Whatsapp muutti käyttöehtojaan, ja tietoturvastaan kehutun Signalin käyttäjämäärät lähtivät nousuun – taustalla saattaa olla myös maailman rikkaimman ihmisen twiitti - Talous | HS.fi

Whatsapp muutti käyttöehtojaan, ja tietoturvastaan kehutun Signalin käyttäjämäärät lähtivät nousuun – taustalla saattaa olla myös maailman rikkaimman ihmisen twiitti

Whatsappin käyttäjien pitää antaa lupa tietojensa luovuttamisesta emoyhtiö Facebookille muualla kuin Euroopassa.

Whatsappin käyttäjäehtojen muutos on herättänyt kritiikkiä.­

8.1. 16:40

Pikaviestisovellus Signal kertoo saaneensa runsaasti lisää käyttäjiä sen jälkeen, kun Facebookin omistama kilpaileva pikaviestisovellus Whatsapp muutti käyttöehtojaan.

Whatsappin uusien ehtojen mukaan käyttäjän on joko hyväksyttävä Whatsappin käytössä kertyneiden tietojensa luovuttaminen Facebookille tai päätettävä Whatsappin käyttö.

Jos uusia ehtoja ei hyväksy, sovelluksen käyttö ei ole mahdollista enää 8. helmikuuta jälkeen. Vaatimus saapui Whatsappin käyttäjien puhelimiin laajalti torstaina. Facebook osti Whatsappin vuonna 2014. Vuonna 2016 yhtiöt kertoivat, ettei niiden tietoja yhdistetä. Nykyään Whatsappilla on yli kaksi miljardia käyttäjää.

Käyttöehtosopimuksen hyväksymistä koskeva vaatimus näkyi heti Whatsappin kilpailijoiden käyttäjämäärissä. Signalin itse kertomien tietojen mukaan sen käyttäjien määrä on lisääntynyt niin paljon, että uusien käyttäjien vahvistaminen hidastui torstaina. Perjantaina yhtiö kertoi, että kirjautuminen on jälleen normalisoitunut.

Signal on vuonna 2014 julkaistu viestintäsovellus, jota voi käyttää Android- ja iOS-käyttöjärjestelmillä sekä tietokoneella. Signal julkaisee lähdekoodinsa, jolloin tietoturvatutkijat voivat arvioida sen turvallisuutta itse paremmin.

Lue lisää: Tätä viestipalvelua jopa Edward Snowden hehkuttaa markkinoiden turvallisimmaksi – Mikä on Signal ja miten se toimii?

Yhdysvaltalaisen teknologiauutissivusto The Vergen mukaan Whatsappin ehtojen muutoksen lisäksi käyttäjien määrän lisääntyminen voi johtua myös siitä, että maailman rikkain ihminen, Teslan toimitusjohtaja Elon Musk on suositellut Signalin käyttämistä.

Musk julkaisi Twitterissa ennen suositustaan kuvan, jossa pystyi yhdistämään kriittiseen sävyyn Facebookin ja Washingtonin kongressirakennuksen väkivaltaiseen valtaukseen tällä viikolla.

Helsingin Sanomien perjantaina julkaisemassa kirjoituksessa Facebookin EU-asioista vastaava johtaja Aura Salla sanoo sähköpostiviestissään, että käyttöehtojen muutoksesta on raportoitu Euroopassa väärin.

Salla välitti HS:lle yhtiön tiedotteen, jonka mukaan Euroopan alueella päivitys ei johda siihen, että käyttäjä antaisi sovellukselle luvan jakaa tietoja Facebookille mainostarkoituksiin.

”Whatsapp ei jaa Euroopan alueen Whatsapp-käyttäjän käyttäjätietoja Facebookin kanssa siinä tarkoituksessa, että Facebook käyttäisi tätä tietoa tuotteidemme tai mainostemme kehittämiseen”, tiedotteessa sanotaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat