Rovion entinen toimitusjohtaja siirtyy autoilun mullistusta valmistelevaan yhtiöön - Talous | HS.fi

Rovion entinen toimitusjohtaja siirtyy autoilun mullistusta valmistelevaan yhtiöön

P2X Solutions etsii parhaillaan Suomesta sijaintipaikkaa ensimmäiselle elektrolyysilaitteistolle. Yhtiö suunnittelee vedyn ja sähköpolttoaineiden tuotannon aloittamista.

Kati Levoranta.­

14.1. 9:25 | Päivitetty 14.1. 14:44

Peliyhtiö Rovion entinen toimitusjohtaja Kati Levoranta siirtyy osakkaaksi ja johtajaksi P2X Solutions -yritykseen, jonka tarkoituksena on rakentaa Suomeen vedyn tuotantolaitoksia.

Levoranta on toiminut Rovio Entertainmentin toimitusjohtajana vuosina 2016–2020 ja sitä ennen infrahankkeiden parissa muun muassa Nokian verkkotoiminnoissa. Levoranta aloittaa P2X Solutionsin palveluksessa 1. huhtikuuta.

Levorannan tarkoituksena on kehittää yhtiön operatiivista ja kaupallista toimintaa.

Viime syyskuussa perustetun P2X:n taustalla on energia-alalla pitkään vaikuttanut Herkko Plit, joka on vetänyt muun muassa Suomen ja Viron välisen kaasuputken Balticconnectorin rakennushanketta ja työskennellyt virkamiehenä työ- ja elinkeinoministeriössä sekä EU:n komissiossa. Hän on ollut mukana myös suomalaisissa ydinvoimalahankkeissa.

Yhtiön omistajana on myös suomalainen infrarakentaja Andament Group.

Herkko Plit.­

Plit toimii P2X:n toimitusjohtajana.

P2X Solutions aikoo tuottaa niin sanottua vihreää vetyä, jota tehdään uusiutuvalla, esimerkiksi tuulivoimasta saatavalla sähköllä. Yhtiön tarkoituksena on jatkojalostaa siitä niin sanottuja synteettisiä polttoaineita, joita tehdään vedyn ja hiilidioksidin avulla. Lähtökohtana on tuottaa ensi vaiheessa synteettistä kaasua, ei nestemäisiä polttoaineita.

Yhtiö myisi vetyä myös suoraan teollisuudelle ja polttoaineeksi. Plitin mukaan vety sopisi polttoaineeksi esimerkiksi raskaaseen liikenteeseen, jota on vaikea sähköistää.

”Vetyä tullaan tarvitsemaan laajasti yhteiskunnan eri sektoreilla.”

Lue lisää: Lähellä Venäjän rajaa suunnitellaan tuotantolaitosta, joka voi pian mullistaa liikenteen ja tuottaa autoihin päästötöntä polttoainetta

P2X Solutions etsii parhaillaan Suomesta sijoituspaikkaa ensimmäiselle 20 megawatin elektrolyysilaitteistolle. Investoinnin suuruus on Plitin mukaan noin 50 miljoonan euron luokkaa.

P2X Solutions on ottanut nimensä käsitteen Power-to-x -lyhenteestä. Power-to-x tarkoittaa, että sähköstä tulee tulevaisuudessa yleinen energialähde (power), jolla voisi tehdä polttoaineiden lisäksi mitä vain (x) eli esimerkiksi kemikaaleja, lämpöä, materiaaleja ja jopa ruokaa.

Plitin mukaan innostus asiaan on nyt EU:ssa ja Euroopassa kovaa.

”Suomenkin kannalta on tärkeää, että me saamme demonstroitua yhden ison kokoluokan vihreän vedyn tuotantolaitoksen”, Plit sanoo.

Ensimmäisen laitoksen konseptisuunnittelu, johon liittyy sen tekninen ja taloudellinen tarkastelu, on juuri valmistumassa. P2X Solutions on käynyt sijainnista keskusteluja eri kuntien ja eri tahojen kanssa. Toiveena on aloittaa tuotanto vuonna 2024.

Sijaintipaikkaan vaikuttaa Plitin mukaan se, että yhtiön pitää saada tuotannossa tarvittava uusiutuva sähkö mahdollisimman edullisesti. Loppuasiakkaiden pitäisi sijaita laitoksen lähellä kuljetuskustannusten minimoimiseksi. Lisäksi sijainnissa pitää ottaa huomioon, miten laitoksen tuotannosta syntyvät sivuvirrat saadaan hyödynnettyä tehokkaasti.

”On ollut positiivista huomata, että kunnat haluavat päästöttömän teknologian hankkeita.”

Plitin mukaan laitoksen rakentaminen ja ylipäänsä vetymarkkinoiden alkusysäys edellyttävät merkittävästi julkista tukea, koska vielä tuotantoa ei ole mahdollista saada kaupallisesti kannattavaksi.

”Tukimekanismeja on monia sekä kansallisesti että EU-tasolla. Ilman muuta aiomme niihin osallistua. Uskon, että kaupallinen kannattavuus tulee nopeasti, kun vetymarkkinat saadaan kehitetyksi.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat