Ravintola- ja hotellialan edunvalvoja vaatii valtiota korvaamaan yritysten sulkemisesta aiheutuvat kulut - Talous | HS.fi

Ravintola- ja hotellialan edunvalvoja vaatii valtiota korvaamaan yritysten sulkemisesta aiheutuvat kulut

Eduskunta käsittelee paraikaa tartuntatautilain muutosesitystä. Esityksessä kuntien ja aluehallintovirastojen toimivaltuudet kasvaisivat siten, että ne voisivat sulkea yksityiseen elinkeinotoimintaan tai harrastustoimintaan liittyviä tiloja, esimerkiksi kauppakeskusten yleisiä tiloja.

Lapsia sisäleikkipuisto HopLopissa Helsingin Pasilassa 23. kesäkuuta 2020. Tartuntatautilain muutoksen myötä yksityisiä elinkeinotoiminnan tiloja, kuten sisäleikkipuistoja, voitaisiin sulkea epidemiatilanteen pahentuessa.­

13.1. 9:30

Matkailu- ja ravintola-alaa edustava MaRa vaatii muutoksia eduskunnan käsittelyssä parhaillaan olevaan tartuntatautilakiin.

Järjestö vaatii muun muassa, että valtio korvaa sulkemisesta aiheutuvat kulut, jos viranomainen sulkee yrityksen toimipaikan tartuntatautilain nojalla.

Tartuntatautilain muutoksen myötä kuntien ja aluehallintovirastojen toimivaltuudet kasvaisivat siten, että ne voisivat sulkea yksityiseen elinkeinotoimintaan tai harrastustoimintaan liittyviä tiloja, esimerkiksi kauppakeskusten yleisiä tiloja.

Epidemian yltyessä myös esimerkiksi uimahallit, kylpylät, huvipuistot, kongressi- ja messukeskukset voitaisiin sulkea määräajaksi. MaRa edustaa useita näistä toimijoista.

Järjestö muistuttaa, että kun eduskunta käsitteli viime keväänä ravintoloiden sulkemista koskevaa lakiesitystä, eduskunta edellytti, että ravintoloille aiheutuvat kohtuulliset vahingot korvataan sulkemisen yhteydessä.

”Eduskunnan ja sen perustuslakivaliokunnan viesti on selvä. Tartuntatautilakiin on otettava nimenomainen säännös siitä, että valtio korvaa yrityksille niiden toimipaikkojen sulkemisesta aiheutuneet kohtuulliset vahingot”, sanoo MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi tiedotteessa.

MaRan mukaan mahdollinen uusi kustannustuki ei ole riittävä korvaus toimipaikan sulkemisesta aiheutuneista vahingoista tilanteessa, jossa viranomainen päättää toimipaikan sulkemisesta, vaikka yritys on toiminut lakien ja ohjeiden mukaisesti koronaviruksen leviämisen estämisessä.

MaRa muistuttaa, että koronavirus ja sen myötä käyttöön otetut rajoitukset ovat jo kuormittaneet matkailu- ja ravintola-alaa huomattavasti, ja asiakkaiden varovaisuus vaikuttaa ainakin kesään saakka. Nyt sulku-uhan alla on järjestön mukaan myös sellaisia toimialoja, joilla ei ole tullut ilmi merkittäviä tartuntaketjuja.

”Toimialamme yritykset ovat koronakriisin jäljiltä niin huonossa kunnossa, ettei niiden toimipaikkoja voida sulkea varmuuden vuoksi. Lainsäätäjän tulee osoittaa, että koronavirus on levinnyt niissä ja että ne ovat sen vuoksi erityisen riskialttiiksi katsottavia tiloja”, Lappi sanoo.

Lakiesityksessä yhtenä yrityksen sulkemisen edellytyksen olisi, että epidemia on sairaanhoitopiirin alueella leviämisvaiheessa eli ilmaantuvuusluku on vähintään 50. MaRa katsoo, että luku pitäisi nostaa sataan, jotta yrittäjien ja työntekijöiden asemaa voitaisiin suojata.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat