Toimittajajärjestö järjesti salaliittoteorioita käsittelevän lukupiirin, Facebook poisti toimittajien käyttäjätilit – kerro HS:lle, onko sinun tilisi suljettu - Talous | HS.fi

Toimittajajärjestö järjesti salaliittoteorioita käsittelevän lukupiirin, Facebook poisti toimittajien käyttäjätilit – kerro HS:lle, onko sinun tilisi suljettu

Facebook on sulkenut Sopiva-yhdistyksen ja sen kuuden ylläpitäjän käyttäjätilit. Sopiva mainosti alustalla salaliittoteorioita käsittelevää lukupiiriään.

Sosiaalisen median yhtiöt ovat alkaneet rajoittaa tuhansia tilejä loppiaisena Washingtonissa tapahtuneen väkivaltaisen mellakoinnin jälkeen. Facebookin perustaja Mark Zuckerberg avasi yhtiön toimintaa lainsäätäjille Capitolissa keväällä 2018.­

13.1. 10:32

Facebook on sulkenut sovittelujournalismiin keskittyvän Sopiva ry:n käyttäjätilin. Samalla sosiaalisen median alusta on poistanut yhdistyksen Facebook-sivuston kuuden ylläpitäjän henkilökohtaiset tilit.

Sopiva-yhdistys on tiedottanut asiasta verkkosivuillaan. Sen mukaan Facebook poisti tilit ilman mitään ennakkovaroitusta.

Facebook on yhdistyksen mukaan poistanut myös muun muassa toimittaja Noora Kettusen, Helsingin Sanomien toimittajan Anna Takalan, Mediakasvatusseuran suunnittelijan Ninni Ahosen sekä kahden tutkijan, Helsingin yliopiston Mikko Hautakankaan ja Tampereen yliopiston Matleena Ylikosken omat käyttäjätilit.

Sopivan mukaan Facebook ei ole antanut mitään tarkempaa tietoa siitä, miksi tilit on poistettu. Yhdistyksen käsityksen mukaan se ei ole rikkonut Facebookin käyttöehtoja tai yhteisösääntöjä. Sopivan toimintaan kuuluvat esimerkiksi sovittelujournalismiin liittyvät koulutukset, työpajat ja muut tilaisuudet.

”Ainut mahdollinen syy, jonka olemme keksineet, voi olla Facebook-tapahtuma, joka mainosti lukupiiriämme. Lukupiirissä keskustellaan salaliittoteorioita käsittelevästä tutkimuksesta ja pohditaan, miten samanmielisten kuplia syntyy ja miten niitä voitaisiin puhkoa”, yhdistys kertoo verkkosivustollaan.

Kutsu salaliittoteorioita käsittelevään lukupiiriin on edelleen nähtävissä Twitterissä. Päivityksen kuvassa on palikka, jota koristaa kirjain Q. Se viittaa äärioikeistolaiseen Qanon-salaliittoteoriaan.

Twitter on ilmoittanut lakkauttaneensa loppiaisena tapahtuneen Yhdysvaltain Capitol-kukkulan valtauksen jälkeen yli 70 000 tiliä, jotka liittyvät Qanoniin.

Twitter poisti loppiaisen tapahtumiin liittyen myös Yhdysvaltain pian vaihtuvan presidentin Donald Trumpin henkilökohtaisen tilin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat