Parlerin ”tappanut” Amazon on yksi maailman vaarallisimpia yrityksiä, kertoo uusi kirja – ja näin se kasvaa vielä vaarallisemmaksi - Talous | HS.fi

Parlerin ”tappanut” Amazon on yksi maailman vaarallisimpia yrityksiä, kertoo uusi kirja – ja näin se kasvaa vielä vaarallisemmaksi

HS:n Youtube-kanavalla käsitellään taloutta, politiikkaa ja ulkomaan uutisia.

12.1. 13:54 | Päivitetty 14.1. 5:44

Jeff Bezozin 26 vuotta sitten perustama kirjakauppa, nykyään maailman neljänneksi arvokkain pörssiyhtiö Amazon tunnetaan edelleen kirjakaupastaan, mutta yritys pyrkii laajenemaan lisäksi lähes kaikille aloille.

Amazonin nopeimmin kasvava liiketoiminta onkin monelle lähes tuntematon AWS eli Amazon Web Services.

AWS on maailman suurin pilvipalveluyritys, noin kaksi kertaa suurempi kuin toiseksi suurin kilpailija. Se tarjoaa erilaisia palveluja tietojenkäsittelystä koneoppimiseen niin että palveluista maksetaan käytön mukaan.

AWS hallitsee pilvipalveluita 32% markkinaosuudella, joka tekee siitä äärettömän tärkeän pelaajan maailman markkinoilla. Jättipalvelut kuten Netflix, Pinterest ja Zoom pyörivät täysin heidän palvelimillaan ja ovat riippuvaisia Amazonin palveluista.

Juuri tästä syystä Amazon pystyi omalla päätöksellään lopettamaan Parler-palvelun juuri kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kannattajat alkoivat kerääntyä sen käyttäjiksi, Twitterin jäädytettyä Trumpin tilin pysyvästi.

Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä -kirjan yhdessä Hannu Sokalan kanssa kirjoittanut HS:n taloustoimittaja Juha-Pekka Raeste kertoo videolla, miten Amazon Web Services vaikuttaa Amazoniin ja miten teknologiayhtiöt voivat vaikuttaa maailmaan – niin hyvässä kuin pahassa. Kirja listaa maailmassa toimivia yrityksiä niiden vaikutusvallan mukaan, ja se sijoittaa Amazonin sijalle neljä.

Koko Amazonin liikevaihto ylitti 232 miljardia dollaria vuonna 2018, mistä AWS toi alle viidenneksen. AWS:n osuus konsernin liikevoitosta on kuitenkin ollut viime vuosina jopa yli 70 prosenttia. Amazon pystyy siis rahoittamaan verkkokauppansa ja muiden uusien liiketoimiensa kasvua Amazon Web Servicesin tuloksella.

Maailman tietoliikenteestä vasta 5% on pilvessä. Kasvupotentiaali on siis valtava, ja sitä myötä voi olettaa Amazonin vaikutusvallan entisestään kasvavan.

Lisäys 14.1. kello 5.43: Täydennetty tieto kirjan toisesta kirjoittajasta ja Amazonin sijoituksesta kirjan esittelemällä vaarallisten yhtiöiden listalla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat