Kiinan talous elpyy ennätyksellisen ripeästi koronaviruspandemiasta - Talous | HS.fi

Kiinan talous elpyy ennätyksellisen ripeästi koronaviruspandemiasta

Uutistoimisto Reutersin 72 ekonomistin kyselyssä Kiinan talouskasvun arvioidaan kiihtyvän tänä vuonna 8,4 prosenttiin.

Kiinan talous elpyy ennusteiden perusteella selvästi muita suuria kansantalouksia ripeämmin koronaviruspandemian aiheuttamasta taantumasta. Työntekijät valmistivat viime viikolla sähkövirran jakelumuuntajia Hai'anissa Kiinassa.­

13.1. 12:03

Kiinan talous elpyy ripeästi ja voimakkaasti koronaviruspandemiasta, arvioi 72 ekonomistia uutistoimisto Reutersin kyselyssä.

Ennusteiden mediaanin perusteella Kiinan talous kasvaisi tänä vuonna 8,4 prosenttia ja ensi vuonna 5,5 prosenttia. Mediaani eli keskiluku kertoo suuruusjärjestykseen lajitellun jakauman keskimmäisen arvon.

Jos ennuste toteutuu, Kiinan talouskasvu olisi tänä vuonna voimakkainta kymmeneen vuoteen. Ripeään talouskasvuun vaikuttaa sekin, että viime vuonna talouden kasvuvauhti oli hitainta sitten vuoden 1976.

Ekonomistit arvioivat Reutersin kyselyssä, että Kiinan talous olisi kasvanut viime vuonna 2,1 prosenttia.

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) ennusti lokakuussa, että talous olisi kasvanut ollut viime vuonna 1,9 prosenttia. Tänä vuonna Kiinan talous kasvaa IMF:n arvion mukaan 8,2 prosenttia.

Nopeaan elpymiseen on useita syitä, mutta keskeistä on ainakin se, että Kiina onnistui taltuttamaan pandemian nopeasti.

Sittemmin Kiinassa valmistettujen koneiden ja laitteiden kysyntä maailmalla on lisääntynyt. Sen seurauksena teollisuustuotanto ja investoinnit alkoivat nopeasti taas kasvaa, kun taas yksityinen kulutus hitaammin.

Kiinan talouden ripeä elpyminen on tärkeää myös monille suomalaisille vientiyrityksille.

Viime vuoden alussa koronaviruspandemia kolhi pahoin Kiinan taloutta.

Tammi–maaliskuussa talous supistui 6,8 prosenttia edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta. Sen jälkeen talous on elpynyt ripeämmin kuin yhdessäkään muussa suuressa kansantaloudessa. Kiina on Yhdysvaltojen jälkeen maailman toiseksi suurin kansantalous.

IMF:n ennusteen mukaan Yhdysvaltojen talous kasvaa tänä vuonna 3,1 prosenttia ja euroalueen talous 5,2 prosenttia. Koronaviruspandemian viime vuoden lopussa alkanut paheneminen saattaa tosin hidastaa talouden elpymistä Yhdysvalloissa ja euroalueella.

Kiinan talouskasvun tuntuva hidastuminen ensi vuonna johtuu ennen kaikkea Kiinan talouden rakenteellisista muutoksista ja väestön vanhenemisesta.

Keskushallinto on jo pitkään pyrkinyt muuttamaan talouden rakennetta enemmän kotimaiseen kysyntää perustavaksi, jotta talouskasvu ei olisi enää yhtä riippuvainen ulkomaisista investoinneista.

”Viime aikoina on keskusteltu paljon myös Kiinan velkaantumisesta, mikä todennäköisesti myös voi hidastaa talouskasvua lähivuosina. Etenkin yksityiset yritykset ja paikallishallintojen omistamat yritykset ovat pahoin velkaantuneita”, sanoo Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitoksen (Bofit) johtaja Iikka Korhonen.

Kiinan keskuspankki on rahapolitiikassaan pyrkinyt tasapainoilemaan talouden tukemisen ja velkaantumisen kasvun hillitsemisen välillä.

Velkaantuminen on lisäksi merkittävä riski kiinalaisille pankeille ja ylipäätään koko rahoitusjärjestelmälle, jos suuri määrä velallisia joutuu lyömään laimin lainojensa takaisinmaksun.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat