti- ja rivitalojen kysyntä nostanut kauppamääriä merkittävästi.”

Vuokra-asuntojen kysynnän SKVL arvioi pysyvän ennallaan noin kolmen prosentin kasvuvauhdissa. Hyväkuntoisten vuokra-asuntojen tarjonta on suurempi kuin normaalitilanteessa.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolisessa Etelä-Suomessa Hangon suosio asuntojen ostokohteena jatkuu. Myös Raaseporin vetovoima on vahvistunut, SKVL arvioi.

Päijät-Hämeen alueella odotetaan voimakasta 5–6 prosentin vilkastumista markkinoissa.

Loma-asuntokaupassa ennustetaan jopa yli kymmenen prosentin kasvua Etelä-Suomessa 2021.

SKVL:n jäsenyritykset tekivät vuonna 2020 yli 32 000 asunto- ja kiinteistökauppaa. Näin yksityiset pankkeihin sitoutumattomat välitysliikkeet saivat SKVL:n mukaan jo yli 40 prosentin markkinaosuuden.

SKVL on Kiinteistönvälitysalan yrittäjien edunvalvontajärjestö. Sen verkosto koostuu 475 paikallisesta kiinteistönvälitystoimistosta ja lähes 1 600 paikallisesta välittäjästä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat