Pahoista talousvaikeuksista kärsivä lentoyhtiö Norwegian lopettaa kaukolennot - Talous | HS.fi

Pahoista talousvaikeuksista kärsivä lentoyhtiö Norwegian lopettaa kaukolennot

Yhtiö ei usko, että kaukolentojen kysyntä palaa ennalleen lähitulevaisuudessa.

Norwegian ilmoitti torstaina, että sen hallitus on päättänyt lopettaa kaukolennot. Vastaisuudessa yhtiö keskittyy lyhyempiin lentoihin Pohjoismaissa ja Euroopassa pienemmillä lentokoneilla.­

14.1. 10:34 | Päivitetty 14.1. 10:58

Pahoissa talousvaikeuksissa oleva lentoyhtiö Norwegian ilmoittaa, että sen hallitus on päättänyt lopettaa kaukolennot. Vastaisuudessa yhtiö keskittyy siis lyhyempiin lentoihin Pohjoismaissa ja Euroopassa pienemmillä lentokoneilla.

Yhtiö on hakeunut yrityssaneeraukseen, jossa tarkoituksena on tervehdyttää sen ”elinkelpoinen” liiketoiminta.

”Meidän lyhyet lennot ovat aina olleet Norwegianin selkäranka ja ne muodostavat tulevaisuudessa meidän liiketoimintamallimme joustavan perustan”, sanoo toimitusjohtaja Jacob Schram tiedotteessa. Yhtiö ei usko, että kaukolentojen kysyntä palaa ennalleen lähitulevaisuudessa.

Toimitusjohtaja Schramin mukaan uusi liiketoimintamalli merkitsee uutta alkua yhtiölle. Tarkoituksena on myös supistaa yhtiön velkataakaa 20 miljardilla Norjan kruunulla eli 1,9 miljardilla eurolla.

Yhtiö kertoo myös edelleen yrittävänsä neuvotella Norjan valtion kanssa hätärahoituksesta.

Norwegianin matkustajamäärä romahti koronaviruksen seurauksena. Viikko sitten yhtiö kertoi, että esimerkiksi joulukuussa matkustajamääri laski 94 prosenttia vuoden takaisesta joulukuusta. Yhtiö keskittyi Norjan sisäisiin lentoihin ja kuljetti niillä vajaat 130 000 matkustajaa.

Yhtiö liikennöi keskimäärin yhdeksällä koneella eli sen kapasiteetista oli käytössä vain murto-osa. Ennen koronapandemiaa se lensi noin 140 koneella.

Matkustajamäärän putoaminen ei rajoitu ainoastaan Norwegianiin, sillä myös esimerkiksi Finnairin matkustajamäärät ovat romahtaneet koronavirusepidemian seurauksena.

Norwegian on kärsinyt pahoista talousvaikeuksista jo pitkään ennen koronavirusepidemian puhkeamista.

Joulukuussa yhtiö hakeutui niin sanottuun täydentävään yrityssaneeraukseen. Kyseessä on yhtiön toinen yrityssaneeraushakemus vuoden sisään.

Joulukuun puolivälin jälkeen Norwegianin yhtiökokous antoi johdolle valtuutuksen tehdä käytännössä melkein mitä vain yhtiön pelastamiseksi. Johto sai muun muassa valtuutuksen muuttaa jälleen velkoja omistukseksi, tehdä uuden osakeannin ja käyttää erilaisia muita rahoitusinstrumentteja.

Ensimmäisen kerran Norwegian hakeutui yrityssaneeraukseen maaliskuussa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat