Tulli takavarikoi huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja vuosia sitten, ja pian valtio voisi tehdä niillä kymmenien miljoonien eurojen tilin - Talous | HS.fi

Tulli takavarikoi huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja vuosia sitten, ja pian valtio voisi tehdä niillä kymmenien miljoonien eurojen tilin

Suomi omistaa Tullin kautta niin paljon bitcoineja, että niiden realisoinnilla voitaisiin hankkia koronarokotteet yli neljälle miljoonalle suomalaiselle.

Kryptovaluutta Bitcoinin arvonnousu on kiihtynyt vuodenvaihteessa. Valuutta meni arvoltaan yli 30000 dollarin heti vuodenvaihteen jälkeen, ja sunnuntaiaamuna sen arvo nousi jo 34000 dollariin. Edellisen rajapyykin eli 20000 dollarin ylityksestä on vasta kaksi viikkoa.­

5.1. 17:45 | Päivitetty 8.1. 12:17

Kryptovaluutta bitcoinin arvo on noussut viime aikoina hurjaa vauhtia. Tiistaina 5. tammikuuta kello 16.30 yhden bitcoinin arvo oli 31 450 dollaria eli noin 25 720 euroa. Vielä joulukuun puolivälissä yhden bitcoinin laskennallinen arvo oli alle 20 000 dollaria.

Pian nopeasta arvonnoususta hyötyy myös Suomen valtio.

Suomen valtio omistaa Tullin huumetakavarikoiden ansiosta ainakin 1 981 bitcoinia. Niiden laskennallinen markkina-arvo oli tiistaina alkuillasta lähes 51 miljoonaa euroa.

”Tulli on keskustellut etenemistavoista valtiolle menetetyiksi tuomittujen virtuaalivaluuttojen osalta valtiovarainministeriön kanssa viime vuonna ja keskustelujen lopputuloksena Tulli realisoi virtuaalivaluutat. Parhaillaan Tulli valmistelee realisointimenettelyä yhteistyöviranomaisten kanssa ja tiedottaa siitä konkreettisen menettelyn täsmennyttyä”, kertoo Tullin talousjohtaja Pekka Pylkkänen HS:lle sähköpostitse.

”Realisoinnista saatavat rahat menevät Suomen valtiolle, ne eivät jää Tullille.”

Esimerkiksi Pfizerin rokote maksaa julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan 12 euroa annosta kohti. Jos Suomi onnistuisi hankkimaan bitcoinien realisoinnilla lähes 51 miljoonaa euroa, summalla saataisiin yksi annos rokotetta 4,2 miljoonalle suomalaiselle. Pfizerin rokote vaatii kaksi annosta.

HS kertoi noin kolme vuotta sitten, että Tullin hallussa olevat bitcoinit ovat pääosin peräisin huumekaupasta.

Yhteensä 1 666 bitcoinia on peräisin 10 vuoden ja kuuden kuukauden vankeusrangaistukseen törkeästä huumausainerikoksesta ja muista rikoksista tuomitulta mieheltä.

Tulli teki takavarikon kesäkuussa 2016, jolloin bitcoinin arvo oli noin 600 dollaria. Turun hovioikeus tuomitsi miehen menettämään rikoksen tuottaman hyödyn nimenomaan bitcoineina eikä euroina. Tämän takia valtio saa pitää bitcoinien kallistumisesta aiheutuvan arvonnousun.

Kyseisen bitcoinpotin arvo oli takavarikkohetkellä alle miljoonan. Nyt sen laskennallinen arvo on noussut vajaaseen 43 miljoonaan euroon.

Bitcoin on avoimeen lähdekoodiin perustuva, ilman maata tai keskuspankin tukea toimiva kryptovaluutta.

Bitcoineissa ei ole keskuspankin kaltaista valuutan liikkeellelaskijaa, vaan valuutan luominen on hajautettu tuhansille ”louhijoille”, joiden tietokoneet voivat laskentatehonsa avulla tehdä uusia bittikolikoita laskutoimituksia suorittamalla.

Muokkaus 8.1.2021 kello 12.17: Lisätty tieto, että Pfizerin rokote vaatii kaksi annosta.

Mikä bitcoin?

Vuonna 2009 perustettu bitcoin on yksi kuuluisimmista virtuaalivaluutoista. Sitä voi vaihtaa lailliseen maksuvälineeseen, kuten euroon tai dollariin.

Virtuaalivaluutat eivät ole keskuspankin tai viranomaisen liikkeeseen laskemia tai takaamia eikä niitä välttämättä ole kytketty lailliseksi maksuvälineeksi vahvistettuun valuuttaan.

Virtuaalivaluuttaa voidaan siirtää, varastoida ja myydä sähköisesti.

Bitcoin on ensimmäinen kryptovaluutta eli salausalgoritmiikkaan perustuva virtuaalivaluutta. Kryptovaluutta rakentuu julkisille ja yksityisille avaimille, joilla siirretään arvoa henkilöltä toiselle ja jotka salataan ennen jokaista siirtoa. Bitcoineja voi omistaa nimettömästi.

Bitcoin perustuu avoimeen lähdekoodiin ja toimii ilman maata tai keskuspankin tukea. Sen luominen on hajautettu tuhansille louhijoille. Yksi bitcoin on jaettavissa sataan miljoonaan pienempään osaan.