Euroalueen inflaatiovauhti pysyi joulukuussa ennallaan –0,3 prosentissa - Talous | HS.fi

Euroalueen inflaatiovauhti pysyi joulukuussa ennallaan –0,3 prosentissa

Inflaatiovauhti on ollut negatiivinen elokuusta lähtien.

7.1. 12:40

Euroalueen inflaatiovauhti oli joulukuussa –0,3 prosenttia eli sama kuin marraskuussa, ilmenee Euroalueen tilastokeskuksen Eurostatin ennakkotiedoista. Inflaatiovauhti on ollut negatiivinen elokuusta lähtien ja yksi keskeinen syy siihen on koronaviruspandemian aiheuttama taantuma.

Inflaatio tarkoittaa hintojen kallistumista, jonka seurauksena rahan ostovoima heikkenee. Inflaatiovauhtia on hidastanut etenkin energian halpeneminen, joka taas on seurausta lähinnä kysynnän vähenemisestä.

Ekonomistien ja sijoittajien tarkkaavaisesti seuraama pohjainflaatio pysyi joulukuussa ennallaan 0,2 prosentissa. Pohjainflaatiosta on poistettu energian ja ruoan vaikutus hintatason muutokseen.

Euroopan keskuspankin ennusteen mukaan inflaatiovauhti euroalueella pysyy vaimeana vielä pitkään.

Keskuspankki arvioi joulukuussa julkaistussa suhdanne-ennusteessaan, että inflaatiovauhti on tänä vuonna 1,0 prosenttia ja ensi vuonna 1,1 prosenttia. Keskuspankin hintavakaustavoitteen mukaan inflaatiovauhdin pitäisi olla hieman alla kaksi prosenttia keskipitkällä aikavälillä. Viime vuosina se on saavuttanut tavoitteensa tilapäisesti vuonna 2018.

Talouskasvun turvaamiseksi ja inflaation kiihdyttämiseksi Euroopan keskuspankki ilmoitti joulukuussa kasvattavansa koronaviruspandemian takia aloittamansa hätärahoituksen 1 850 miljardiin euroon ja jatkavansa sitä ainakin maaliskuun 2022 loppuun saakka. Sen lisäksi keskuspankki jatkaa syksyllä 2019 erillisessä osto-ohjelmassa aloitettuja arvopapereiden hankintoja, joiden määrä on 20 miljardia euroa kuukaudessa. Rahan tarjonta on siis ennätyksellisen suurta.

Alun perin maaliskuussa aloitetussa hätärahoituksessa ja erillisessä osto-ohjelmassa keskuspankki ostaa markkinoilta pääasiassa eurovaltioiden joukkolainoja. Ostamalla arvopapereita markkinoilta keskuspankki lisää rahan tarjontaa. Arvopapereiden myyjiä ovat pankit ja sijoittajat, jotka saavat vastikkeeksi keskuspankkirahaa. Sen turvin ne voivat lisätä muita sijoituksiaan ja kasvattaa lainanantoaan yrityksille ja kotitalouksille.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat